2024. március 29. péntekAuguszta

Berlinben belátták, hogy hiba volt kirúgni Dárdait

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:34 GMT +2, 2019. november 25.

Dárdai Pál áprilisi menesztése nagy visszatetszést váltott ki a szurkolókból, de a történetnek úgy tűnik, még nincs vége.


Dárdai Pál 2015 februárjától egészen 2019 júniusa végéig, 172 mérkőzésen irányította a Hertha Berlint. Amikor 2015-ben átvette a fővárosi klubot, a célkitűzés egyértelmű volt: a bentmaradást kellet kiharcolnia. A klub 19 forduló után, 18 ponttal a 17., kieső helyen szerénykedett. A magyar edző a hátralevő 15 fordulóban 17 pontot szerezve, a biztosan bentmaradó 15. helyre vezette a gárdát.

A hasonló eredményeket elérő csapatok szezonjai általában a kiesés elleni küzdelemről szólnak, ezért is volt megdöbbentő, hogy egy évvel ezután a Herthát a német bajnokság felsőházában találjuk, sőt mi több, a 2015-16-os szezonban elért 7. hellyel kivívta az Európa Liga selejtezőjében való indulást is. A következő szezon még jobban sikerült, a Hertha 6. lett, ez azonban azzal járt, hogy a kiválóan teljesítő játékosokra felfigyelt az élmezőny, egy-egy kulcsjátékost pedig nem tudott megtartani a berlini csapat.

A 2018-ban és a 2019-ben végződött bajnokságokat a Hertha a 10. és 11. helyen zárta, hiába cserélődtek néha az alapemberek, Dárdai rendszeresen hozni tudta a középmezőny szintjét, és a szurkolóknak illetve a klubvezetésnek nem kellett a kieséstől tartania. Ennek ellenére, 2019 áprilisában a Hertha vezetése úgy döntött, hogy a szezon végén meneszti a magyar trénert, pusztán amiatt, hogy a szezon második fele rosszabbul sikerülta vártnál. Dárdainak gyakorlatilag azt rótták fel, hogy a Bundesliga 11. legjobb keretével, a 11. helyen fejezte be a szezont.


(kép: Hertha BSC Facebook)
Az áprilisi menesztésről sok cikk született, voltak olyanok akik szűklátókörűnek vagy egyenesen hálátlannak, mások érthetőnek, de kockázatosnak ítélték a menesztést, mára viszont egyértelműen kiderült, hogy pocsék döntés született Berlinben.

A Dárdait váltó Ante Covic, a liga 8. legjobb keretével, 12 forduló után 11 ponttal áll a kiesési zóna határán. Az elmúlt 5 találkozójából egyet sem tudott megnyerni a kék-fehér egyesület, az elmúlt 4 meccsén pedig 0 pontot szerzett és 12 gólt kapott, 4-et csak a legutóbbi fordulóban, a nem túl veretesnek számító Augsburg együttesétől.

Természetesen ilyen körülmények között nyilvánvaló, hogy inog a kispad Covic alatt, és a hírek szerint a nagyot hibázó berlini visszahívta Dárdait, aki korábbi ígéretére hivatkozva, miszerint egy évig pihenni szeretne, és több időt akar tölteni a családjával, egyelőre nem fogadta el a felkérést.

Borítókép: Hertha BSC Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális