2024. március 29. péntekAuguszta

A CFR megnyerte az alapszakaszt! - VIDEÓ

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 22:35 GMT +2, 2020. február 23.

A Liga1 alapszakaszának utolsó fordulójában az első helyezett a másodikhoz utazott, azaz a Kolozsvári CFR idegenben játszott az Universitatea Craiovával.


Mint az ismeretes, a CFR csütörtökön döntetlent ért el a saját magához képest tompán játszó Sevilla ellen. Meglátszott a CFR kezdőjén a Sevilla elleni párharc, hiszen sem Deac, sem Omrani nem kapott helyet a kezdőben, a két Európa Liga-meccs közti hétvégén, ha nem is cserekeretet, de rotált kezdőt vitt magával Dan Petrescu Craiovára.

A meccsre rekordidő alatt fogytak el a jegyek, telt ház, vagyis 31.000 néző várta a regnáló bajnokot a Ion Oblemenco stadionban. A meccs jó iramban kezdődött, de a hazai csapatnak hamar fel kellett adnia a meccsre tervezett taktikáját, hiszen Rondón már a 9. percben betalált egy mintaszerű támadás végén.

A hazaiak első igazi helyzete a 17. percben jött össze, egy jobb oldalon végigvitt, igazán kreatív megoldásokkal fűszerezett hazai támadás végén, a kolozsváriak egykori középpályása, Dan Nistor brutális lökettel forgácsolta szét a kapufát.

A 21. percben Nițu helyére Koljic állt be a Craiovánál, a bosnyák pedig nem habozott, hatalmas helyzetet hozott össze ismét a jobboldalon és Arlauskis szenzációs bravúrjának köszönhetően ki is hagyta, az viszont biztos volt, hogy a Craiova komolyan veszi ezt a meccset és kőkeményen nekimegy a vendégeknek. Három perc múlva ismét beadásig, szögletig és lövésig jutott a Craiova, Arlauskis azonban a helyén volt.

Az egyetlen dolog ami belerondított a jó tempóba és látványos futballba az a craiovai szurkolók méltatlan viselkedése. Emlékezzünk vissza, hogy a Budapest Honvéd ellen is vállalhatatlan és kultúrember értékrendjével összeegyeztethetetlen, szánalmas hozzáállást mutattak és ez most sem történt másképp. Különböző tárgyakat dobáltak a pályára, lézerrel zavarták a CFR játékosait a szögletek elvégzésénél és a sportszerűtlenség minden formáját bemutatva járatták le a labdarúgást. Természetesen a bírói kar ezt nem hagyhatta annyiban, a meccset Marcel Bîrsan  játékvezető kénytelen volt második figyelmeztetés gyanánt néhány percre megszakítani.

A negatív hangulat természetesen átragadt a pályára is, a Craiova játékosai többet foglalkoztak a rugdosódással és a könyökléssel, mint a futballal. Ez annál is inkább kár volt, mivel egészen káprázatos támadásokat tudtak vezetni amikor a játékkal törődtek, az utolsó percben például egy tökéletes beadás után kapufát fejeltek. A Craiova 8 lövéséből 7 (!!) kaput talált, ha ezt szembeállítjuk a hétközi Sevilla elleni mérkőzéssel elképzelhető, hogy mennyivel a tudása alatt játszott a spanyol csapat ha nem találta el a kaput az első játékrészben.

A második félidőben a CFR némileg módosított a védekezésén, Petrescu megpróbálta már a középpályán megállítani a Craiovát és ez a módosítás nagyon lelassította a hazaiakat.

Az 53. perc elején Rondón lőtt egy nagy kapufát miután 50 métert futott a labdával, a CFR veszélyessége nőtt, a Craiováé csökkent, a meccs képe alapján a CFR szurkolóinak minden oka megvolt az optimimizmusra.

A második félidő első negyedórájának végére a CFR játékosai egy kicsit elfáradtak fejben, sem a labdát nem tudták megtartani, sem a Craiovát megállítani a középpályán. Dan Petrescu idegesen kiabált a partvonal mellett.

A 68. percben Manea hibátlan döntéseket hozva, helyesen felmérve az erőviszonyokat egy az egy ellen megverte Bancut, a beadása pedig Martic hátáról a kapuba pattant, ezzel pedig 2-0-ra vezetett a címvédő és a Craiova támadásait elnézve ez ledolgozhatatlan hátránynak tűnt. 

A Craiova az utolsó 15 percben nem tudott helyzetig sem jutni igazán, kedveszegettnek, hitehagyottnak tűnt Papură csapata. Rengeteg rossz passz, rengeteg eladott labda és néhány technikai hiba jellemezte a hazaiak játékát, a vendégek könnyedén és magabiztosan védekeztek le minden támadást ebben az időszakban.

Mindent egybevéve a román liga színvonalához képest jó meccset láthatott a közönség, különösen az első félidő iramára nem lehetett panasz. A CFR megnyerte az alapszakaszt és amióta ez a bajnoki lebonyolítási rendszer van, ez mindig egyet jelentett a bajnoki címmel.

A Play-Off mezőnye jelen pillanatban a következőképp néz ki:
1. CFR 52 pont
2. Craiova 46 pont
3. FCSB 44 pont
4. Medgyesi Gaz Metan 43 pont
5. Astra 42 pont
6. Botoșani 42 pont (még egy Poli Jászvásár elleni meccsük hátravan)

Liga1, alapszakasz, 26. forduló

Universitatea Craiova – CFR Kolozsvár 0-2 (0-1)

Craiova: Pigliacelli - Martic, Bălașa, Cosic, Bancu - Nistor, Mateiu, Cicâldău - Mihăilă, A. Ivan, Nițu
Cserék: I. Popescu - Bărbuț, Vătăjelu, Tiago, Ivanov, Koljic, Vlădoiu
Edző: Corneliu Papură 

CFR: Arlauskis - Cr. Manea, Burcă, Boli, Camora - Itu, Hoban, Djokovic - Chipciu, Rondon, Costache
Cserék: Sandomierski - Cestor, Bordeianu, Păun, Petirla, Țucudean; Omrani
Edző: Dan Petrescu

Gólszerzők: Rondón 9., Martic 68. (öngól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális