2019. október 15. keddTeréz

Nem tudott javítani, kiesőhelyen a magyar jégkorong-válogatott

MTI utolsó frissítés: 20:41 GMT +2, 2019. április 30.

A magyar válogatott második mérkőzését is elvesztette a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokságon: a torna keddi játéknapján 3–1-re kikapott a fehérorosz együttestől.


Az első fordulóban a dél-koreaiaktól négygólos vereséget szenvedő magyar válogatott délelőtt félórás jeges edzéssel készült a találkozóra, amelyen Szirányi Bence jelezte: nem tudja vállalni a játékot.

A mérkőzést a magyar csapat kezdte aktívabban, az első percek jobbára a belorusz harmadban teltek, a lelátón pedig még egyértelműbb volt a fölény: a 648 néző jelentős részét kitevő magyar szurkolótábor hangosabb volt, mint a maroknyi fehérorosz.

Mégis utóbbiak örülhettek egy támadás végén: az ezúttal kezdő Vay Ádám lepkés kesztyűjéről kipattant a korong egy távoli lövés után, az üresen érkező – s a litvánok ellen is betaláló – Nyikita Feoktyisztovnak pedig nem volt nehéz dolga. A harmad közepén érkezett az első kiállítás, a fórral azonban nem tudott élni a magyar együttes, a szünetig pedig egyik fél sem alakított ki nagy helyzetet – a kapura lövési arány 9-6 volt a magyar válogatott javára.

A második húsz perc elejét is megnyomta Majoross Gergely együttese, ezúttal veszélyesebb lehetőségeket is alakított ki, ám az egyenlítés váratott magára. A találkozó felénél pedig egy nagy kavarodás után Jevgenyij Liszovec távoli lövése talált utat Vay kapujába. A nézőtérről felharsant a „mindent bele”, ám a kapott gól miatt visszafogottabban játszott a magyar válogatott. Bár a harmad utolsó két percét létszámfölényben töltötte a nemzeti csapat, ezúttal sem talált be.

A záró felvonásban másfél percre kettős emberelőnybe került, s élt is a lehetőséggel Fehéroroszország: Geoff Platt találata eldöntötte a találkozót. A hajrában igyekezett megszerezni a becsületgólt a magyar csapat, s ez sikerült is: öt perccel a dudaszó előtt emberelőnyben Galló Vilmos közelről talált be. Az utolsó két percre fordulva Majoross időt kért, Vay pedig lejött, így hat mezőnyjátékossal rohamozott a csapat a zárkózásért a közönség „harcoljatok” buzdítása mellett, de újabb gólt nem tudott szerezni.

A magyar válogatott vereségével rendkívül nehéz helyzetből várja a folytatást. A szerdai szünnapot követően Majoross Gergely együttese csütörtökön a litván, majd pénteken a szlovén együttessel mérkőzik, s végül a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t vasárnap.

Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Divízió I/A-csoportos jégkorong-világbajnokság
Nurszultan (Kazahsztán), Barisz Aréna

Második forduló

Fehéroroszország–Magyarország 3–1 (1:0, 1:0, 1:1)
gól: Feoktyisztov (5.), Liszovec (30.), Platt (46.), illetve Galló (55.)
kapura lövések: 29–30
kiállítások: 8, ill. 4 perc

Korábban: Koreai Köztársaság-Szlovénia 5–3 (1:3, 3:0, 1:0)

Szerdán játsszák: Kazahsztán–Litvánia 13.30

Az állás: 1. Koreai Köztársaság 6 pont/2 mérkőzés (10:4), 2. Fehéroroszország 6/2 (7:4), 3. Kazahsztán 3/1, 4. Litvánia 0/1 (3:4), 5. Szlovénia 0/2 (5:8), 6. Magyarország 0/2 (2:8)

jégkorongmagyar jégkorong-válogatottvilágbajnokság
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális