2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Európa Liga: visszavágott a Celtic és a Ludogorec

Lelátó utolsó frissítés: 13:04 GMT +2, 2019. október 04.

A román és a magyar bajnok sem tudott pontot szerezni az UEFA Európa Liga csoportkörének második fordulójában: a Kolozsvári CFR-nek a Celtic, míg a Ferencvárosnak a Ludogorec Razgrad vágott vissza a BL-selejtezőben történtekért.


A CFR az első forduló után vezette csoportját, miután hazai pályán hátrányból fordítva aratott meglepő győzelmet a Lazio ellen, miközben a négyes másik meccsén a Rennes és a Celtic döntetlent játszott a bretonok otthonában. A vasutasok a második játéknapon visszatértek a Celtic Parkba, ahol augusztusban emlékezetes meccsen verekedték be magukat a BL-selejtező playoff-körébe.

Dan Petrescu csapatának ezúttal még nehezebb dolga volt Glasgowban, a skótokat bizonyára fűtötte a visszavágás vágya, és harmadik nekifutásra sikerült legyűrniük a kolozsváriakat. A skót Premiershipet veretlenül vezető zöld-fehérek az elejétől a végéig irányították az összecsapást, és húszpercnyi játék után előnybe is kerültek: Callum McGregor mélységi indítását az alapvonalról Bolingoli adta be finoman Edouardnak, és a francia guyanai csatár jól helyezett fejese a hálóban landolt.

A másik oldalon Deac szabadrúgását követően Boli juttatta a Celtic kapujába a labdát, de a játékvezető érvénytelenítette a találatot, mivel a kipattanóra lecsapó, majd Bolihoz passzoló Rondon lesen állt.

A CFR igencsak meggyűlt a baja a hazaiak sebességével, a második félidőben egy ellentámadással dőlt el a mérkőzés: Omrani labdavesztése után Elyounoussi indította a jobb szélen Forrestet, majd a norvég válogatott támadó visszakapta a labdát társától és 14 méterről kilőtte a bal alsót. Igaz, a marokkói származású játékosnak szerencséje is volt, hiszen lövése irányt változtatott a menteni szándékozó Burcă lábán. A 64. percben Deac előtt adódott egy remek szépítési lehetőség, de a bordó mezesek tízesének éles szögből leadott próbálkozását ujjheggyel kiütötte Forster.

A heves esőzéssel kísért mérkőzésen a Cetlic teljesen megérdemelten nyert 2–0-ra és ezzel át is vette a vezetést a csoportban.

Időközben a Lazio is megszerezte első győzelmét, az Olimpicóban gól nélküli első félidő után a Rennes Jeremy Morel góljával vezetett, a római égszínkék-fehérek azonban fordítottak: Milinkovic-Savic szépített, aztán a szerb középpályás Immobilet találta meg egy beadással, s a Lazio 17-ese nagyszerű fejessel biztosította be a három pontot csapatának.

A magyar bajnok Ferencváros a CFR-hez hasonlóan olyan csapattal mérkőzött csütörtök este, amelyet esélytelenebbként ejtett ki idén nyáron a BL-selejtezőben. A Fradi meglepően simán, kettős győzelemmel jutott túl az első körben a Ludogorec Razgradon, amelynek kertében három román labdarúgót – Cosmin Moți, Dragoș Grigore, Claudiu Keșerü – is találunk. Akárcsak a CFR, Szerhij Rebrov együttese két hete bravúros eredménnyel mutatkozott be az Európa Liga csoportkörében, Dibuszék Barcelonában értek el döntetlent az Espanyollal szemben.

A második mérkőzés katasztforálisan kezdődött a Zöld Sasok számára, a vendégek már a 37. másodpercben „beköszöntek”, Nedjalkov beadását Lukoki váltotta gólra. A folytatásban is Dibusznak akadt több védeni valója a kapusok közül, s bár a pécsi hálóőr egy ideig állta a sarat, a 40. percben már ő sem tudott mit tenni Rafael Forster szenzációs szabadrúgásánál: a brazil hátvéd jó 30 méterről lőtte ki a jobb felsőt.

Bár a szünet előtt Grigore második sárgával kiállítatta magát, a Fradi a második félidőben nem tudott élni az emberelőnnyel. Sőt, Wanderson szögletét befejelve Rafael Forster duplázott és félórával a vége előtt lezárta a meccset. A Fraditól ezen az estén a szépítésre sem futotta, a bolgár bajnok visszavágott és hibátlanul, plusz hetes gólaránnyal vezeti a csoportot.

A másik meccsen az Espanyol két góllal nyert Moszkvában, a négyesből egyedüliként a CSZKA nem szerzett még pontot.

A következő fordulóban, október 24-én a Kolozsvári CFR a Rennes, míg a Ferencváros a CSZKA vendége lesz.

UEFA Európa Liga, csoportkör, 2. forduló

E-csoport

Celtic FC–Kolozsvári CFR 2–0 (1–0)
Celtic Park, Glasgow, 56 172 néző
vezette: Daniel Siebert (német)
gól: Edouard (20.), Elyounoussi (59.)
sárga: C. McGregor, Jullien, Edouard, ill. Rondon, Djokovic

Celtic: Forster – Ajer, Jullien, Elhamed, Bolingoli – Forrest (Hayes 85.), Brown, C. McGregor – Christie (Ntcham 90.), Edouard, Elyounoussi. Edző: Neil Lennon.

CFR: Arlauskis – Susic, Boli, Burcă, Camora – Bordeianu, Luis Aurelio (Culio 57.), Djokovic (Golofca 81.) – Deac, Rondon (Păun 70.), Omrani. Edző: Dan Petrescu.

A csoport másik meccsén:

SS Lazio–Stade Rennais 2–1 (0–0)
gól: Milinkovic-Savic (63.), Immobile (75.), ill. Morel (55.)

# Csapat M GY D V GA P
1. Celtic 2 1 1 0 3:1 4
2. CFR 2 1 0 1 2:3 3
3. Lazio 2 1 0 1 3:3 3
4. Rennes 2 0 1 1 2:3 1

H-csoport

Ferencvárosi TC–Ludogorec Razgrad 0–3 (0–2)
Budapest, Groupama Aréna, 16 163 néző
vezette: Bartosz Frankowski (lengyel)
gól: Lukoki (1.), Rafael Forster (40., 64.)
sárga lap: Heister, ill. Grigore (2), Lukoki
kiállítva: Grigore (43.)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Frimpong, Heister – Sigér (Szihnyevics, 73.), Haratyin – Zubkov (Varga R., 79.), Nguen, Isael – Boli (Skvarka, 73.). Edző: Szerhij Rebrov.

Ludogorec: Iliev – Cicinho (Ikoko, 69.), Grigore, Rafael Forster, Nedjalkov – Lukoki (Goralski, 57.), Anicet Abel, Badji, Wanderson – Keserü, Marcelinho (Moti, a szünetben). Edző: Sztanyiszlav Gencsev.

A csoport másik meccsén:

CSZKA Moszkva–RCD Espanyol 0–2 (0–0)
gól: Wu (64.), Campuzano (90+5.)

# Csapat M GY D V GA P
1. Ludogorec 2 2 0 0 8:1 6
2. Espanyol 2 1 1 0 3:1 4
3. FTC 2 0 1 1 1:4 1
4. CSZKA 2 0 0 2 1:7 0

FerencvárosKolozsvári CFREurópa LigaUEFAfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális