2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Két nagy ponttal kezdtek Észtországban a hokisok

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 00:04 GMT +2, 2019. április 29.

Bravúros, a szétlövésben kiharcolt győzelemmel mutatkozott be a romániai jégkorong-válogatott a divízió I/B-csoportos tallinni világbajnokságon. Julius Penzes csapata vasárnap a házigazda észteket 4–3-ra verte egy rendkívül izgalmas, fordulatos mérkőzésen. A nem várt siker két nagy pontot ért a nyitókörben.


fotók: Eesti Hoki/ IIHF

A többségében székelyföldi sportolókból álló válogatott egyetlen előkészületi mérkőzést sem játszott a világbajnoki tornát megelőző időszakban. A felkészülésre gyakorlatilag nem maradt idő, mivel a román bajnokság rájátszása április 20-án, egy héttel az észtországi vb előtt ért véget, ráadásul a play-off még így is lerövidített program szerint zajlott.

Legutóbb februárban fújtak gyülekezőt a válogatottnál, akkor az együttes egy Ukrajnában rendezett kupán vett részt és hozott össze meglepő győzelmeket, előbb Lengyelország (2:0), majd a házigazdák (3:0) ellen. A lengyel-ukrán kettőssel az észt fővárosban is meg kell mérkőznie a csapatnak, amely Litvániában tavaly a horvátokat megelőzve maradt tagja a harmadik értékcsoportnak.

A reális célkitűzés idén sem lehet más, mint elkerülni a kiesést, ehhez pedig legalább az ötödik helyen kell végezni. A kezdés mindenesetre eléggé biztató, Románia válogatottja az első napon a hazai jégen játszó észtekkel szemben gyűjtött be fontos pontokat. A balti állam hokisai a 2018-as kaunasi tornán kiélezett küzdelemben, 1–0-ra nyertek Julius Penzes legénysége ellen. Ezúttal is az észtek számítottak esélyesebbnek, a finn Jussi Tupamäki által felkészített északiak minden bizonnyal három ponttal szerettek volna debütálni a hazai rendezésű tornán.

A romániai válogatottban egyetlen olyan játékost sem találunk, aki külföldi klubnál szerepelne, ezzel szemben az észteknél a keret túlnyomórésze légiós. A kapuban például az a Villem-Henrik Koitmaa kezdett, aki az Erste Ligában érdekelt Vasast erősíti. A vasárnapi mérkőzésen Koitmaa kapuját elsőként a Csíkszeredai Sportklub támadója, Rokaly Szilárd vette be, klubtársa, Részegh Tamás átadásából: utóbbi fonákkal hozta helyzetbe Rokalyt, aki közelről nem hibázott, a hetedik percben meglepetésre a piros-sárga-kék mezesek szerezték meg a vezetést.

Az észtek igyekeztek azonnal magasabb sebességbe kapcsolni, Patrik Polcon azonban nem jutott át korong, ugyanakkor a mieink is vezettek veszélyes támadásokat a kiegyenlített első harmadban. 1:45 volt még hátra a játékrészből, amikor Bors Huba kemény passzát Góga Attila tüzelte kapásból kapura – a Gyergyói HK kapitánya óriási gólt ütött, Koitmaa kulacsa is szépen megemelkedett a háló tetején. Erre kevesen számítottak, a hazaiak 2:0-s hátrányban álltak húszpercnyi játék után.

A meccs viszont itt még közel sem volt megnyerve, az észtek a második harmadban bizonyították, hogy sokkal jobb játékerőt is tudnak képviselni. A 28. percben Aleksandr Ssipov indította nagyszerűen Andrei Makrovot és a jelenleg klubnélküli, orosz származású veterán csatár jól helyezett lövéssel verte át Polcot. Gyorsan jött az egyenlítőgól is, az észtek kihasználtak egy rossz cserét és három az egy ellen törtek kapura, Robert Rooba büntetett. A második harmad egyértelműen az észteké volt, 15:5-re nyerték a kapura lövési arányt, igaz a vezetést nem sikerült átvenniük.

A harmadik felvonás elején újból a romániai válogatott került előnybe, a csapatkapitány Roberto Gliga megnyert egy párharcot a palánknál, a kapu mögül visszatett pakkot Pavlo Boriszenko húzta a rövid felsőbe – Koitmaát az egyik védője zavarta meg a védésben, kellett egy kis szerencse is a harmadik gólhoz. Az észteket viszont nem törte meg ez a találat sem, nagy nyomást helyeztek Polc kapujára és a hátvéd Silver Kerna révén újból egyenlítettek. Más kérdés, hogy a rendes játékidő utolsó tíz percében Részeghék bátor játékkal rukkoltak elő, a Sportklub villámgyors szélsője egy támadásnál Trancă Danielt hozta kiválóan helyzetbe, de a Brassói Corona centere Koitmába lőtte a nagy gólszerzési lehetőséget.

Két másodperccel a rendes játékidő vége előtt Saveli Novikov kapott kisbüntetést, ezzel Julius Penzes csapata nagy esélyhez jutott, hogy az ötperces hosszabbítás elején behúzza a két pontot. Az észtek ellenben kivédekezték a négy a három elleni forró szituációt, majd egy nyílt sisakos véghajrá következett három-három mezőnyjátékossal a jégen. Mindkét félnek megvoltak a nagy helyzetei, ám a ráadásban nem változott a 3:3-as állás, így következett a szétlövés.

A büntetőpárbajban elsőként Makrov járt sikerrel, erre Anton Butocsnov felelt azonnal. Robert Arrak rávezetésével ismét az észtek álltak nyerésre, de Boriszenko megmentette a csapatát. Aztán fordult a kocka, Makrov újabb büntetője kimaradt, Trancă mattolta Koitmaát, így Roobának kötelező volt betalálnia. Az észt csatár tette a dolgát, majd a másik kapunál Rokaly is elfektette a hálóőrt és értékesítette a büntetőt. Ekkor már a nyolcadik sorozatnál jártunk, újfent Rooba következett: Polc látványosan hárított és az esélytelenebb romániai válogatott megnyerte a hosszabbításos mérkőzést.

A győztes fél legjobbjának a szlovák kapust választották meg, Polc 36 védéssel zárta a találkozót.

A divízió I/B-csoportos tallinni világbajnokság első fordulójának másik két mérkőzésén a japánok és a lengyelek győztek. Előbbiek az ukránoknál bizonyultak jobbnak egy góllal, míg a lengyelek a negyedik értékcsoportból feljutott hollandokat ütötték ki. Hétfőn 13 órától Románia Japánnal találkozik, ezt követi a lengyel-ukrán és az észt-holland összecsapás. A hatcsapatos vb első helyezettje jövőre feljut a divízió I/A-csoportba, az utolsó pedig kiesik a divízió II/A-ba.

Divízió I/B-csoportos jégkorong-világbajnokság
Tallinn (Észtország) – Tondiraba Jégcsarnok

A vasárnapi első fordulóban:

Románia–Észtország 4–3 – szétlövéssel (2:0, 0:2, 1:1, 0:0, 1:0)
gól: Rokaly Szilárd (7., Részegh Tamás, Anton Butocsnov), Góga Attila (19., Bors Huba, Roberto Gliga), Pavlo Boriszenko (43., Roberto Gliga, Molnár Zsombor), ill. Andrei Markov (28., Aleksandr Ossipov), Robert Rooba (31., Andrei Markov, Saveli Novikov), Silver Kerna (50., Robert Rooba)
A szétlövésben betalált: Anton Butocsnov, Pavlo Boriszenko, Daniel Trancă, Rokaly Szilárd, ill. Andrei Makrov, Robert Arrak, Robert Rooba.
kapura lövések: 30–39
kiállítások: 6, ill. 6 perc

A mérkőzés jegyzőkönyve az összeállításokkal itt érhető el.

További eredmények:

Ukrajna–Japán 2–3 (1:2, 1:1, 0:0)
Hollandia–Lengyelország 1–8 (1:1, 0:2, 0:5)

Hétfői program:

13.00: Japán–Románia
16.30 Lengyelország–Ukrajna
20.00 Észtország–Hollandia

Román Jégkorong Szövetségromán jégkorong-válogatottjégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális