2024. március 29. péntekAuguszta

Szenzáció a phjongcshangi hokitornán: kiesett Svédország

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:30 GMT +2, 2018. február 21.

Mindhárom skandináv válogatott, a norvég, a finn és a svéd csapat is elvérzett a phjongcshangi olimpia férfi jégkorongtornájának negyeddöntőjében. A háromkoronásokat óriási meglepetésre a németek ejtették ki. Csehország–OAR, Németország–Kanada elődöntő lesz Dél-Koreában.


Szerdán már a negyeddöntőjéhez érkezett a XXIII. téli olimpia férfi hokitornája. A négy meccsből hármat a Kangung -, egyet pedig, a Svédország–Németország találkozót a Kvandong Jégkorong Központban játszottak le a felek.

Az erőviszonyok ismeretében mindenki arra számított, hogy a svédek könnyedén legyőzik a németeket, akik amúgy is nehezen verekedték be magukat a nyolc közé. A svájciak elleni, keddi ki-ki meccsen Marco Strum játékosai hosszabbítás után nyertek 2–1  arányban. Eközben a svédek pihenhettek, mivel ők csoportgyőztesként egyenesen a negyeddöntőbe jutottak.

A mérkőzés viszont nem úgy alakult, ahogy a háromkoronások eltervezték, a német csapat kétgólos előnyt alakított ki az első harmad második felében, és a sárga-fekete mezesek egészen a 47. percig megőrizték a fórt. Ekkor Anton Lander szerzett gólt, de nem sokkal később megint a németek vezettek kettővel, Dominik Kahun találatának köszönhetően. A svédek nagy hajrával 1–3-ról kiegyenlítettek, de a hosszabbításban Patrick Reimer beteljesítette a szenzációt egy sikeres szólóval. A játékvezetők rövid videózás után megadták a gólt, amivel a németek továbbjutottak, a svédek pedig kiestek.

Németország ellenfele az elődöntőben Kanada lesz. Az észak-amerikaiak Európából összeszedett C-válogatottja szintén nagy csatában győzte le szerdán a finneket, akik jó néhány játékosukat kénytelenek nélkülözni az NHL-ből. A gólszegény meccset Maxim Noreau kiválóan eltalált lövése döntötte el, a Minnesota Wild volt hátvédje a harmadik játékrész elején egy elhozott buli után azonnal kapura bombázta a korongot, amely a hálóban kötött ki. A finnek hiába hajtottak az egyenlítésért, a kanadaiak megvédték minimális előnyüket és bejutottak az elődöntőbe.

Ahogy az várható volt, az orosz csapatnak nem okozott különösebb gondot Norvégia legyőzése. Oleg Znaroks legényei remek emberelőnyös játékkal fektették két vállra a norvégokat. Az öt emberhátrányból hármat nem tudtak kivédekezni Petter Thoresen fiai. A torna favoritjai kőkemény első harmadra alapozva 6–1-re nyertek és magabiztosan menetelnek az aranyérmek felé.

Pénteken a cseheknek kellene megállítaniuk az OAR-csapatot, de a közép-európai ország válogatottjának az Egyesült Államok részben egyetemisták alkotta együttesével is meggyűlt a baja. Az első szerdai negyeddöntő izgalmasan alakult, az első gólt az amerikaiak szerezték, de a csehek még a szünet előtt egyenlítettek. Majd a cseheknél volt a vezetés, amire Jim Slater emberhátrányos góllal válaszolt. Aztán hosszú gólcsend és hosszabbítás következett, s a végére egy szétlövés. A csehek az öt büntetőből csak egyet tudtak értékesíteni, de ez is elég volt, mivel a Team USA hokisai mind az öt rávezetést elhibázták.       

Phjongcshang 2018 – férfi jégkorongtorna, negyeddöntő

Csehország–Egyesült Államok 3–2 – szétlövéssel  (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0)
gól: Jan Kolar (16.), Tomas Kundratek (29.), Petr Koukal (GWG), ill. Ryan Donato (7.), Jim Slater (31., emberhátrányból)
kapura lövések: 29–20
kiállítások: 10, ill. 8 perc

Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)–Norvégia 6–1 (3:0, 2:1, 1:0)
gól: Mikhail Grigorenko (9.), Nyikita Guszev (14., emberelőnyből), Vjacseszlav Vojnov (20.), Szergej Kalinyin (29., emberelőnyből), Nyikita Neszterov (34., emberelőnyből), Ivan Telegin (54.), ill. Alexander Bonsaksen (28.)
kapura lövések: 32–14
kiállítások: 10, ill. 10 perc

Kanada–Finnország 1–0 (0:0, 0:0, 1:0)
gól: Maxim Noreau (41.)
kapura lövések: 21–29
kiállítások: 6, ill. 4 perc

Svédország–Németország 3–4 – hosszabbítás után (0:2, 0:0, 3:1, 0:1)
gól: Anton Lander (47.), Patrik Hersley (50., emberelőnyből), Mikael Wikstrand (52.), ill. Christian Ehrhoff (14., emberelőnyből), Marcel Nöbels (15.), Dominik Kahun (50.), Patrick Reimer (61.)  
kapura lövések: 21–31
kiállítások: 4, ill. 6 perc

jégkorongtéli olimpiaPjongcsang 2018
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális