2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Alexander Isak: „A román szurkolóktól rasszista skandálásokat hallottam”

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 16:50 GMT +2, 2019. november 20.

Románia futballválogatottja érdemi esély nélkül veszített hazai pályán a koncentráltan futballozó Svédországtól. Egy tisztességes nyugati országban ennyi lenne a mérkőzés zanzásított összefoglalója, Romániában viszont mindig van egy „mellékszál”.


A rasszizmus.

Emlékezzünk csak vissza, a szezon elején, még az európai kupaselejtezők idején, már volt egy nemzetközi visszhangot keltő botránya a román futballnak, három és fél hónappal később pedig itt a másik. Azt hiszem, valahol nagyon félreértették az „országimázs program” kifejezést.

Szinte mindegy, hogy milyen mérkőzésen, vagy hogy milyen körülmények között játszik tétmeccset a román válogatott, a ,,takarodjanak a magyarok az országból” és társai mindig terítéken vannak valamilyen formában. Természetesen ezt tudják nyugaton is, sőt a jelek szerint északon is, a svédek ugyanis a meccs előtt kerek-perec kimondták: tartanak a román szurkolók rasszista megnyilvánulásaitól.

A Román Labdarúgó Szövetség és a közélet természetesen felháborodott, égre-földre esküdöztek, hogy márpedig a román szurkolók mindig is tisztelték az ellenfelük nemzetiségét és bőrszínét, és soha nem volt egyetlen mérkőzés sem, ahol ennek ellenkezője lett volna tapasztalható. Nyilván ezért játszott a válogatott Norvégia ellen zártkapus mérkőzést. Ja nem, az azért volt, mert Málta és Spanyolország ellen magyarellenes rigmusokat skandált a kisérdemű. A híres magyar-spanyol rokonság miatt, nyilván. Mindenesetre tisztelet a kivételnek.

A történet tulajdonképpen egészen rövid. Miután a Román Labdarúgó Szövetség visszautasította azt a szégyenteljes és alaptalan vádaskodást, hogy a román drukkerek rasszisták lennének, rendezett egy meccset, ahol a haladó szellemű, kulturált közönség huhogott és kifütyült egy 20 éves játékost, pusztán azért, mert színesbőrű.

Alexander Isak kilencszeres válogatottként, tapasztalatszerzés céljával állt be a 78. percben, a mérkőzés még tartott, de a meccsnek rég vége volt, a svédek győzelméhez kétség sem férhetett. A román szurkolók pedig a valósággal gyökeresen szemben álló reményeik összedőlését, és a kiesés okozta frusztrációt huhogással és kifütyüléssel vezették le egy 20 éves színesbőrű fiatalemberen.

Románia labdarúgásért felelős szövetsége természetesen hatalmas pénzbüntetést fog kapni, az is kétségtelen, hogy a következő 1-2-3 hazai meccsét ismét zárt kapuk mellett játszhatja a válogatott, a kérdés pusztán annyi: meddig mehet ez így tovább?

Borítókép: UEFA

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális