2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Asztalitenisz-vb: így teljesítettek eddig a magyar és román versenyezők

Lelátó utolsó frissítés: 18:35 GMT +2, 2019. április 24.

Női egyesben a legjobb 32 versenyző között búcsúzott Szőcs Bernadett a Budapesten zajló asztalitenisz-világbajnokságon. A magyar és román pingpongosok közül már csak kevesen vannak versenyben.


A világranglistán legjobb európaiként a 17. helyen rangsorolt marosvásárhelyi lányt a vb negyedik, szerdai versenynapján a hongkongi Minnie Soo Wai Yam győzte le 4–0 (11:4, 14:12: 11:5, 11:6) arányban. Szőcse Bernadett a 14. kiemeltként egyenesen a főtáblán kezdte a küzdelmeket, az első körben könnyedén, szettveszteség nélkül jutott túl a chilei Daniela Ortegán, majd a második fordulóban nagy csatában ejtette ki az észak-koreai Kim Nam Hae-t, aki ellen 4–3-ra nyert.

Berni három versenyszámban indult a budapesti világbajnokságon - fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elizabeta Samarának sem sikerült bejutnia a nyolcaddöntőbe, a konstancai játékos szerdán a kínai Wang Manyutól kapott ki 4–2-re. Samara korábban az olasz Chiara Colantoni és a finn színeket képviselő Anna Kirichenko legyőzésével kvalifikált a harmadik fordulóba.

Ugyanez a teljesítmény Madarász Dórának is sikerült, a 25 éves kecskeméti asztaliteniszező előbb simán verte Toliou Aikaterinit (Görögország), ezt követően pedig a hollandok honosított kínaija, a nála tíz évvel idősebb Li Jie ellen mutatott be bravúros továbbjutást. Li Jie a nyitókörben sepsiszentgyörgyi születésű, 2015-től Magyarországot képviselő Bálint Bernadettet múlta felül négy szettben. A háromszéki lány a selejtezőből jutott főtáblára, miután svájci és üzbég ellenfelével szemben is magabiztosan nyert.

A magyarok közül legtovább jutó Madarásznak a harmadik körben nem jött össze az újabb bravúr, a szingapúri Feng Tianwei ellen egyetlen szettet sem tudott behúzni.

A sportágat követők számára kicsit sem meglepő, de női egyesben a legjobb 16 között kizárólag ázsiaiakat találunk, továbbra is versenyben van az első számú favorit Ding Ning, illetve négy másik kínai: Chen Meng, Wang Manyu, Liu Shiwen és Sun Yinghsa.

Ami a többi magyar és román női versenyzőt illeti, Póta Georgina, Fehér Orsolya, Daniela Dodean Monteiro és Adina Diaconu az első, míg Pergel Szandra, valamint Irina Ciobanu a második körben búcsúzott.

Női párosban a Szőcs/Samara és a Madarász/Pergel duó szerdán egyaránt a negyeddöntőbe jutásért játszik, előbbiek észak-koreai, utóbbiak kínai kettőssel találkoznak.

Szőcs és Samara vegyespárosban is indult: Berni Ovidiu Ionescu oldalán az első körben tajvani, a másodikban pedig lengyel riválisoknál bizonyult jobbnak, Ho Kwan Kit és Lee Ho Ching azonban megállította őket – a hongkongi pingpongosok egy körrel korábban a Majoros Bence/Bálint Bernadett magyar párost győzték le. Elizabeta Samarának és Cristian Pleteának az első forduló jelentette a végállomást, akárcsak Ecseki Nándornak és Madarász Dórának, Szudi Ádám és Pergel Szandra viszont sikeresen vette az első két akadályt, végül egy japán duó ütötte el őket a negyeddöntőtől.

Férfi egyesben Romániát három – Szőcs Hunor, Cristian Pletea, Ovidiu Ionescu –, Magyarországot pedig négy – Majoros Bence, Lakatos Tamás, Ecseki Nándor, Szudi Ádám – versenyző képviselte a 128-as főtáblán. Közülük egyedüliként Pletea jutott be a legjobb 64 közé, de ott ő is vereséget szenvedett az indiai Sathiyan Gnanasekarantól.

A budapesti világbajnokság negyedik napjának szenzációját Tomislav Pucar okozta, az 50. helyen kiemelt horvát játékos a korábbi világelső Dimitrij Ovtcharovot küzdötte le, a német-ukrán klasszis hiába vezetett 3–2-re, végül alulmaradt a hétszettes csatában. Az európaiak közül Pucar mellett még Timo Boll (Németország), Mattias Falck (Svédország) és Simon Gauzy (Franciaország) jutott be egyelőre a harmadik fordulóba.

Férfi párosban Ecseki és Szudi szerdán a negyeddöntőbe jutásért játszik a Joao Monteiro/Tiago Apolonia portugál kettőssel. Ionescu is érdekelt még ebben a versenyszámban, a buzăui sportoló a spanyol Alvaro Roblessel alkot párost, harmadik körös ellenfelük a dán-angol Jonathan Groth/Liam Pitchford duó lesz.

asztaliteniszBudapestvilágbajnokság
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális