2024. március 29. péntekAuguszta

Hősként térhet haza, ha ezt a Dakart végigcsinálja

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:30 GMT +2, 2019. január 09.

A Dakar-rali a világ egyik legkeményebb versenye a maga kategóriájában. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel idén is rajthoz állt a motorosok mezőnyében, de komoly hendikeppel indult a perui viadalon. Kevéssel a 2019-es Dakar előtt karműtéten esett át.


A szatmári motorversenyzőt tavaly november végén hatalmas balszerencse érte, ugyanis néhány héttel a Dakar-rali rajtja előtt eltörött a jobb felkarcsontja. A balesetről felvétel is készült, Mani egy fotózáson ugratott, a landolást viszont elhibázta és csúnyán lerepült a motorjáról.

A fenti video alapján laikusként nem adtunk volna sok esélyt, hogy Gyenes végül elutazik Dél-Amerikába, de ő mégis így tett. A végleges döntést csak a helyszínen hozta meg. A bukás, illetve az azt követő műtét után először Limában ült motorra, s miután a perui főváros környékén letesztelte a KTM 450 Rally-t és egyúttal a sérült karját is, úgy határozott, nekivág a több mint ötezer kilométeres megmérettetésnek.

A közösségi oldalára felöltött beszámolókban elmondta, elővigyázatosan kell versenyeznie, mivel nem épült fel annyira, hogy szükség esetén megemelhesse a motort. Tovább nehezíti a feladatát az a kategória, amelybe eredetileg benevezett: a Malle Moto-ban a versenyzők a fárasztó szakaszok után nem kaphatnak műszaki segítséget, egymaguknak kell előkészíteni a járművet a következő napra.

A Dakar-rali 41. kiírásának első gyorsasági szakaszát Lima és Pisco között rendezték, az Autonet Motorcycle Team 34 éves szatmári versenyzője 68. helyezéssel kezdett a 135 fős mezőnyben. A hétfői bemelegítés után kedden Pisco és San Juan de Marcona között az Atacama-sivatagban már 342 kilométer szelektív szakasz várt a versenyzőkre, Gyenes Emánuelt pedig a 65. idővel mérték, és összetettben is ezen a helyen áll jelenleg.

A motorosoknál a spanyol Joan Barreda (Honda) vezet az osztrák Matthias Walkner (KTM) és az amerikai Ricky Brabec (Honda) előtt. Gyenesen kívül egy másik magyar versenyző is rajthoz állt ebben a kategóriában, ám a szabadkai Saghmeister Gábor technikai problémák miatt már az első napon fel kellett adja a versenyt.

Az autósoknál a dunaújvárosi Szalay Balázs és navigátora, Bunkoczi László (Opel Dakar Team) a 29. helyről vág neki a szerdai harmadik szakasznak. San Juan de Marcona és Arequipa között 467 összekötő és 331 kilométer szelektív távot kell teljesítenie a mezőnynek.

Gyenes Emánuel idén kilencedik alkalommal vesz részt a Dakar-ralin, amelyet biztonsági okok miatt 2009-ben költöztették Afrikából Dél-Amerikába. A 2019-es Dakar kizárólag Peruban zajlik, a programban csak egy pihenőnap szerepel, szombaton Arequipa városában lazíthatnak egy keveset a versenyzők. A viadal január 17-én zárul Limában.

fotó: RallyZone

Az első nap motoros összefoglalója

Második szakasz

Gyenes EmánuelDakar-rali
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális