2020. február 25. keddGéza

Hihetetlen Bravúr! Magyarország legyőzte Izlandot és csoportelső! - Videó

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 05:49 GMT +2, 2020. január 16.

Szenzációs meccset játszott Magyarország Izland ellen a kézilabda Európa-bajnokság sorsdöntő összecsapásán.


Magyarország két találkozó után, egy Oroszország elleni győzelemmel és egy Dánia ellen elért döntetlennel, négy ponttal állt a továbbjutás határán. Gulyás István csapatának az utolsó fordulóban mindenképp legalább döntetlent kellett játszania Izlanddal, hiszen valószínűsíthető volt, hogy a csoport másik meccsén Dánia legyűri az oroszokat.

A találkozó előtt Gulyás István szövetségi kapitány kihasználta a 2. cseréjét, Bartók Donát helyett Fekete Bálintot tette vissza a keretbe.
,,Alapvetően taktikai okokból változtatunk, Fekete Bálint segíthet a védekezésben Izland ellen, támadásban pedig szükség esetén két poszton is bevethető – mondta el a változtatás kapcsán Gulyás István szövetségi kapitány.”

A meccs előtt a sport szellemiségével ellentétes jeleneteknek lehetett tanúja a mintegy 7600 drukker és a tévénézők, hiszen a dán drukkerek (akik értelemszerűen Izlandnak jöttek szurkolni) rendkívül sportszerűtlen módon hátat fordítottak a parketten álló csapatoknak a magyar himnusz alatt. A dán „szurkolóknak” nem ez volt az egyetlen ilyen megnyilvánulása, folyamatosan pfújoltak Bánhídiék támadásai közben.

A fentiek ellenére (vagy talán pont amiatt), a fehérmezes magyar csapat kitűnően kezdte az első félidőt, Bánhídi, Balogh és Hornyák révén el is húztak 3-0-ra. A kékmezes izlandi gárda összekapta magát, egyenlített, sőt a vezetést is átvette, a magyarok kapkodása és pontatlankodásai miatt 6-3-ra vezetett Gudmundur Gudmundsson csapata.


(fotó: Magyar kézilabda-válogatott Facebook)

A magyar válogatott „betonfalba” ütközött valahányszor középen próbálta meg áttörni az izlandi védelmet, ezzel együtt ötgólos hátrányba is került. Az első félidő végén 12-7-nél úgy tűnt, hogy a meccs már félidőben elúszik, némi reményt csak az utolsó percben lőtt két gól, és a félidő képéhez képest hízelgő, háromgólos hátrányt jelentett (12-9).

A második félidőben világossá vált, hogy az első játékrész utolsó két gólja nem véletlen volt, Gulyás István csapata inkább a szélső támadókra próbált alapozni, de a Mol-Pick Szeged beállója, a tarthatatlan, nyolcgólost Bánhidi vitte a prímet, Izland pedig már nem érezte magát kényelmes helyzetben. Bár az első gólt ők lőtték, de a magyar válogatott fel tudott zárkózni 13-14-re, ezáltal ismét nyílttá vált az összecsaptás. 15-15-nél már döntetlen volt az állás, utána pedig már csak az volt a kérdés, hogy a vérszemet kapott, eksztázisban játszó magyar válogatott mikor darálja be ellenfelét.

A kritikus pillanat a sors furcsa fintora folytán akkor jött el, amikor a fehérmezesek legjobbját, Bánhidit két percre leküldték a játékvezetők Szita vezetést érő gólja után (18-17, 48. perc). Innentől csak egy csapat volt a pályán, a mérkőzés hátralevő részét 7-2-re nyerte a magyar válogatott, a vége pedig elképesztő, hatgólos 24-18-as végeredmény lett.

A magyar válogatott finoman fogalmazva is túlteljesítette az elvárásokat. Gulyás István egy nagyon fiatal csapattal vágott neki a tornának, úgy hogy a csoportjában nem volt olyan ellenfél aki ellen favoritnak számított volna, kis túlzással már egy győzelem is túlzott elvárás lett volna. Ehhez képest a szövetségi kapitány ebből a magból egy keményen hajtó, mentálisan rendkívül erős csapatot faragott, olyant, amelyik képes csoportelsőként továbbjutni.

A második csoportkörben Magyarország Norvégiával, Szlovéniával, Svédországgal, Izlanddal és Portugáliával került össze, és Izland elleni győzelmének köszönhetően 2 pontot és +6-os gólarányt is magával vitt, ami némi bizakodásra adhat okot. A csoport első két helye az elődöntőkbe jut, a 3 helyezett pedig az 5. helyért játszik helyosztót.

A válogatott a következő mérkőzését Norvégia ellen játssza január 17-én, 19:15-kor.


FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR 

MAGYARORSZÁG–IZLAND 24–18 (9–12)

MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák P. 1, Máthé D., Sipos A., BÁNHIDI 8, Ligetvári 1, Győri 3. Csere: Székely M. (kapus), BÓKA 4, SZITA 4, Balogh Zs. 2 (1), ifj.Rosta M., Nagy B. 1. 
Szövetségi kapitány: Gulyás István

IZLAND: GÚSTAVSSON – Gunnarsson 1, Petersson 3, Jónsson, K. Kristjánsson 2, PÁLMARSSON 4, G. SIGURDSSON 4. Csere: Hallgrímsson (kapus), Y. Gíslason 1, Smárason 1, Gudjónsson, O. Gudmundsson 1, Thrastarson 1, Elísson, V. Kristjánsson. 
Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson

Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/1, ill. 4/0

(Borítókép: Magyar kézilabda-válogatott Facebook)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális