2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund

Magyar arany a győri rendezésű junior kézilabda-Eb-n

MTI utolsó frissítés: 11:27 GMT +2, 2019. július 22.

A magyar válogatott 27-20-ra legyőzte Hollandiát vasárnap a Győrben rendezett női junior kézilabda-Európa-bajnokság döntőjében.


Telt ház és kiváló hangulat fogadta a csapatokat az Audi Arénában, a magyarok Herczeg Lili bravúros védéseire alapozva jól kezdtek, így a meccs negyedénél három góllal vezettek (7-4).

A házigazdák a folytatásban is remekül védekeztek, volt egy kilencperces időszak, amikor egyetlen gólt sem kaptak, aminek köszönhetően a szünetben már 14–7 volt az állás.

Fotó és nyitókép: MTI/Krizsan Csaba

A hollandok a második félidő elején sem tudtak felzárkózni, a magyarok lendületben maradtak, és minden játékelemben jobbnak bizonyultak. A mezőny legjobbjának a kapus Herczeg Lilit választották.

Golovin Vlagyimir szövetségi edző csapata a csoportkörben Ausztriát, Montenegrót és Spanyolországot, a középdöntőben Norvégiát és Romániát, az elődöntőben pedig Oroszországot győzte le, vagyis a tavalyi debreceni U20-as világbajnokságot követően ezúttal is százszázalékos teljesítménnyel lett aranyérmes, pedig az egyaránt húzóembernek számító Varga Emőke és Afentáler Sára térdsérülés miatt nem szerepelhetett a tornán.

A kontinensviadal álomcsapatába balátlövőként Kácsor Gréta, a legjobb védekező játékosként pedig Kuczora Csenge került a magyarok közül.

Az U19-es Európa-bajnokságok 1993 óta íródó történetében eddig az ezüstérem a legjobb magyar eredmény, amelyet háromszor ért el a magyar válogatott.

A magyarok a csoportkörből való továbbjutással biztosították részvételüket a jövő évi romániai U20-as vb-n.

„Nagyon örülök, hogy ezzel a korosztállyal is sikerült megtalálnunk a közös nyelvet, és köszönöm a közönségnek a segítséget, mert belehajtottak minket a győzelembe” – mondta a lefújás után Golovin Vlagyimir.

Mint kifejtette, a torna előtt hat hétig dolgozott együtt a keret, ezért nagyon jó volt a játékosok erőnléte, ami a fináléban is látszott, hiszen a hollandok nagyon elfáradtak, a magyarok viszont a sok csere miatt nem.

„Igazából engem nem is érdekel az eredmény. Én az olyan gyerekeket szeretem, akik küzdenek, csinálják a dolgukat. Mindenki hibázik, de azzal nem szabad foglalkozni, mert ezekből az emberekből lesznek a győztes típusok” – szögezte le a vezetőedző, aki hangsúlyozta, reményei szerint Kim Rasmussen szövetségi kapitány az aranyérmes fiatalok közül is válogat majd.

U19-es női kézilabda-Eb, Győr

Döntő:
Magyarország–Hollandia 27–20 (14–7)
a magyar gólszerzők: Schatzl, Arany, Pál T., Tóth N. 4-4, Kuczora 3, Simon, Vámos, Kácsor 2-2, Albek, Zsiborás 1-1

A 3. helyért: Norvégia–Oroszország 29–26 (19–13)

Az aranyérmes magyar válogatott névsora:
Albek Anna (HIB Graz), Arany Rebeka (Debrecen), Bánfai Kíra (MTK Budapest), Herczeg Lili (NEKA), Kácsor Gréta (Vác), Kellermann Dóra (Győr), Kuczora Csenge (Vác), Pál Tamara (Győr), Schatzl Natalie (Érd), Simon Armilla (Érd), Stranigg Zsófia (MTK Budapest), Szabó Dóra (Debrecen), Szilovics Fanni (Győr), Tóth Nikolett (Ferencváros), Vámos Petra (NEKA), Zsiborás Luca (Ferencváros), szövetségi edző: Golovin Vlagyimir, edző: Pigniczki Krisztina

Végső sorrend:
Aranyérmes: Magyarország
Ezüstérmes: Hollandia
Bronzérmes: Norvégia
4.: Oroszország
5.: Románia
6.: Dánia
7.: Spanyolország
8.: Franciaország
9.: Németország
10.: Horvátország
11.: Ausztria
12.: Montenegró
13.: Svédország
14.: Portugália
15.: Szlovénia
16.: Szlovákia

A torna álomcsapata:
Kapus: Anna Verescsak (orosz)
Balszélső: Zoe Sprengers (holland)
Balátlövő: Kacsor Gréta (magyar)
Irányító: Larissa Nüsser (holland)
Beálló: Ane Cecilie Hogset (norvég)
Jobbátlövő: Valerija Maszlova (orosz)
Jobbszélső: Andra Liviana Moroianu (román)
Legjobb védő: Kuczora Csenge (magyar)
MVP: Jelena Mikhajlicsenko (orosz)
Gólkirálynő: Joana Resende (portugál), 55 gól

kézilabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális