2019. december 9. hétfõNatália

Gálaelőadással nyitott Magyarország, Románia megalázó vereséget szenvedett

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 18:03 GMT +2, 2019. november 30.

Magyarország Kazahsztán ellen játszott a női kézilabda-világbajnokság szombati nyitónapján, Románia pedig Spanyolországot próbálta legyőzni.


A magyar válogatott kissé döcögősen kezdte a mérkőzést, a kazahok 3-2-re még vezettek is, utána azonban beindult az úthenger, Kim Rasmussen által vezetett európai csapat kilenc percig nem engedélyezett gólt ellenfelének, ezalatt viszont nyolcszor is betalált. 10-3 után nem voltak kérdések, az első félidőt, megnyugtató, magabiztos 22-8-cal fejezték be a lányok.

A második félidő kevesebb gólt és több hibát hozott, de Rasmussen odafigyelt arra, hogy ne fulladjon érdektelenségbe a meccs, többször is játékhelyzetek gyakorlására használta fel a mérkőzést, valamint mindenkinek biztosított játékpercet. Mivel a viadalnak az utóbbi évtized legfiatalabb csapatával vágott neki Magyarország, nagyon fontos volt bemelegíteni a fiatal játékosokat és sikerélményt biztosítani mindenkinek.

A mérkőzés végén 39-15-t írt az eredményjelző, bár a győzelem tudatában az eredmény nem olyan fontos, sokkal lényegesebb, hogy a holnapi, továbbjutás szempontjából kiemelt fontosságú mérkőzésen egy mentálisan összeszedett csapat lépjen pályára Spanyolország ellen.

Az ellen a Spanyolország ellen fog játszani a magyar válogatott, amelyik ma elképesztő verést adott Románia válogatottjának. Bár már a torna előtt tudni lehetett, hogy a román válogatott több sebből vérzik a Brassói Corona doppingbotránya miatt, senki nem számított ilyen megsemmisítő vereségre. A román sajtó (nem kevés arroganciáról téve tanúbizonyságot) úgy vezette fel a találkozót, hogy „Spanyolország a kedvenc áldozatunk”, tehát nem tartották elképzelhetetlennek a győzelmet sem.

A hispán hölgyeket ez nem igazán érdekelte, villámgyorsan elhúztak 3-0-ra, és utána egyetlen pillanatra sem engedték ki a kezükből a vezetést. A román védekezés távolról sem volt katasztrófa, 31 kapott gól simán bennevan egy ilyen csapat ellen, de a 16 lőtt találat hihetetlenül kevés, gondoljunk bele, egy gól híján Kazahsztán is ennyit lőtt Magyarországnak.

A román lányok nem találták a spanyol védekezés ellenszerét, ez pedig eldöntötte a mérkőzést, a félidőben 16-9-re, azaz hét góllal vezetett az ibériai csapat, nehezen volt elképzelhető, hogy a fordítás, vagy akár csak az egyenlítés benne legyen a meccsben. Neagun, a románok sztárjátékosán látszott is a frusztráció, elsőként ment az öltözőbe az első harminc perc után.

Becsületükre legyen mondva, a „trikolórok” mindent megtettek a második felvonásban, próbálkoztak amivel csak lehetett, de egyszerűen akkora klassziskülönbség volt a két gárda között, hogy akkor sem egyenlítettek volna, ha karácsonyig játszanak.

Mondhatnánk, hogy ugyan, ez csak az első meccs volt, de a valóság az, hogy a román válogatott nagyon komoly hátrányba került a csoportban. A négyes tagjai közül kettőt, Szenegált és Kazahsztánt minden európai csapat meg fog verni a papírforma szerint, így a a továbbjutásról az dönt, hogy Magyarország, Spanyolország, Montenegró és Románia közül ki tud több meccset hozni európai csapatok ellen. Ebben a „miniversenyben” Spanyolország +1, Magyarország 0, Montenegró 0, Románia -1 ponttal áll.

A vasárnapi, második játéknapon, Spanyolország Magyarország ellen játszik, míg Romániának Szenegál ellen kell kötelező győzelmet aratnia.


NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN 39–15 (22–8)

MAGYARORSZÁG: Triffa – LUKÁCS V. 5, Kovács A. 1 (1), Kovacsics, Tóvízi 1, Háfra N. 2, SCHATZL NADINE 7. Csere: KISS É., BÍRÓ B. (kapusok), Tomori, Klujber 3, TÓTH G. 5 (2), Szabó L. 3, MÁRTON G. 7, Faluvégi D. 2, Vámos P. 3. 
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

KAZAHSZTÁN: Pojlova – ABILDA 5, M. Szitnyikova 1, Baranovszkaja 3 (1), Abdihamit, Alekszandrova 4, Redzsemetova 1. Csere: Ajtenova (kapus), Pikalova, Pupcsenkova, Hargyina 1, Dzsumadilova, V. Szitnyikova, Szizdikova. 
Szövetségi kapitány: Berik Beknazarov

Kiállítások: 2, ill. 0 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 2/1

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális