2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Egy pont hiányzik még a CFR ötödik bajnoki címéhez

Lelátó utolsó frissítés: 18:27 GMT +2, 2019. május 07.

A kolozsvári vasutasok ötöt vágtak idegenben az Astra Giurgiunak, a következő fordulóban hazai pályán lehetnek újra bajnokok, ha nem kapnak ki az U Craiovától, vagy ha besegít a Sepsi OSK.


Megvolt az esély, hogy a rájátszás nyolcadik fordulójában lezáruljon a Liga 1 bajnoki címéért zajló kettős versenyfutás a Kolozsvári CFR és a FCSB között. A bukaresti piros-kékek Craiován vendégeskedtek és hazai siker vagy döntetlen esetén a CFR „meccslabdához” jutott volna.

Az Universitatea játékosainak hozzáállására összességében nem érkezhet panasz, de a feszült hangulatú vasárnapi esti rangadót végül a fővárosiak nyerték. Az első félidőben Isaac Donokor, a hazaiak Internél is megfordult ghánai védője követett el teljesen fölösleges szabálytalanságot a tizenhatoson belül. Az egyértelmű tizenegyest Florin Tănase értékesítette. A nagy helyzetek alapján a Craiova megérdemelt volna bár egy döntetlent, az utolsó pillanatokban viszont Dennis Man eldöntötte a mérkőzést.

Kovács Istvánnak nem volt túl könnyű meccse, a nagykárolyi játékvezető összesen 12 sárga lapot osztott ki, testvériesen, hatot-hatot a feleknek.

Győzelmével a FCSB két pontra közelítette meg a listavezető CFR-t, amely hétfőn este Gyurgyevóban lépett pályára. A playoff-ban gyengélkedő Astra ellen kötelező volt nyerni, már csak azért is, mert a hírek szerint Denis Alibecék nem kapták meg a bérüket, ami némiképp megmagyarázza a motivációhiányukat.

Manea kapufája a negyedik percben már jelezte, komolyak a CFR szándékai. Az erdélyi bajnokcsapat hamarosan meg is szerezte a vezetést, Omrani lépett meg egy ellentámadáson, amelyet könnyedén befejezett. Félidőben minimális különbséggel vezetett a CFR.

A francia-algériai támadó a második játékrész elején duplázhatott volna, egy szögletből betekert labdát fejelt a keresztlécre. Ez a lehetőség még kimaradt, de percekkel később Djokovic fejese már célba ért, a sokoldalú középpályás Culio beadását csúsztatta a kapuba.

Az Astra gyorsan szépített, Manea adta el a labdát a középpályán, Alibec pedig egy magas passzal kereste Romario Moiset, aki Culio közreműködésével elesett a tizenhatosban. A cserember Azdren Llullaku kifogástalanul végezte el a büntetőt, és úgy tűnt, a Duna-partiak visszajöhetnek a meccsbe. A vendégek azonban visszaállították a kétgólos előnyt, Costache passzából Omrani elegánsan lefordult Bejanról és önzetlenül előkészített Djokovicnak – a horvát légiós szép gólt lőtt ballal.

Ezt követően az Astra játékosai még egy öngólt is összehoztak Păun akciójánál, majd a rendes játékidő végén egy másik cserejátékos, Hoban távoli lökete landolt a hálóban. Végeredmény: 1–5.

Dan Petrescu együttese újból bizonyította, hogy nem csak a védekezéshez ért, a CFR nyolc gólt szerzett és csak kettőt kapott utóbbi két mérkőzésen. Bár az Astrának 1–2-nél megvolt az esélye, hogy áthúzza a kolozsváriak számításait, a vasutasok nagyon jól reagáltak a bekapott gólra és kiütéssel győztek Costel Enache alakulata ellen, amely amúgy korábban kiejtette őket a Román Kupa elődöntőjében.  

Döntetlennel is biztos a címvédés

A következő fordulóban a CFR saját közönsége előtt biztosíthatja be ötödik bajnoki címét a Liga 1-ben. Camoráék újra öt ponttal vezetnek a FCSB előtt, legközelebb pedig egy döntetlen is elég lesz a boldogsághoz az U Craiovával szemben. A CFR és a FCSB elméletileg még végezhetne azonos pontszámmal, de ebben az esetben is a Petrescu-csapat maradna az első, mivel az alapszakasz utáni pontfelezésnél a FCSB kerekítésben részesült, a CFR pedig nem, és elsőként ez számít, nem pedig az egymás elleni eredmények, vagy a gólarány.

A vasárnap (május 12.) 21 órára kiírt mérkőzés ugyanakkor az U Craiovának sem lesz tétnélküli, mivel a kék-fehérek harmadik helye és indulása az Európa Liga selejtezőjében egyelőre nem borítékolható. A Dolj megyeieket még megelőzheti az FC Viitorul, amely hétfőn lejátssza a május 25-i kupadöntő főpróbáját az Astrával.

Az is elképzelhető, hogy a vasárnapi CFR-Craiova rangadó előtt a házigazdák már bajnokok lesznek, de ehhez a Sepsi OSK-tól bravúros pontszerzés kellene a FCSB ellen. A piros-fehérek eddig csak egy pontot tudtak begyűjteni a felsőházi rájátszásban, másrészt a szezon utolsó összecsapása különlegesnek ígérkezik: a nemrég klubvezetőnek kinevezett Hadnagy Attilának ugyanis a klub keddi Facebook-posztja szerint ez lesz a búcsúmérkőzése.

Liga 1, rájátszás, felsőház

A nyolcadik fordulóban:

Astra Giurgiu–Kolozsvári CFR 1–5 (0–1)
gól: Llullaku (66., büntetőből) /Omrani (15.), Djokovic (59., 73.), Bejan (80., öngól), Hoban (87.)

Astra: Santos – Dima, Bejan, Cestor, Radunovic – Biceanu (Zoua 63.), Moise, Roșu – Gheorghe (Llullaku 57.), Alibec, Balaure (Begue 75.). Edző: Costel Enache.

CFR: Arlauskis – Manea, Vinícius, Boli, Camora – Djokovic, Bordeianu, Culio (Hoban 84.) – Deac (Țucudean 77.), Omrani, Costache (Păun). Edző: Dan Petrescu

U Craiova–FCSB 0–2 (0–1)
gól: Tănase (35., büntetőből), Man (90+5.)

Craiova: Pigliacelli – Dimitrov, Donkor, Kelic, Bancu – Mateiu, Cicâldău – Bărbuț (Meza 68.), Fedele (Baicu 85.), Mihăilă – Cristea (Fortes a szünetben). Edző: Corneliu Papură.

FCSB: Bălgrădean – Benzar, Bălașa (Teixeira 82.), Planics, Junior Morais – Cristea, Filip – Man, Tănase, Coman (Roman 73.), Gnohéré (Hora 16.). Edző: Mihai Teja.

FC Viitorul–Sepsi OSK 3–1 (0–0)
gól: Calcan (51., 68.), Eric (74.), ill. Hamed (49.)

Viitorul: Tordai – Boboc, Artean, Iacob, Kuipers – Ciobanu, Achim, Casap (Tîrcoveanu 13.) – Eric, Calcan (Rivaldinho 73.), Ganea (Pitu 73.). Edző: Gheorghe Hagi.

Sepsi: Fejér – De Moura, Viera, Rudol, Omar (Ștefan 70.) – Karnickij, Velev – Tandia, Vașvari (Nouvier 62.), Hamed – Flores (Mensah 67.). Edző: Marin Barbu.    

# Csapat M GY D V GA P Forma
1. CFR 8 6 2 0 14:3 47 GyGyGyDD
2. FCSB 8 5 2 1 12:5 42 GyGyDDGy
3. Craiova 8 4 1 3 7:7 36 VGyGyVD
4. Viitorul 8 4 2 2 13:9 33 GyVDGyGy
5. Astra 8 1 0 7 3:15 24 VVVGyV
6. Sepsi 8 0 1 7 2:12 20 VVVVV

A play-off kilencedik fordulójának programja:
Május 11., szombat, 21.00: Sepsi OSK–FCSB
Május 12., vasárnap, 21.00: Kolozsvári CFR–U Craiova
Május 13., hétfő, 20.30: FC Viitorul–Astra Giurgiu

futballLiga 1FCSBCS U CraiovaKolozsvári CFRAstra GiurgiuSepsi OSKFC Viitorulösszefoglaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális