2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

A Lazio ellen folytatja európai kalandját a CFR

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:05 GMT +2, 2019. szeptember 19.

A román bajnok és az olasz kupagyőztes feszül egymásnak Kolozsváron az Európa Liga csoportkörének első fordulójában.


Hosszú szünet után újra főtáblás európai kupameccset rendeznek Kolozsváron, a CFR csütörtök este a Lazio ellen mutatkozik be az UEFA Európa Liga E-csoportjában. Az erdélyi bajnokcsapat keményen belehúzott a sorsoláson, a rómaiak mellett a Celtic és a Rennes is tagja a négyesnek, amelyben nagyon nehéz lesz kiharcolni a továbbjutást Dan Petrescu labdarúgóinak.

A selejtezőket leszámítva a vasutasok legutóbb a 2012/13-as idényben szerepeltek az EL-ben. Akkor a Bajnokok Ligájában hajszállal maradtak le a nyolcaddöntőről, majd az Európa Ligába átkerülve a legjobb 32 között az Interrel találták szembe magukat, és a milánóiak kettős sikerrel, 5–0-s összesítéssel abszolválták a párharcot.

A CFR és a Lazio először játszik egymással, de a kolozsváriak az égszínkék-fehérek városi riválisával két szezonban is összefutottak a BL-főtáblán. A legemlékezetesebb meccs az első volt, amikor az elitligában debütáló vendégek Juan Culio duplájával diadalmaskodtak az Olimpicóban. A másik három összecsapásból az AS Roma kettőt megnyert, egyen pedig döntetlen született.

Embed from Getty Images

Ami a Lazio román csapatok elleni mérlegét illeti, az olaszok 2007 nyarán a Dinamót ejtették ki a BL-selejtezőben, négy évvel később a FC Vaslui-jal hazai pályán és idegenben is döntetlenre végeztek EL-csoportjukban, míg a 17/18-as szezonban a FCSB-nél bizonyultak jobbnak az Európa Liga kieséses szakaszának első körében. A Lazio minimális különbséggel elveszítette a bukaresti odavágót, de a visszavágón Ciro Immobile mesterhármasának is köszönhetően a sasok kiütötték ellenfelüket, s végül 5–2-vel mentek tovább.

A Lazio legutóbb csak a nyolcadik helyen végzett a Serie A-ban, az Olasz Kupában viszont megszerezték a végső győzelmet Milinkovic-Savicék. A döntőben a BL-csoportokba kvalifikált Atalantát verték, ezzel biztosítva helyüket a másodrangú európai kupában. Egyébként a 65 millió euróra értékelt szerb válogatott a keret legértékesebb tagja, több európai sztárklub is bejelentkezett már a középpályásért, aki a friss hírek szerint szerződést készül hosszabbítani a római klubnál.

A vendégek második és harmadik legdrágább játékosa, Immobile és Luis Alberto egyaránt kihagyja a kolozsvári mérkőzést, Simone Inzaghi ugyanakkor a rutinos román védőt, Ștefan Radut is pihenteti, bár elmondása szerint korábbi csapattársa nagyon szeretett volna játszani.

„Ștefan Raduval csapattársak voltunk, aztán én edzőnek álltam, elmondhatom, hogy az elmúlt három évben remek teljesítmények nyújtott. Nagyon komoly és fegyelmezett labdarúgó, mindenáron akart játszani ezen a mérkőzésen, én viszont másként döntöttem. Meglátjuk, a Parma ellen pályára léphet-e vasárnap, most Rómában maradt és ott végzi az edzéseket.

Feltérképeztük a kolozsvári csapatot, kiváló játékosaik vannak, nagyon tetszett Omrani játéka, rá külön fogunk figyelni. A csoport nagyon nehéz, a CFR és a Celtic nemrég a BL-selejtezőben játszott, míg a Rennes megnyerte a francia szuperkupát. Jobb is lehetett volna a sorsolásunk. A nyitómérkőzésünk nehéznek ígérkezik, mivel a román csapatot nagyszerű edző irányítja. Nagyon fizikális futballt játszanak, kemény párharcok várnak a játékosaimra a pályán” – nyilatkozta a szerdai sajtóbeszélgetésen Inzaghi, aki sok más olasz szakemberhez hasonlóan a háromvédős játékrendszer híve.

A korábbi csatár Adam Marusicra eltiltás, míg Luiz Felipere és Jordan Lukakura sérülés miatt nem számíthat, a bal oldalon játszó belgát nem is nevezték az EL-keretbe.

fotó: Kolozsvári CFR/Facebook

A Lazio meglepő vereséggel hangolt kolozsvári mérkőzésére, a fővárosiak a SPAL otthonában előnyről kaptak ki a hétvégén. Dan Petrescu – akinek csapata 5–0-ra gázolta el Kolozsváron a Voluntari-t, és ezzel visszavette a vezetést a Liga 1-ben – úgy véli, a Lazio jobban játszott a bajnokin, mint azt az eredmény mutatja:

„A Lazio kilenc pontot érdemelt volna első három mérkőzésén a Serie A-ban. A Roma ellen jobbak voltak, míg a Sampdoriával szemben kiváló teljesítményt nyújtottak. Legutóbbi meccsükön a SPAL otthonában néhány figyelmetlenség miatt kaptak ki. A Lazio nagy csapat, az edzőjük három éve van a gárdánál, így nagyon jól ismer mindenkit. Attól félek, nem engedi meg magának, hogy egymás után két mérkőzést elveszítsen, de minden csapatnak vannak gyenge pontjai, még a Barcelonának is” – mondta Petrescu.

A CFR-nél nincsenek sérültek vagy eltiltottak, Petrescu ugyanakkor előnyére fordíthatja, hogy csapata lényegese több tétmérkőzést játszott ebben a szezonban, mint a rómaiak (19–3), akik ezzel együtt favoritnak számítanak.

A 19.55 perckor kezdődő mérkőzésen a lengyel Daniel Stefanski fújja majd a sípot.

UEFA Európa Liga, csoportkör, 1. forduló

E-csoport

Kolozsvári CFR–SS Lazio (19.55, Digi-, Look-, Telekom Sport)
Kolozsvár, Dr. Constantin Rădulescu Stadion
játékvezető: Daniel Stefanski (lengyel)

Lehetséges kezdőcsapatok:

CFR: Arlauskis – Susic, Cestor, Burcă, Camora – Bordeianu, Djokovic, Aurelio – Deac, Omrani, Păun.

Lazio: Strakosha – Vavro, Acerbi, Bastos – Lazzari, Milinkovic-Savic, Leiva, Berisha, Lulic – Correa, Caicedo.

A két csapat EL-kerete:

CFR

Kapusok: Jesus Fernandez, Giedrius Arlauskis, Hindrich Ottó

Hátvédek: Alexandru Pașcanu, Andrei Burcă, Răzvan Horj, Mateo Susic, Kevin Boli, Mihai Butean, Camora, Ionuț Peteleu, Mike Cestor, Rareș Ispas

Középpályások: Luis Aurelio, Damjan Djokovic, Ciprian Deac, Juan Culio, Cătălin Golofca, Ovidiu Hoban, Mihai Bordeianu, Claudiu Petrila

Támadók: Constantin Păun, Billel Omrani, Lacina Traore, Mario Rondon

Edző: Dan Petrescu

Lazio

Kapusok: Thomas Strakosha, Guido Guerrieri, Silvio Proto, Alessio Furlanetto

Hátvédek: Luis Felipe, Patric, Nicolo Armini, Bastos, Ștefan Radu, Francesco Acerbi, Luca Falbo, Robero De Angelis, Sergio Kalaj, Damiano Franco, Marzio Pica, Mattia Petricca, Adam Marusic, Denis Vavro

Középpályások: Lucas Leiva, Valon Berisha, Luis Alberto, Joaquin Correa, Marco Parolo, Senad Lulic, Sergej Milinkovic-Savic, Jony, Manuel Lazzari, Danilo Cataldi, Fabio Francucci, Emilian Shoti, Marco Bertini, Alessandor Cerbara, Nicolo Cesaroni

Támadók: Ciro Immobile, Felipe Caicedo, Bobby Adekanye, Mattia Russo, Luca Moschini

Edző: Simone Inzaghi

A csoport másik mérkőzésén: Rennes–Celtic (19.55)

futballEurópa LigaKolozsvári CFRLazioelőzetes
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális