2024. március 29. péntekAuguszta

Női kosár: Szentgyörgyön maradt a kupa

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:19 GMT +2, 2019. március 29.

A Szatmárnémeti VSK csak a mérkőzés elején tudta tartani a Sepsi-SIC csapatát a női kosárlabda Románia Kupa vasárnapi döntőjében. A bizonytalan kezdés után a zöld-fehérek magukra találtak, s végül magabiztos, 14 pontos sikerrel nyerték meg harmadszor is a sorozatot.


A szatmári lányok már azzal teljesítették az edzőjük által megfogalmazott célkitűzést, hogy bejutottak a döntőbe, de azért valószínűleg Marius Tobă sem bánta volna, ha a játékosai a Gyulafehérvári Unirea és az Aradi ICIM után a Sepsi-SIC-et is legyőzik a sepsiszentgyörgyi nyolcas döntő utolsó mérkőzésén. Ez a 17/18-as bajnoki idényben eddig nem sikerült a piros-fehéreknek, mindkét alapszakaszbeli mérkőzésen a címvédő szerezte meg a harcba dobott pontokat, ráadásul elég simán. Most 14 pont választotta el egymástól a nemzeti liga első és második helyezettjét, a Sepsi-SIC otthon tartotta a kupát.


fotó: Szigyártó Szabolcs / Crow Security

Zoran Mikes lányai kissé görcsösen kezdték a mérkőzést, egymás után maradtak ki a triplák, a VSK pedig meglépett 7֪–0-ra. A hatodik percben a házigazdák boszniai trénere időt kért, a játékmegszakítás nem föltétlenül taktikai jellegű volt, inkább azért történhetett, hogy a játékosai kissé megnyugodjanak. Végül Annemarie Gödri Părău törte meg a jeget a büntetővonalról, igaz, a válogatott irányító a második szabaddobást már elhibázta.

„Harcoljatok, harcoljatok” – jött ekkor a biztatás a lelátóról. Părău hamarosan javíthatott a büntetői százalékán, és meg is tette, másodjára már mindkét dobását értékesítette. A szatmáriak sokat szabálytalankodtak az első negyedben, de a hazaiak csak 60 százalékkal dobták a büntetőket. Különös módon a Sepsi-SIC egy pontot sem szerzett akcióból az első tíz perc során, a duda 6:9-es állásnál szólalt meg.

A második negyedben megváltozott a játék képe, a Sepsi-SIC támadásai kezdtek összeállni, s Nathalie Fontaine kosaraival a zöld-fehérek átvették a vezetést. Bár Taneisha Harrison termelte a pontokat a Szatmárnak, a zöld-fehérek egyre felszabadultabban kosaraztak. Ehhez néhány hármas kellett, Părău, Ancuța Stoenecu és Adrienne Webb is betalált távoloról – utóbbi dobása már a hangosbemondót is megihlette, aki a „Játszik a csapat, játszik a csapat!” rigmussal adta meg az alaphangot a szurkolóknak. Tizenhat másodperccel a nagyszünet előtt Kilin Tünde is elengedett egy hármast, amivel már 12 pontra nőtt a favoritok előnye (31:19).

A harmadik negyedben percekig nem tudtak kosarat dobni a szatmáriak, miközben a Sepsi-SIC Tyaunna Marshall vezényletével araszolt a győzelem felé. Aztán Părău mutatott be egy szép labdaszerzést, s miután bedobta a ziccert Marius Tobă rögtön időt kért. A szatmáriaknál különösen a napokban szerződtetett Brittany Denson tűnt feszültnek, a Kolozsvári U-nál is megfordult center kis híján kipontozódott. Az időkérés nem hozott különösebb változást a szatmáriak játékában, a piros mezesek továbbra is sokat hibáztak.

Az utolsó tíz percet 21 pontos hátrányal kezdő VSK próbálta növelni a tempót, de a FIBA Európa Kupában edzett Sepsi állta a sarat. Ebben a játékrészben a végül dupla-duplázó Porchia Green, illetve a szerb Krisztina Baltics volt a szatmári együttes két pontfelelőse, s bár a vendégek megnyerték a negyedet, nem tudták izgalmassá tenni a hajrát. A Sepsi-SIC – elsősorban jó védekezésének köszönhetően – 14 pontos győzelmet aratott a döntőben.

A meccs legjobbjának Tyaunna Marshallt választották, az amerikai légiós 21 ponttal és tíz lepattanóval zárta a találkozót.

Női kosárlabda Románia Kupa, döntő
Sepsi Aréna, Sepsiszentgyörgy

Sepsi-SIC–Szatmárnémeti VSK 62:48 (6:9, 25:10, 19:10, 12:19)
kétpontosok: 21/67 (31%)–18/58 (31%)
hárompontosok: 4/28 (14%)–5/16 (31%)
a büntetővonalról: 16/23 (69%)–7/10 (70%)
lepattanó: 47–43
assziszt: 15–10
labdaszerzés: 10–4
eladott labda: 12–21

Sepsi-SIC: Andreea Huțanu, Annemarie Gödri-Părău 11 (7 assziszt), Tyaunna Marshall 21 (10 lepattanó), Adrienne Webb 8, Marina Kress 6 (9 lepattanó) – Kilin Tünde 3, Ancuța Stoenescu 5 (5 labdaszerzés), Nathalie Fontaine 4, Danielle Hamilton-Carter 4, Ruzica Dzankic. Nem játszott: Teodora Neagu, Kovács Renáta. Edző: Zoran Mikes.

Szatmárnémeti VSK: Alexandra Uiuiu, Porchia Green 16 (11 lepattanó), Andra Mandache 6, Brittany Denson 5 (10 lepattanó), Marina Solopova 2 – Taneisha Harrison 13, Krisztina Baltics 6. Nem játszott: Oláh (Orosz) Andrea, Szmutku Renáta, Kádár Annamária, Andreea Lazăr (Pop). Edző: Marius Dobă.

 

kosárlabdaSepsi-SICkosárlabda Románia KupaRomán Kosárlabda Szövetség (FRB)
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális