2020. április 7. keddHerman

Nagy meccset játszott a Sepsi a Hermannstadt vendégeként

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:41 GMT +2, 2020. február 01.

A tavaszi forduló első meccsét a Hermannstadt ellen vívta a Sepsi OSK. Leo Grozavu együttese ezúttal idegenbe utazott.


Régi-új edzővel vágott neki a szebeni gárda a tavaszi szezonnak, Miriuță László egy kisvárdai kitérő után tért vissza a Hermannstadt padjára.

A Sepsi egy jól sikerült edzőtábor után, megerősített kerettel utazott idegenbe, az új igazolások közül azonban csak Celea kapott helyet a kezdőben és ő sem az eredeti posztján (jobb oldali szélsővédő), hanem belsővédőként.

A Sepsi az első perctől átvette a meccs irányítását, nagy kedvvel focizott a székely csapat és az első negyedórában uralta is a játékot. A 14. percben, a jobb oldali széljátékot erőltető vendégek Safranko révén szereztek vezetést, a szlovák csatár Gal-Andrezly lapos beadását fejelte szokatlan mozdulattal a kapuba.

A 20. percben cserélni kényszerült a Hermannstadt, Vodă helyére Bușu jött, de nem ez volt az egyetlen csere, a 27. percben megsérült a szebeniek kapitánya Stoica is, őt Dumitriu váltotta.

Az első harminc perc képéről mindent elmond, hogy a hazaiak a 20. percben jutottak el először a Sepsi kapujának közelébe, a székely csapat középpályás védekezése egészen elképesztően működött, mindenhova odaértek, jól zárták a passzsávokat és nem hagytak üres területeket sem. A hazaiak labdatartási nehézségei komoly labdabirtolklási fölényt eredményeztek a vendégeknek, 30 perc után 75 százalék állt a szentgyörgyiek neve mellett, ami még a taktikai előnyt elnézve is durva.

Az első játékrész utolsó harmadában sokat javult a Hermannstadt játéka, a letámadásnak hála szépítettek egy keveset a labdabirtokláson és komolyan veszélyeztették a Sepsi kapuját is, Luchin fejesénél például Niczulynak kellett ördöngős reflexmozdulattal hárítania. A javuló hazai játék ellenére az eredmény az első félidőben nem változott.

A második félidőben Deaconu helyére a friss igazolás Anass Achahbar állt be a Sepsibe. A Dordrechttől igazolt támadó a Feyenoord nevelése, a holland csapatban 43 meccsen 9 gólt lőtt.

A játékrész első nagy helyzete a Sepsihez fűződik, Safranko szerzett labdát az ellenfél tizenhatosánál, majd Gal-Andrezly elé tálalt, aki egyedül a kapussal elpuskázta a helyzetet. A hazaiaknak is voltak lehetőségei, de Yazalde rendre rossz megoldásokat választott.

Az 52. percben egy szürreális helyzetet láthattunk, Ștefănescu megverte a védőjét, majd kicselezte a kapust is, ezután az elé befutó védő elől Safrankóhoz tálalt, aki viszont hét méterről nem tudta eltalálni az üres kaput. Grozavu mester enyhe idegességében lecserélte az előző helyzetet elpuskázó Gal-Andrezly-t. A székelyeknek minimum 2-0-ra kellett volna vezetniük ezen a ponton.

A Sepsi jobb volt a második félidő első negyedórájában is, kifejezetten kulturált futballt mutatott be Leo Grozavu együttese, de megszerezni a második gólt és ezzel megnyugtató előnyre szert tenni nem sikerült, ez pedig a későbbiekben megbosszulta magát. A 66. percben Almeida elfutott a jobbszélen, átjátszotta a labdát a bal oldalra, ahol Bușu beadta, majd Debeljuh befejelte a hosszúba. Sokkoló pillanat volt, az addig a csapatukat bíztató székely szurkolók „Hajrá Szentgyörgy” nótája is elhallgatott.

Innentől nehéz dolga lesz a Sepsinek, gondolhatta mindenki a krónikástól, a kommentátoron keresztül szurkolóig, csak Safranko nem gondolta, mert olyan lelkinyugalommal szerezte meg másfél perc múlva a vezetést a szentgyörgyi gárdának, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Nehéz dolga igaz nem volt, egy jobb oldali lapos passzt lőtt öt méterről, kapásból a kapuba.

A 2-1-es vezetés után a Sepsi nem vett vissza, mégis kiegyenlített a Hermannstadt, bár ha őszinték akarunk lenni, akkor hatalmas mákja volt Miriuța Laci csapatának. A 83. percben egy kontra során rosszul passzolt a Hermannstadt és a labda elakadt egy védőben. Normális esetben itt vége van a támadásnak, a bogyó azonban Debeljuh elé pattant, aki hirtelen egyedül találta magát a kapussal és miután elhúzta a labdát mellette, az üres kapuba lőtt.

A pálya két részre szakadt, mindkét csapat meg akarta szerezni a győzelmet, a szebeni gárdának több lehetősége is volt rá, csak az utolsó három percben kétszer is nyerhettek volna, de nem sikerült győztes találatot szerezni, maradt a 2-2.

A Sepsi döntetlennel kezdte a tavaszi szezont, de többet érdemelt volna, a hátsó alakzat rövidzárlatain múlt két pont, van egy tippünk, hogy Grozavu mester mire fog nagy hangsúlyt helyezni a következőkben. A mester mindenesetre úgy értékelt a meccs után, hogy győzelmet érdemelt volna csapata, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ez még csak az első tavaszi forduló volt. 

A szentgyörgyiek következő meccse február 9-én a Poli Jászvásár ellen lesz hazai pályán.

LIGA 1, 23. FORDULÓ

Hermannstadt - Sepsi OSK 2-2 (0-1)

Hermannstadt: Figueiredo - O. Viera, Luchin, I. Stoica - T. Almeida, P. Petrescu, R. Pires, Offenbacher, Opruț - A. Vodă, Yazalde 
Edző: Vasile Miriuță 

Sepsi OSK: Niczuly - R. Dimitrov, Celea, Tincu, Csiszér - Velev, R. Deaconu, Vașvari - Andrezly, Safranko, M. Ștefănescu 
Edző: Leo Grozavu

Gólszerzők: Debeljuh 66., 84. ill. Safranko 13., 68.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális