2024. március 29. péntekAuguszta

Bravúrra lesz szüksége a román válogatottnak

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 23:08 GMT +2, 2019. szeptember 04.

A román válogatott legnehezebb ellenfelével mérkőzik csütörtök este az Eb-selejtezőben. Vajon Cosmin Contra csapata jó lesz egy pontra az eddigi összes meccsét magabiztosan nyerő Spanyolország ellen?


Legnehezebb ellenfelével néz szembe a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek F-csoportjában Románia labdarúgó-válogatottja. A Cosmin Contra vezetése alatt álló nemzeti csapat Spanyolországot fogadja a csoportkör ötödik fordulójában, a meccs helyszíne a bukaresti Nemzeti Aréna.

A spanyol válogatott négyből négyet nyerve, 11:2-es gólaránnyal magabiztosan vezet, a második helyért viszont Svédország, Norvégia és Románia is versenyben van. A svédek pontegyenlőségnél, de jobb egymás elleni eredménnyel előzik meg kelet-európai vetélytársukat, míg a norvégok két ponttal lemaradva követik őket.

A hazaiak szempontjából egy döntetlennek óriási értéke lenne, így várhatóan a védekező felfogást fogják előnyben részesíteni. Ezzel együtt is valószínűleg marad a már bejáratott 4-2-3-1-es hadrend, de sem ettől, sem egy esetleges „meglepetés kezdőcsapattól” nem várhatja senki, hogy komolyabb nyomást tudjon gyakorolni a vendégekre.

fotó: a válogatott hivatalos Facebook-oldala

A válogatottat most nem segíti a hazai környezet, hiszen a román futballt egyre-másra érik a botrányos események, például Adrian Rus válogatottságának ügye, vagy a másfél hónapig húzódó, Gigi Becali indukálta edzőmizéria. Ez utóbbi közvetlenül is ártott a válogatottnak, hiszen a FCSB katasztrofális eredményei miatt Contra egyetlen játékost sem hívott be a FCSB-ből. Némi cinizmussal elmondhatnánk, hogy lám egy román válogatott, ahol több a játékos a Kisvárdából (Gheorghe Grozav) vagy a MOL Fehérvárból (Adrian Rus), mint a FCSB-ből és a Dinamóból együttvéve.

A spanyol keret lélegzetelállító nevekből áll, Roberto Moreno a rutin és a fiatal tehetség egyensúlyát szem előtt tartva alkotta meg keretét. Nem hiányoznak a sztárok, de Ramos, Busquets vagy Jordi Alba mellett olyan fiatalok is helyet kaptak a csapatban, mint a kétszeres felnőttválogatott Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Fabián Ruiz (Napoli) vagy a felnőttcsapatban még be sem mutatkozott Unai Nunez (Athletic Bilbao).

Összességében a Stockholmban elszenvedett vereség miatt Románia így is lépéshátrányban van Svédországgal szemben, az előrevetíthető pontok szerint pedig bravúrra lesz szüksége a továbbjutáshoz. Contra csapata könnyen a negyedik helyen találhatja magát egy esetleges vereség esetén, hiszen úgy Norvégia, mint Svédország könnyű ellenféllel találkozik, előbbi hazai pályán fogadja Máltát, utóbbi pedig a Feröer-szigetekre utazik.

Elkerülnék a stadionbezárást

A román szövetség a válogatott Facebook-oldalán közzétett egy felhívást, mely figyelmezteti a szurkolókat, hogy a rasszista, xenofób vagy politikai üzenetet tartalmazó feliratok, illetve rigmusok miatt zárt kapus büntetéssel sújthatja őket az UEFA a sorsdöntő Svédország vagy Norvégia elleni összecsapáson, így kérik a stadionba látogatókat, hogy fegyelmezetten szurkoljanak.


A 21 óra 45 perckor kezdődő Románia–Spanyolország Eb-selejtezőt a Pro Tv közvetíti élőben, a találkozó játékvezetője a német Deniz Aytekin.  

Románia

Kapusok: Ciprian Tătărușanu (Lyon), Florin Niță (Sparta Prága), Ionuț Radu (Genoa)
Hátvédek: Romario Benzar (Lecce), Vlad Chiricheș (Sassuolo), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa), Dragoș Grigore (Ludogorec), Adrian Rus (MOL Fehérvár), Alin Toșca (Gazisehir Gaziantep), Florin Ștefan (Sepsi OSK) 
Középpályások: Alexandru Chipciu (Anderlecht), Răzvan Marin (Ajax), Nicolae Stanciu (Slavia Prága), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova), Mihai Bordeianu (Kolozsvári CFR), Paul Anton (Krilja Szovetov), Ciprian Deac (Kolozsvári CFR), Ianis Hagi (Genk), Alexandru Maxim (Mainz), Gheorghe Grozav (Kisvárda), Adrian Păun (Kolozsvári CFR) 
Csatárok: Claudiu Keșerü (Ludogorec), George Pușcaș (Reading), Florin Andone (Brighton)

Spanyolország 

Kapusok: David De Gea (Manchester United), Kepa Arrizabalaga (Chelsea), Pau Lopez (AS Roma)
Hátvédek: Jose Gaya (Valencia CF), Jordi Alba (FC Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Mario Hermoso (Atletico Madrid), Unai Nunez (Athletic Bilbao), Sergio Ramos (Real Madrid), Diego Llorente (Real Sociedad), Jesus Navas (Sevilla FC)
Középpályások: Dani Parejo (Valencia CF), Sergio Busquets (FC Barcelona), Thiago Alcantara (Bayern München), Saul Niguez (Atlético Madrid), Rodrigo Hernandez (Manchester City), Suso (AC Milan), Fabian Ruiz (SSC Napoli), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain), Dani Ceballos (Arsenal)
Csatárok: Rodrigo Moreno (Valencia CF), Paco Alcácer (Borussia Dortmund), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)

Az F-csoport állása:

# Csapat M GY D V GA P
1. Spanyolország 4 4 0 0 11:2 12
2. Svédország 4 2 1 1 8:7 7
3. Románia 4 2 1 1 11:5 7
4. Norvégia 4 1 2 1 8:7 5
5. Málta 4 1 0 3 2:10 3
6. Feröer 4 0 0 4 3:12 0

Cosmin Contraválogatottakselejtező2020-as labdarúgó-Ebromán labdarúgó-válogatottfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális