2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Megnyílt a mercato 2. - A legdrágább téli transzferek

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 18:57 GMT +2, 2020. január 24.

Lassan három hét telt el a 2019-2020-as futballszezon téli átigazolási időszaka, a hajrára fordulva a futballvilág három legnagyobb összegű transzferjét vettük górcső alá.


A képzeletbeli dobogó harmadik fokán öten is osztoznak, hiszen öt játékost is 20 millió euróért igazolt le új klubja, Stanislav Lobotka, Raúl de Tomás, Youssef En-Nesyri, Julian Weigl és Erling Haaland is ennyiért váltott munkaadót.

Julian Weigllel már foglalkoztunk röviden, úgyhogy foglalkozzunk a többiekkel.

Stanislav Lobotka a Celta Vigo 25 éves középpályása, az önmagához képest katasztrofális szezont futó Nápolyba tette át a székhelyét. A transzfernek mindhárom oldalról volt értelme, a Nápolynak mindenképp újra kell építenie a keretet, ebbe a folyamatba pedig jól illik, egy inkább belső-, mint védekező középpályás készségekkel megáldott játékos, amolyan Hamsík-potlék, hogy a Priméra-szakértőket idézzük. A játékosnak szakmai előrelépést, a Celta Vigónak pedig könnyű 20 millió eurót jelentett. A játékos értékét a transfermarkt (a továbbiakban: TM) 20 millió euróra becsüli a jelenlegi piaci körülmények között, azaz a 20 milliós vételárral mindenki jól járt.

Raúl de Tomás a Real Madrid korosztályos utánpótláscsapataiban, majd pedig a Castillában rúgta a bőrt, időnként kölcsön is adták, de 23-24 éves kora után látszott, hogy nem Real Madrid-szintű támadó, el is adta a királyi gárda 20 millió euróért a Benficának. A portugál kiscsapatban ugyan 19 meccset kapott papíron a támadó, a valóság azonban az, hogy a bajnokságban nem számítottak rá, egy fél szezon alatt mindössze 470 percet kapott. A kiesés ellen küzdő Espanyol vette meg, alighanem jó ötlet volt, hiszen a LaLiga kérdés nélkül legrosszabb csapata, az újévi első meccsén idegenben verte a Villarrealt, a győztes találatot pedig de Tomás szerezte.
A transzfer mindenkinek jól jött, de Tomás visszakerült Spanyolországba, ahol egyszer már bizonyította a tudását (a Rayo Vallecano házi gólkirálya volt), a Benfica nem vesztett egy rossz vételen, az Espanyol pedig esélyt kapott a bentmaradásra. A TM szerint Raúl de Tomás piaci értéke 15 millió euró körül mozog.

Youssef En-Nesyiri a tipikus példája a jó ütemű karrierépítésnek. Az egzotikus nevű játékos a még egzotikusabb nevű, marokkói, VI. Mohamedről elnevezett akadémia neveltje, innen került előbb a Málagához, majd pedig a Leganés-hez hat millióért. A LaLigában 19 meccsen négy gólt és két asszisztot jegyez, ez pedig elég volt a Sevillának, akik 20 milliót csengettek ki érte, ami nyolc millióval több, mint a TM által becsült piaci értéke.

Erling Haalandban nem az azt érdekes, hogy hova és miért igazolt. Az idei Bajnokok Ligája-szezon egyik szenzációjaként mindenki hallott a mindeössze 19 éves csatártehetségről, aki 6 meccsen 8 gólt rámolt be a csoportkörben, közben 14 meccsen lőtt 16 góljával és 6 gólpasszával Ausztria legjobb támadója is volt a RB Salzburg színeiben az osztrák bajnokságban.
Ami érdekes vele kapcsolatban, az sokkal inkább a transzferje, és a mögötte levő összegek és az üzlet körülményei.
Haaland papíron 20 millió euróba került, de az ő esetében a Dortmundnak sokkal mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia, hiszen a végső összeg szinte a háromszorosa volt az átigazolási díjnak. A Manchester Uniteddel is tárgyaló Haaland édesapja az az Alf-Inge Haaland, aki 1993-tól 2003-ig, az angol futballban csiszolódott (Nottingham, Leeds, Manchester City), és ezalatt 32 norvég válogatottságot is összehozott. Spanyol lapértesülések szerint „az átigazolásban betöltött szerepéért” 10 millió eurót fizetett ki a dortmundi egyesület a boldog apukának, ahogy Erling ügynöke, a minden hájjal megkent Mino Raiola is zsebretehetett 15 milliót. Ehhez természetesen hozzáadódik a fiatal csatár első évi járandósága, mintegy nyolcmillió euró, valamint az ügyletek adói és illetékei, amit természetesen a Dortmund köteles befizetni a német államkasszába. Így kerülhet egy húszmilliós játékos hatvanmillióba, ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinél ez a helyzet. Csak akinek Raiola az ügynöke. 

A második helyen egy Haalandnál is fiatalabb játékos, a mindössze 18 éves Reinier áll, akiért a Real Madrid potom 30 milliót pengetett ki a brazil Flamengo csapatának. A brazil bajnokság december 12-én véget ért, így mondhatjuk, hogy Reinier az előző szezonban tette le a névjegyét, amikor is 14 meccsen 6 góljával és 2 gólpasszával hozzásegítette klubját a bajnoki címhez, ráadásul úgy, hogy a 14 meccsen átlagban mindössze 50 percet játszott. Fiatalsága ellenére már a dél-amerikai Bajnokok Ligáját, a Libertadores-kupát is magáénak tudhatja.

Az idei téli átigazolási időszak legdrágább transzferdíját a Juventus fizette ki. A torinói rekordbajnok a 19 éves jobbszélsőért, Dejan Kulusevskiért fizetett ki 35 millió eurót, majd egyből kölcsön is adta a Parma együttesének. A most futó szezonban, a Parmánál kölcsönben szereplő Kulusevski 20 Serie A mérkőzésen, 4 góllal és 7 gólpasszal hálálta meg Roberto D’Aversa mester 1700 percnyi bizalmát.

A fenti listából levonhatunk néhány magától értetődő alapvető következtetést, például, hogy a támadók és a többi csapatrész közötti árkülönbség nőni látszik az elmúlt évekhez képest, ami viszont igazán érdekes, az a tehetség túlfizetésének trendje. A néhány évvel ezelőtt kezdődő tendencia szerint, a potenciálért sokkal többet fizetnek a klubok, mint az asztalra letett teljesítményért. Listánkon a két legdrágább játékos átlagéletkora 18.5 év, de a harmadik helyezettek közül is 19 éves a legtöbbet érő futballista (Haaland TM által becsült értéke 45 millió euró). Kérdés, hogy ez a tendencia meddig tartható fent, hosszútávon ugyanis kontraproduktív lehet a futball szempontjából, hogy a játékosok a kamaszkoruk végén több millió eurót kereshetnek, pusztán azzal, hogy van egy jó félszezonjuk.

A mercato történéseit összefoglaló harmadik részt, természetesen a piac zárultával közzétesszük a lelátón. Bár most nem tűnik úgy, hogy a 35 milliós téli rekord megdőlhet, az átigazolási időszakból még van egy hét. Ha az első részben tárgyalt üzletekből bármelyik megvalósul, akkor szinte biztosan nem Kulusevski lesz a téli transzferlista tetején. 


Borítókép: pixabay.com


Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális