2020. április 7. keddHerman

Australian Open: Fucsovics csak egy szettre volt jó Federer ellen - VIDEÓ

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 14:32 GMT +2, 2020. január 26.

A világ egyik legnagyobb és leghíresebb pályáján, a melbourne-i Rod Laver Arénában rendezték az Australian Open negyedik körének egyik legjobban várt meccsét, a Fucsovics Márton – Roger Federer összecsapást.


Fucsovics Márton útja a meccsig nem volt könnyű, a világranglista 68. helyén állt a torna előtt, nagy meglepetésre az első körben a 13. kiemelt fiatal szupertehetséget, Denis Shapovalovot búcsúztatta, majd könnyedén verte a 82. helyezett Sinnert, a harmadik körben pedig azt a Tommy Pault, aki óriási meglepetésre a bolgár sztárjátékos Grigor Dimitrovot ejtette ki.

Roger Federernek minden könnyedén ment az első két körben, Krajinovicot és Johnsont is 3-0-ra verte, semmi nem utalt formahanyatlásra egészen a harmadik fordulóig, amikor is az ausztrál Millman ellen kegyetlen, hosszabbításos, ötszettes, négy órán keresztül tartó thrillert játszott, ami azért nagyon sokat ki tud venni egy játékosból, és nem csak akkor ha az illető 38 éves. Ami ráadásul riasztó lehetett a svájci rajongóinak, hogy Federer is elmondta: csak Millmanen múlt, hogy a rekordbajnok továbbjutott, az ausztrált agyonnyomta az utolsó két labda tétje.

A fentiek ellenére természetesen toronymagas esélyes volt a mérkőzés előtt Federer, a fogadóirodák 1.15-ért adták a győzelmét, míg Fucsovicsét 5.25 és 5.75 között, azaz több, mint ötszörös pénzt fizettek a magyar játékos esetleges győzelemért. Természetesen ebben bennevan, hogy Federernek némileg kedveztek a szervezők, hiszen estére tették a meccsét, ami a hőséget köztudottan nehezen bíró svájcinak mindenképpen jól jött.

Az első szettben 3-3-ig nem történt semmi különös, aztán Marci hirtelen kapott 3 breaklabda előnye, 0-40-re vezetett Federer adogatásánál. Az első kettőt nagyon szépen védte a svájci (illetve rontotta Fucsovics), de a harmadikat már nem tudta, Marci breakelőnybe került.

fotó: Fucsovics Márton Facebook

Ebben a helyzetben a svájcinak meg kellett támadnia Marci szerváját, kiélezett game-re lehetett számítani, ehhez képest a magyar teniszes mindennél simábban, először a mérkőzésen „semmire nyerte” adogatását, azaz Federer nem tudott pontot sem szerezni a nyolcadik game-ben.

Federer nyerte a kilencedik játékot, ezzel 5-4 volt az állás, de Fucsovics szervájánál megint nem volt esélye, a magyar játékos hihetetlenül higgadtan szerválta ki a szettet és ezzel 1-0-ra vezetett.

A második szettet Federer koncentráltan kezdte, nullára nyerte a game-et, Marci viszont beragadni látszott a rajtnál a második game-ben. Az első szerváját rendszeresen elrontotta, a másodikat viszont jól támadta Federer, előbb 0-30-ra, majd 15-40-re vezetett a hússzoros Grand Slam-győztes. Marci nem is tudta megtartani a szerváját, Federer 2-0-ra vezetett, majd a saját adogatójátéka után 3-0-ra.

Két apró pozitívum volt a második szettben, az egyik, hogy Federer távol áll attól az űrtenisztől, amit máskor mutat, a másik, hogy Fucsovics játékából látszólag csak egy kis agilitás hiányzott, nem tűnt elég aggresszívnak.

Marci a saját adogatását 0-ra hozta, majd Federer szervájánál szolíd játékkal 40-30-as előnybe került. A svájci láthatóan szenvedett, többször is vert helyzetbe került, ahol Fucsovics egy (rendszerint nagyon nehéz) ütésre volt a ponttól. Ennek ellenére Roger hozta a saját adogatását. Fucsovics idegesnek tűnt, több challenge-e is millimétereken múlt, ráadásul a háló is kulcspillanatban avatkozott közbe a svájci második breakjénél. Federer ezzel 5-1-re vezetett és egy játék után meg is nyerte a második szettet.

A harmadik szettben Marci rögtön elvesztette az adogatását, és ez szó szerint értendő, a svájcinak nem sok köze volt hozzá. Pocsék első szerva és ki nem kényszerített hibák tömege jellemezte a magyar játékost ebben az időszakban. Ezek közül már az egyik is elég lenne a biztos vereséghez egy Federer-kaliberű játékos ellen, mindkettő tehát a biztos bukás záloga. Hogy a vele szemben álló játékos presztízse, vagy a tét nagysága nyomta meg Marcit valószínüleg sosem derül ki, mindenesetre a harmadik szettet kis túlzással harc nélkül, félelemmel telve vesztette el.

A negyedik szettben reális volt a 6-2, Federer nem fáradt el eléggé ahhoz, hogy pontatlan legyen és a Marci által diktált tempót könnyedén tartotta. Kár ezért a vereségért, mert a svájcit sokkal jobban is próbára lehetett volna tenni, persze ahoz jóval pontosabb és sokkal bátrabb teniszre lett volna szükség.

Hogy valami pozitívumot is kiemeljünk a meccsből, Fucsovics szettet tudott nyerni Federer ellen, de ez alighanem neki is és a szurkolóinak is sovány vigasz.

Borítókép: Fucsovics Márton Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális