2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Australian Open: Nadal megállította Cicipaszt

Lelátó utolsó frissítés: 18:23 GMT +2, 2019. január 24.

Elsőként Rafael Nadal jutott be az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének vasárnapi döntőjébe. A második helyen kiemelt spanyol a melbourne-i Grand Slam-torna egyik szenzációját, Sztefanosz Cicipaszt verte három szettben. A nőknél Petra Kvitova és Oszaka Naomi játszhat a végső győzelemért, valamint a világelsőségért.


Azt követően, hogy a negyedik körben nagy meglepetésre kiejtette Roger Federert, a 20 éves Sztefanosz Cicpiasz megoldott még egy nehéz mérkőzést, a negyeddöntőben top harmincas játékost búcsúztatott Roberto Bautista Agut személyében. A legjobb négy között viszont újabb klasszis, Rafael Nadal következett, és a balkezes ibériai teniszező formájáról sokat elárul, hogy az elődöntőig szettveszteség nélkül jutott el.

Nadal ezt a mérkőzést is lezárta három játszma alatt, görög ellenfele csak egyszer jutott el bréklabdáig, de azt hárította a rutinos mallorcai. Nadal a döntőben a pénteki Novak Djokovics–Lucas Pouille összecsapás nyertesével találkozik.

Női egyesben az előbbinél jóval izgalmasabb mérkőzések zajlottak a tizenegyedik versenynapon. Az elődöntő első meccsén Petra Kvitova a torna egyik meglepetésével, Danielle Collinsszal játszott. A nyolcadik favorit cseh hatalmasat csatázott az első szettért a nem kiemelt amerikaival. A rövidített játszmát végül Kvitova magabiztosan nyerte, majd egy 6:0-s második felvonással kiütötte Colinst.

A másik ágon Karolina Pliskova és Oszaka Naomi elődöntője három játszmában dőlt el: a haiti származású japán lány nyerte az elsőt, a Serena Williams skalpjával érkező Pliskova egyenlített, de a döntő szettben újból Oszaka játszott jobban. A US Open 21 esztendős címvédője 15 ásszal és 56 nyerővel jutott be az egymást követő második GS-döntőjébe. Érdekesség, hogy a szombati finálé győztese a világelsőséget is megszerzi, egyébként a cseh házidöntő megakadályozó Oszakának ez lesz az első mérkőzése Kvitova ellen.

Csütörtökön férfi párosban és vegyes párosban is eldőlt, kik játsszák a döntőt, előbbi versenyszámban a Henri Kontinen/John Peers finn-ausztrál kettős a Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut francia duóval meccsel, utóbbiban Astra Sharma és John-Patrick Smith (ausztrálok) ellenfele Barbora Krejcikova (Csehország) és Rajeev Ram (Egyesült Államok) lesz. Az ausztrál egyébként szabadkártyával jutottak el a fináléig. Amint arról korábban beszámoltunk, a női párosban címvédőként Babos Tímea/Kristina Mladenovic idén is a tornagyőzelemért játszik Ausztráliában, Baboséknak a péntek reggeli fináléban a hazai pályán szereplő szereplő Samantha Stosurt és a kínai Csang Suajt kell legyőzniük a duplázáshoz. 

Australian Open, tizenegyedik nap

Csütörtöki eredmények

Férfi egyes, elődöntő

Sztefanosz Cicipasz (görög, 14.)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 2:6, 4:6, 0:6
A másik ágon: Novak Djokovics (szerb, 1.)–Lucas Pouille (francia, 28.) – pénteken

Női egyes, elődöntő

Petra Kvitova (cseh, 8.)–Danielle Collins (amerikai) 7:6 (7:2), 6:0
Karolina Pliskova (cseh, 7.)–Oszaka Naomi (japán, 4.) 2:6, 6:4, 4:6

Férfi páros, elődöntő

Leonardo Mayer/Joao Sousa (argentin-portugál)–Henri Kontinen/John Peers (finn-ausztrál, 12.) 1:6, 6:7 (6:8)
Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (franciák 5.)–Ryan Harrison/Sam Querrey (amerikaiak) 6:4, 6:2

Vegyes páros, elődöntő

Astra Sharma/John-Patrick Smith (ausztrálok)–Nicole Melichar/Bruno Soares (amerikai-brazil, 2.) 6:4, 7:6 (7:5)
Maria Jose Martinez Sanchez/Neal Skupski (spanyol-brit)–Barbora Krejcikova/Rajeev Ram (cseh-amerikai) 0:6, 4:6

teniszAustralian Openösszefoglaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális