2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Férfi kézi: világbajnok és olimpiai résztvevő a dán válogatott

Lelátó utolsó frissítés: 16:36 GMT +2, 2019. január 28.

A dán válogatott sikerével végződött vasárnap az év első jelentősebb világversenye, a férfi kézilabda-világbajnokság, amelynek a mostani volt az 26. kiírása. Mikkel Hansenék kijutottak a tokiói olimpiára.


A németekkel társházigazda dánok a herningi döntő nagy különbséggel, 31:22-re verték a norvégokat. Nikolaj Jacobsen tanítványai már a félidőben hét góllal, 18:11-re vezettek. A döntő legeredményesebb kézilabdázója, a norvég Magnus Jöndal kilenc gólt szerzett, míg a másik oldalon a dánok sztárjátékosa, Mikkel Hansen hétszer volt eredményes. Niklas Landin Jacobsen, a győztes fél kapusa 39 százalékos hatékonysággal védett, a THW Kiel hálóőre harmincegy lövésből tizenkettőt hárított.

Mikkel Hansen a torna gólkirályi címét is megszerezte, ugyanakkor őt választották a legértékesebb játékosnak, így automatikusan az álomcsapatba is bekerült. A legjobbak között három norvég, három dán, és egy-egy német és spanyol kézist találunk: Niklas Landin Jacobsen – dán kapus; Magnus Jöndal – norvég balszélső; Sander Sagosen – norvég balátlövő; Rasmus Lauge Schmidt – dán irányító; Fabian Wiede – német jobbátlövő; Ferrán Solé – spanyol jobbszélső; Bjarte Myrhol – norvég beálló; Mikkel Hansen – MVP, dán balátlövő.

A dán válogatott először lett aranyérmes a világbajnokság történetében, három második és egy harmadik hely mellett, míg a norvégok a 2017-es franciaországi vb után sorozatban másodszor szerezték meg az ezüstérmeket.

A bronzmérkőzésen a német és a francia együttes csapott össze, a finálénál jóval szorosabb meccset a kékek Nikola Karabatic utolsó másodpercen szerzett góljával nyerték meg 26:25-re. A franciák egyébként címvédőként érkeztek a dán-német rendezésű eseményre, két éve ők voltak a norvégok legyőzői a párizsi fináléban.

Az ötödik helyen a Horvátországot 34–28-ra lepipáló Svédország zárt, míg a hetedik pozícióért játszott helyosztón a spanyolok 36:31 arányban jobbnak bizonyultak Egyiptomnál.

A magyar válogatott a tizedik lett a 24 csapatos mezőnyben, Csoknyai István és Vladan Matics szövetségi kapitányok legénysége a D-csoportból a svédek mögött a második helyen jutott tovább, de a középdöntőben dán-norvég-svéd skandináv hármas mellett Egyiptom is megelőzte Ilyés Ferencéket. Az újdonsült világbajnok dánok automatikusan kijutottak a 2020-as tokiói olimpiára, míg a 2–7. helyezettek részt vehetnek az ötkarikás selejtezőben. Elméletileg a magyar válogatottnak is maradt esélye kijutni az olimpiára, ám ehhez több feltételnek is teljesülnie kell:

„A magyar csapat akkor játszhat olimpiai selejtezőt 2020-ban, ha vagy az Európa-bajnokságon fennmaradó két további hely egyikét megszerzi, vagy a vb-n az előttünk végző csapatok egyike megnyeri az Európa-bajnokságot (vagy a világbajnok nyeri meg az Európa-bajnokságot, de az Eb-2. is a vb-n előttünk lévő csapatok közül kerül ki) és Egyiptom megnyeri jövő januárban az Afrika-bajnokságot és Brazília megnyeri a Pán-Amerikai Játékokat” – olvasható a Magyar Kézilabda Szövetség honlapján.

A jövő évi Európa-bajnokságot három országban, Ausztriában, Norvégiában és Svédországban rendezik január 9–26 között.

A dán-német férfi kézilabda-világbajnokság végső sorrendje
Világbajnok: Dánia
Ezüstérmes: Norvégia
Bronzérmes: Franciaország
4. Németország
5. Svédotszág
6. Horvátország
7. Spanyolország
---------------------
8. Egyiptom
9. Brazília
10. Magyarország
11. Izland
12. Tunézia
13. Katar
14. Oroszország
15. Macedónia
16. Chile
17. Argentína
18. Szerbia
19. Ausztria
20. Bahrein
21. Szaúd-Arábia
22. Korea
23. Angola
24. Japán

magyar férfi kézilabda-válogatottférfi kézilabda-vbkézilabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális