2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Egyre biztosabb a Kolozsvári CFR címvédése

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:15 GMT +2, 2019. április 30.

Félidőben még hátrányban álltak, végül simán nyertek. A Kolozsvári CFR labdarúgói nehéz feladatot oldottak meg a Viitorul ellen, a bajnoki cím pedig eldőlni látszik.


Szép játékkal, sokgólos meccsen nyert a CFR, közel az ötödik bajnoki cím - fotó: Kolozsvári CFR/Facebook

Várható sikerével a FCSB nyomást helyezett a listavezetőre a rájátszás hetedik fordulójában. A piros-kékek vasárnap Florin Tănase 55. percben szerzett góljával győzték le 1–0-ra a Bukarestbe látogató Astra Giurgiut, ezzel két pontra közelítették meg a bajnokot. Dan Petrescu együttese a Viitorult fogadta a forduló zárómérkőzésén, a konstancai alakulat pedig bármikor képes meglepetést okozni – a hazaiak számára egyáltalán nem tűnt egyszerű küldetésnek a három pont begyűjtése.

Petrescunak ráadásul nélkülöznie kellett első számú gólvágóját, George Țucudean nem tudta vállalni a játékot, így az ő posztján Billel Omrani, a széleken pedig Valentin Costache és Ciprian Deac kezdett.

A CFR helyzete nem volt túl rózsás 45 percnyi játék után, a fellegvári stadionban ugyanis a vendégek szereztek vezetést és meg is tudták tartani azt a szünetig: a szülinapos Rivaldinho okosan, Vinícius lábai között gurította a hosszú sarokba a labdát, a gólpasszt egy másik légiós, a francia Lyes Houri adta.

A címvédő játéka akadozott az első félidőben, igaz Cojocarunak így is akadt védeni valója, a nagy játékkedvet mutató Costache, illetve Culio lövésénél. A félidőt Omrani látványos próbálkozása zárta: az OM-nél nevelkedett támadó sarokkal tévesztette el kevéssel a célt Deac beadásánál.

A második játékrészben a bordó mezeseknek sikerült fordítani, de minden másként alakulhatott volna, ha Rivaldinho belövi második nagy lehetőségét. A brazil csatár Ianis Hagi távoli lövése után került helyzetbe: Arlauskis nem tudta megszelídíteni a labdát, Andrei Ciobanu lecsapott a kipattanóra és Rivaldinóhoz passzolt – a gyenge lövést a gólvonalra visszahúzódó Manea blokkolta.

A másik kapunál Costache fejese még kimaradt, Camora azonban kiegyenlített az 57. percben. A portugál balhátvéd kihasználta, hogy egy bedobás után Ciobanu nem tudott felszabadítani, és húsz méterről bevette Cojocaru kapuját. A kapitány a legjobbkor lépett színre, a CFR visszajött a meccsbe.

Nemsokára büntetőhöz jutott a kolozsvári csapat, a tizenhatoson belül Virgil Ghiță ütközött Omranival, a véleményes tizenegyest Culio értékesítette némi izgalommal. Cojocaru jól érezte az irányt, és a labdát is elérte, de pechjére az befele pattant.

A mérkőzést végül Vinícius döntötte el, a brazil középhátvéd egy szögletből fejelte be a harmadikat, senkitől sem zavartatva.

A CFR hátrányból fordítva, szép játékkal verte ezen a fontos mérkőzésen Gheorghe Hagi fiatal csapatát. Dan Petrescu játékosai már az elejétől kezdve a támadófutballt favorizálták, erre pedig nagyon ki vannak éhezve az erdélyi csapat szurkolói.

A Kolozsvári CFR az elmúlt szezon utolsó fordulójában éppen a Viitorul legyőzésével biztosította be a klub negyedik bajnoki elsőségét a Liga 1-ben. A jelenlegi 3–1 arányú diadal is sokat számíthat a végelszámolásnál, három fordulóval a vége előtt a CFR előnye öt pont a FCSB és nyolc az U Craiova előtt.

Nem szeretnénk elkiabálni, de nagyon úgy tűnik, a vasutasok címvédése most már sínen van. Akár már a következő fordulóban is eldőlhet a bajnokság, ha a CFR nyerni tud az Astra Giurgiu vendégeként és a FCSB-nek ugyanez nem sikerül a Craiova otthonában. Petrescu legénysége a döntetlennél is ünnepelhet, amennyiben a bukarestiek elveszítik a rangadót.

Továbbra is gólképtelen a Sepsi OSK

A hétfői játéknapon a Sepsi OSK is pályán volt, a sepsiszentgyörgyi csapat sorozatban negyedik vereségét könyvelte el és immár a tizedik meccse nyeretlen. A piros-fehérek ezúttal a Craiovától kaptak ki idegenben, a találkozó egyetlen gólját Alexandru Cicâldău lőtte, a válogatott középpályás távoli bombával vette be Fejér Béla kapuját a második félidő elején.

A Sepsi OSK támadójátéka nem igazán akar összeállni, egyedül Ibrahima Tandiának volt egy-két gólszerzési lehetősége, viszont a kék-fehérek a játék összképét nézve megérdemelten nyertek. A Sepsi OSK most már hat mérkőzése gólképtelen, a legutóbbi találatot Gabriel Vașvari jegyezte március 9-én a CFR-stadionban elszenvedett 3–1 arányú vereség alkalmával.

Fülöp Lóránd duplázott

Az alsóházban a Medgyesi Gaz Metan megőrizte vezető pozícióját, miután két góllal győzött a Concordia Chiajna pályáján. A kiesőjelöltek mérkőzésén a Dunărea Călărași és az FC Hermannstadt gól nélküli döntetlent játszott. A Dinamo hatodik győzelmét könyvelte el az alsóházi rájátszásban és tapad a Medgyesre, míg a moldvai rangadón az FC Botoșani Fülöp Lóránd vezérletével diadalmaskodott, a sáromberki támadó duplázott a Poli Iași ellen.

Liga 1, rájátszás, 7. forduló

A felsőházban:

Kolozsvári CFR–FC Viitorul 3–1 (0–1)
gól: Camora (57.), Culio (67., büntetőből), Vinícius (74.) / Rivaldinho (14.)

CFR: Arlauskis – Manea, Vinícius, Boli, Camora – Djokovic (Mureșan 82.), Bordeianu, Culio – Deac (Moutinho 84.), Omrani, Costache (Păun 64.). Edző: Dan Petrescu.

Viitorul: Cojocaru – Mladen, Țîru, Ghiță, de Nooijer – Houri, Băluță, Vînă (G. Ganea 70.) – Hagi, Rivaldinho (Achim 64.), Drăguș (Ciobanu a szünetben). Edző: Gheorghe Hagi.

U Craiova–Sepsi OSK 1–0 (0–0)
gól: Cicâldău (57.)

Craiova: Pigliacelli – Dimitrov, Donkor, Kelic, Bancu – Mateiu, Fedele (Drăghici 62.), Cicâldău – Bărbuț, Cristea (Fortes 54.), Mihăilă (Baicu 86.). Edző: Corneliu Papură.

Sepsi: Fejér – de Moura, Viera, Jovanovic (Rudol 47.), Omar – Vașvari, Karnickij – Nouvier (Mensah 70.), Flores, Hamed (Ștefan 58.) – Tandia. Edző: Eugen Neagoe.

FCSB–Astra Giurgiu 1–0 (0–0)
gól: Tănase (55.)

FCSB: Bălgrădean – Roman, Cristea, Planics, Junior Morais – Nedelcu, Filip (Teixeira 57.) – Man, Tănase, Coman (Bălașa 82.) – Gnohéré (Hora 69.). Edző: Mihai Teja.

Astra: Santos – Butean, Cestor, Erico, Radunovics – Balaure (Llullaku 58.), Romario Pires (Biceanu 75.), Moise – Begue (Gheorghe 56.), Zoua, Alibec. Edző: Costel Enache.

# Csapat M GY D V GA P Forma
1. CFR 7 5 2 0 9:2 44 GyGyDDGy
2. FCSB 7 4 2 1 10:5 39 GyDDGyGy
3. Craiova 7 4 1 2 7:5 36 GyGyVDV
4. Viitorul 7 3 2 2 10:8 30 VDGyGyD
5. Astra 7 1 0 6 2:10 24 VVGyVV
6. Sepsi 7 0 1 6 1:9 20 VVVVD

Az alsóházban:

FC Botoșani–Poli Iași 3–0 (2–0)
gól: Fülöp L. (31., büntetőből, 45.), Golofca (90+4.)
kiállítva: Holzmann (80., Botoșani)

FC Voluntari–Dinamo 1–2 (0–0)
gól: Tudorie (90+3.) / Grigore (80.), Montini (89.)

Dunărea Călărași–FC Hermannstadt 0–0

Concordia Chiajna–Medgyesi Gaz Metan 0–2 (0–0)
gól: Yazalde (67.), Olaru (72.)

# Csapat M GY D V GA P Forma
7. Medgyes 7 6 1 0 12:3 35 GyDGyGyGy
8. Dinamo 7 6 0 1 12:5 34 GyGyGyGyGy
9. Botoșani 7 2 1 4 6:7 25 GyVGyVV
10. Iași 7 2 1 4 5:10 24 VDVGyV
11. Voluntari 7 3 2 2 10:8 22 VDVDGy
12. Szeben 7 0 3 4 3:9 19 DDVVV
13. Călărași 7 1 3 3 4:9 18 DDVDGy
14. Chiajna 7 1 3 3 9:10 15 VDGyVV

A nyolcadik forduló műsora

Felsőház:
Május 4., szombat: FC Viitorul–Sepsi OSK (21.00)
Május 5., vasárnap: U Craiova–FCSB (21.00)
Május 6., hétfő: Astra Giurgiu–Kolozsvári CFR (21.00)

Alsóház:
Május 3., péntek: Concordia Chiajna–FC Botoșani (18.00); Medgyesi Gaz Metan–FC Hermannstadt (21.00)
Május 4., szombat: Dunărea Călărași–Dinamo (18.00)
Május 5., vasárnap: FC Voluntari–Poli Iași (15.00)

futballKolozsvári CFRösszefoglalóSepsi OSKFC ViitorulFCSBCS U CraiovaAstra Giurgiu
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális