2024. március 29. péntekAuguszta

Erste Liga-rájátszás: előnyben az erdélyi csapatok

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 01:31 GMT +2, 2018. február 22.

A Csíkszeredai Sportklub második, a Brassói Corona pedig első mérkőzését játszotta szerdán este a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében. Mindkét erdélyi csapat vezeti a párharcát, a csíkiak már két győzelemmel járnak a Dunaújvárosi Acélbikák előtt.


A rájátszás első mérkőzésén a Sportklub nagy győzelemmel lepte meg szurkolóit. Nem is az volt a meglepő, hogy az Acélbikák kikaptak, inkább az, hogy a székely csapat végig irányítani tudta a keddi meccset, amely 1–4-es eredménnyel végződött. A kék-fehérek ugyanakkor nem lőtték el az összes puskaport az első ütközetben, a szerdai találkozóra sikerült megújulni. A DAB ezúttal jobban kapaszkodott, de a végén megint a vendégek örülhettek. Ez azt jelenti, hogy a továbbjutás akár már a hétvégén eldőlhet, ha a Sportklub hazai pályán meg tudja ismételni a kettős idegenbeli sikert.

Szerdán az aranysisakot viselő Peter Fabus avatta fel Duschek Dávidot, a DAB kapusát. A Sportklub szlovák centere a 13. percben közelről csúsztatta a korongot a gólvonal mögé Pjotr Szcsasztlivij és Rokaly Szilárd előkészítése után. Azonnal érkezett a válasz a túloldalon, az osztrák Daniel Nageler egy gyors ellentámadást fejezett be góllal. A harmad végén Becze Tihamér, az Acélbikák székely támadója 5+20 perces végleges kiállítást kapott, az emberelőnnyel pedig élni tudott a Sportklub: Farkas Tamás tette bele jó érzékkel a botját egy sebesen érkező korongba (1–2).

A második harmad elején az újvárosiaknak összejött az újabb egyenlítés, Hugo Turcotte összeszedte a pakkot a védekező harmadban, elhúzott a szélen és egy az egyben megverte Onodi Ottót. Más kérdés, hogy ezt a húsz percet is a csíkiak nyerték, miután Szcsasztlivij három perc alatt duplázott. Az NHL-t megjárt orosz hokist előbb Tomás Brnák szolgálta ki remek passzal, majd Szcsasztlivij lecsapott egy palánkról visszapattanó korongra, amit a kapus segítségével ismét a hálóba továbbított (2–4).

Az utolsó harmadban már csak egy gól született és ezt is Leo Gudas játékosai szerezték. Az 51. percben Flinta Botond megemelt korongját Antal Zsombor vadászta le a levegőből, ezzel a mozdulattal el is dőlt a meccs (2–5).

A harmadik és a negyedik összecsapás szombaton és vasárnap is 18 órától kezdődik a csíkszeredai jégpályán.

A Brassó követte a Sportklub példáját

Az Újpesti Jégcsarnokban szerdán elrajtolt a másik erdélyi érdekeltségű párharc, az UTE és a Brassói Corona közti csata. A román jégkorongliga címvédője az alapszakaszban csak egyszer tudta mindhárom pontot begyűjteni a lila-fehérek ellen, az Újpest pedig kétszer a rendes játékidőben, egy alkalommal pedig hosszabbítás után győzte le a brassói csapatot. A középszakaszban viszont pontot sem tudott szerezni a felsőházba bejutott budapesti együttes, míg a Brassói Corona első lett az alsóházban.

Úgy tűnik, Pénzes Július legénysége valóban jobb formában van, mint a Szilassy Zoltán által felkészített UTE. Ezen a meccsen is az erdélyiek nyertek, így a pályaelőny átkerült a sárga-kékhez.

A mérkőzés első perceiben Bíró Mátyás használta ki az UTE szlovén kapusának hibáját, Ales Sila Jevgenyij Emilianenko lövését követően azt hitte, megvan a korong, de az mögötte „pihent”, s a brassóiak 94-ese élt a lehetőséggel. A 15. percben kiegyenlítettek a házigazdák, Peter Huba próbálkozását Patrick Polc még a mamuttal hárította, de a kipattanót Erik Caladi bepofozta a kapuba (1–1).

A második harmad elején a brassóiak házi pontkirálya, Braden Walls ügyesen helyet csinált magának a kapu előterében és a jó ütemű átadásból könnyedén betalált (1–2). A vendégeknek később volt még egy emberelőnyös szituációjuk, ám öt a négy ellen már nem sikerült újabb gólt szerezniük.

Az utolsó játékrészben aztán folytatódott a meccs addigi forgatókönyve, azaz a Brassói Corona a harmad elején bevette Sila kapuját. Az 52. percben Gyenisz Zabludovszkij és Péter Zsolt korcsolyázott az UTE kapujára, az Ukrajnában született játékos passzából a gyergyói fiatalember szép gólt lőtt. A hajrában Walls adta meg a kegyelemdöfést az újpestieknek, a kanadai légiós a semleges harmadból lazán bevette az üres kaput (1–4).

Csütörtökön 19 órától a Brassói Corona újabb lépéssel kerülhet közelebb az elődöntőhöz, ugyanakkor a sorozat tavalyi döntősei is bemutatkoznak a rájátszásban. A középszakaszt megnyerő MAC Budapest a Ferencvárosi TC-t, míg az alapszakaszgyőztes és címvédő DVTK Jegesmedvék csapata a Fehérvári Titánokat fogadja.   

Jégkorong Erste Liga, negyeddöntő

Második mérkőzés
Dunaújvárosi Acélbikák–Csíkszeredai Sportklub 2–5 (1:2, 1:2, 0:1)
gól: Daniel Nageler (14.), Hugo Turcotte (24.), ill. Peter Fabus (13.), Farkas Tamás (20., emberelőnyből), Pjotr Szcsasztlivij (35., 38.), Antal Zsombor (51.)
kapura lövések: 46–42
kiállítás percek: 31 (ebből Becze Tihamér 5+20 perc – végleges fegyelmi), ill. 16 (ebből Andrej Taratuhin 10 perces fegyelmi)
Összesítésben 2–0-ra vezet a Sportklub

Első mérkőzés
Újpesti TE–Brassói Corona 1–4 (1:1, 0:1, 0:2)
gól: Erik Caladi (15.), ill. Bíró Mátyás (4.), Braden Walls (22., 60.), Péter Zsolt (53.)
kapura lövések: 27–34
kiállítás percek: 6, ill. 6
Összesítésben 1–0 a Brassó Corona javára

Csütörtöki program
Újpesti TE–Brassói Corona (19.00)
DVTK Jegesmedvék–Fehérvári Titánok (19.30)
MAC Budapest–Ferencvárosi Torna Club (20.00)

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

Nyitókép: a Dunaújvárosi Acélbikák Facebook-oldala

Csíkszeredai SportklubBrassói CoronaErste Ligajégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális