2020. április 7. keddHerman

Őrült meccset hozott Novak Djokovics és Dominic Thiem döntője - VIDEÓ

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 15:14 GMT +2, 2020. február 02.

A 2020-as Australian Open fináléjában Novak Djokovics és Dominic Thiem mérkőzött meg.


A döntő favoritja papíron Novak Djokovics volt, a világranglista második helyezettje 17. Grand Slam-győzelmére készült, miközben osztrák ellenfele mindössze a 3. döntőjét játszotta, ráadásul az elsőt kemény borításon.

Az első szett eleje a várakozásoknak megfelelően alakult, Djokovics rögtön ellenfele első adogatását elvette, sőt el is húzott 4-1-re, az ihletett formában játszó 26 éves NextGen-sztár azonban visszajött a meccsbe és egyenlített. 4-4 után a papírforma a hosszabbítás lett volna, Thiem azonban elvesztette adogatását a 10. game-ben és ezzel az első játszmát is.

A második felvonás forgatókönyve fordított volt, Thiem volt előnyben végig, Djokovicsnak kellett hajtania az egyenlítésért, ami sikerült is, utána azonban nem vigyázott eléggé szervájára, az osztrák pedig kíméletlenül kihasználta hibáit és behúzta a szettet. Ami igazán furcsa volt, hogy a nagy meccsen többnyire „idegrendszer nélkül” (Palik után szabadon) nélkül játszó szerb folyamatosan kommentált és a bírónak is beszólt.

A harmadik játszmában Djokovicsnak esélye sem volt, 4-0 után becsületből küzdött, de Thiem ellenállhatatlan volt. A meccs krónikájához hozzátartozik, hogy Djokovics rendkívül rosszul viselte az ellene irányuló ellenséges hangulatot az arénában, annyira kizökkent a rutinjából, hogy kétszer is megbüntették az elkéső szervái miatt.

A negyedik szettben feljavult a szerb, mindeketten vigyáztak adogatójátékukra, mindössze egy (kihasználatlan) breaklabdával jutottak el 3-4-ig. Djokovicson egyértelműen látszott, hogy kezd visszajönni a meccsbe, fogást ugyan nem talált ellenfelén, de sokkal többet mutatott a harmadik szett egészen katasztrofális teljesítményénél. A játszmát végül ő húzta be, 3-4-nél breakelni tudott, utána pedig kiszerválta a szettet.

Az ötödik szettben a szerb 1-1-nél breakelt, de nem bízott annyira a saját szervájában, hogy ne támadja továbbra is az egyre idegesebbé váló Thiemet. Az osztrák hozta az adogatását ezután végig, de visszabreakelni nem tudott, a holnaptól ismét világelső szerb elsősorban parádés védekezésével és sodronykötél idegeivel tartotta kezében a megszerzett előnyt.

Az év első Grand Slamjét tehát Novak Djokovics 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4-re nyerte Dominic Thiem ellen, de Thiem bizakodhat, hiszen egyértelműen felnőtt a nagy hármashoz, biztosan nem most hallottunk utoljára a osztrákról, sőt ha belegondolunk, hogy ő elsősorban salakspecialista, talán meg is van a májusi French Open elsőszámú esélyese. 

Ami Djokovicsot illeti, eddig is ő volt minden idők legtöbb Australian Open trófeájával rendelkező teniszezője, most pedig tovább növelte előnyét, immár nyolc elsőséget tudhat magáénak. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy 17. Grand Slam győzelmével mindössze hárommal marad el Roger Federer 20-as rekordjától, mivel azonban csak 32 éves, akár meg is döntheti azt. 

Borítókép: Australian Open Facebook Quinn Rooney Getty Images

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális