2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Erste Liga-rájátszás: a Sportklub került közelebb a döntőhöz

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 00:38 GMT +2, 2019. március 21.

A Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata és szurkolói ebben a szezonban először ünnepelhettek győzelmet az Újpesti Jégcsarnokban. Szerdai győzelmükkel a kék-fehérek átvették a vezetést a párharcban, pénteken pedig hazai pályán juthatnak be az Erste Liga döntőjébe.


Az UTE és a Sportklub közti elődöntő első négy mérkőzésének mindegyikén hazai siker született, előbb a budapesti, majd a székelyföldi csapat nyert kétszer saját pályáján. A szépítés, illetve az egyenlítés után a csíkiaknak összejött a fordítás is, Vaclav Novák és Hozó Levente legénysége újabb nagy küzdelemből jött ki nyertesen.

fotó: utehoki.hu

A vendégek a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint kezdték az ötödik összecsapást, már a 20. másodpercben gólt kaptak, Csanyi váratlan lövését követően a korong Nemes Benjámin ütőjén kissé irányt változtatva kötött ki Lundström kapujában. Az ötödik percben emberhátrányban egyenlített a Sportklub, Gecse szerezte meg a pakkot Stefishentől, Krasznoszlobodcev passzából pedig Andrej Taratuhin mattolta Duscheket. Aztán az UTE visszavette a vezetést, az aranysisakos Stefishen használt ki egy előnyt, még tíz perc sem telt el a meccsből, s máris három gólt láthatott a közönség.

A csíkszeredai csapat szurkolói szokásukhoz híven ezúttal is szép számban megjelentek az idegenbeli mérkőzésen, Radim Valcharék hazai pályán érezhették magukat.

Az első harmad második felében Papp Szabolcs módosította 2–2-re az állást, illetve ő szerezte a harmadik gólt is, mindkettőt emberelőnyben: a rutinos csapakapitányt előbb Taratuhin, majd Anyiszin szolgálta ki egy-egy remek passzal.

Az első játékrész nem mondhatni, hogy a kapusok remekeléséről szólt volna, a folytatásban azonban Lundström és Duschek is jól teljesített. A második húsz perc mindössze egy-egy kiállítást hozott, amelyek kihasználatlanul maradtak, az UTE valamelyest fölényben játszott, de a Sportklub is veszélyeztetett, leginkább Valchar révén.

A harmadik felvonás is 2:3-ról kezdődött és a mérkőzés csúcspontja az 54. percben érkezett el, ekkor ugyanis Részegh Tamás és Vjacseszlav Belov kiállításával az újpestiek 1 perc 48 másodpercig kettős emberelőnyben támadhattak. Szilassy Zoltán, a hazaiak vezetőedzője időt kért, ám a Sportklub játékosai kihúzták gól nélkül a kritikus játékszituációt. Négy perccel a vége előtt Varga Arnold kapott 5+20 perces végleges fegyelmi büntetést, miután túlságosan keményen állította meg a palánknál Részeghet – a fiatal csíki támadó meg is sérült, nem tudta befejezni a meccset.

A gól- és emberelőnyben szereplő kék-fehér a legvégén okosan játszottak, nem vállaltak fölösleges rizikót, így megnyerték az ötödik találkozót.

A pénteki, hatodik meccsen – amelyet újra a Vákár Lajos Műjégpályán rendeznek – eldőlhet a párharc, ha mégsem és az UTE-nek sikerül visszajönnie, a hetedik mérkőzés Újpesten lesz vasárnap.

Az elődöntő másik ágán az FTC-Telekom korábban 4–0-s összesítéssel vetett véget a Debreceni EAC szezonjának, az alap- és közép-szakaszgyőztes zöld-fehérek a 2008-ban alakult liga története során először jutottak döntőbe. A Sportklubnak ugyanez a teljesítmény legutóbb 2013-ban, az UTE-nek 2010-ben sikerült.                   

Jégkorong Erste Liga, rájátszás
Elődöntő, 5. mérkőzés

Újpesti TE–Csíkszeredai Sportklub 2–3 (2:3, 0:0, 0:0)
gól: Nemes Benjámin (1.), Taylor Stefishen (8., emberelőny) / Andrej Taratuhin (5., emberhátrány), Papp Szabolcs (13., 15., mindkettőt emberelőnyben)
kapura lövések: 31:27
kiállítások: 35 (ebből Varga Arnold 5+20 – végleges fegyelmi büntetés), ill. 10 perc
Az egyik fél négy győzelméig tartó párharc állása: 3–2 a Sportklub javára

Korábbi eredmények:
Sportklub–UTE 5:3
Sportklub–UTE 4:1
UTE–Sportklub 4:1
UTE–Sportklub 4:1

További  program
Március 22., péntek, 18.30: Csíkszeredai Sportklub–Újpesti TE (6. mérkőzés)
Március 24., vasárnap, 19.30: Újpesti TE–Csíkszeredai Sportklub (7. mérkőzés) – ha szükséges

Csíkszeredai SportklubÚjpesti TEErste Ligajégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális