2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Babosék újra döntőben; Halep átadja a trónt

Lelátó utolsó frissítés: 23:14 GMT +2, 2019. január 23.

Babos Tímeának és Kristina Mladenovic-nak csak egy győzelem hiányzik a címvédéséhez az Australian Openen. Simona Halep időközben elveszítette első helyét az élő világranglistán, a negyedik körben kiesett román játékost Oszaka Naomi és Petra Kvitova már megelőzte, de akár Karolina Pliskova is bejöhet elé.


Könnyen lehet, hogy Karolina Pliskova és Serena Williams az idei ausztrál nyílt teniszbajnokság legdrámaibb mérkőzését játszotta szerdán. A korábbi világelsők negyeddöntőjében a nagyszerűen szerváló cseh lány került szettelőnybe, de a 24. egyéni GS-bajnoki címére pályázó amerikai visszaküzdötte magát a meccsbe a második játszmában. Williams a döntő szettben 5–1-re vezetett, Pliskova viszont négy meccslabdát hárítva kiegyenlített, majd megnyerte a hihetetlenül fordulatos csatát. A nyolcadik kiemelt cseh játékos a 2016-os US Open után szerepelhet újra Grand Slam-fináléban, ehhez csütörtökön Oszaka Naomit kell legyőznie.  

A US Open fiatal japán címvédője a legjobb nyolc között Elina Szvitolinán jutott túl. A legutóbbi WTA-világbajnokság ukrán győztese az első szettet 6:4-re veszítette el, aztán a másodikban 3–0-s hátránynál kikérte az ápolási szünetet, de ez sem segített rajta. Oszaka 1 óra 10 perc alatt biztosította elődöntős helyét. A 21 éves ázsiai versenyző jelen pillanatban az élő világranglista élén áll, ugyanakkor a még versenyben lévő Petra Kvitova is megelőzte Simona Halepet. Amennyiben Pliskova kiejti Oszakát, a román játékos hétfőn lecsúszik a rangsor negyedik helyére.

Női párosban folytatódott Babos Tímea és Kristina Mladenovic menetelése, a magyar-francia kettős 2018 után újból döntőbe jutott Melbourne-ben. Babosék az elődöntőben Jennifer Bradyt és Alison Risket búcsúztatták 6:4, 6:2 arányú sikerrel. Az eredmény talán nem tükrözi megfelelően a játék képét, Baboséknak egyáltalán nem volt könnyű dolguk a verseny amerikai meglepetéspárosa ellen.

fotó: babostimea.hu

„Nagyon-nagyon örülök, szerintem magas színvonalú mérkőzést játszottunk. Ők is hasonló stílusban teniszeztek, mint mi. Ma mi voltunk a jobbak. Örülök ennek, hiszen az egész mérkőzés alatt nagy volt rajtunk a nyomás, többször is nehéz helyzetbe kerültünk. De mindig szépen vissza tudtunk jönni. Nagyon várjuk a pénteket, az újabb Grand Slam-döntőt. Természetesen készülök már a fináléra és már az azt követő versenyekre is” – nyilatkozta honlapjának Babos Tímea.

A döntőben az ausztrál Samantha Stosur és a kínai Csang Suaj vár a címvédőkre, jó előjel, hogy a 2018-as US Open elődöntőjében Babos és Mladenovic győzni tudott a döntőbeli riválisok ellen.

Férfi egyesben a világelső Novak Djokovicsnak egy óra sem kellett a továbbjutáshoz, Nisikori Kej a simán elveszített első játszma után a másodikban feladta a küzdelmet.

A negyeddöntő ugyanezen ágán Lucas Pouille a horvát Borna Coric kiejtése után újabb meglepetést produkált, a torna előtt az ATP-ranglistán 31. francia a kanadaiak legjobbját, Milos Raonic-ot küzdötte le. Raonic pole pozícióban volt az első szettért, 5–2-re vezetett, ám Pouille fordított és ezzel a lendülettel végigment. Pouille pályafutása során először játszhat GS-elődöntőt.  

Australian Open, tizedik nap

Női egyes, negyeddöntő

Oszaka Naomi (japán, 4.)–Elina Szvitolina (ukrán, 6.) 6:4, 6:1
Serena Williams (amerikai, 16.)–Karolina Pliskova (cseh, 7.) 4:6, 6:4, 5:7

Az elődöntőben:
Karolina Pliskova–Oszaka Naomi
Petra Kvitova (cseh, 8.)–Danielle Collins (amerikai)

Férfi egyes, negyeddöntő

Milos Raonic (kanadai, 16.)–Lucas Pouille (francia, 28.) 6:7 (4:7), 3:6, 7:6 (7:2), 4:6
Novak Djokovic (szerb, 1.)–Nisikori Kej (japán, 8.) 6:1, 4:1-nél Nisikori feladta

Az elődöntőben:
Novak Djokovics–Lucas Pouille
Sztefanosz Cicipasz (görög, 14.)–Rafael Nadal (spanyol, 2.)

Női páros, elődöntő

Jennifer Brady/Alison Riske (amerikaiak)–Babos Tímea/Kristina Mladenovic (magyar-francia, 2.) 4:6, 2:6

Samantha Stosur/Csang Suaj (ausztrál-kínai)–Barbora Strycova/Marketa Vondrousova 7:5, 4:6, 7:5

összefoglalóAustralian Opentenisz
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális