2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Mutatjuk 2019 legfontosabb sporteseményeit

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 13:55 GMT +2, 2019. január 07.

A frissen elrajtolt Dakar-rali és a decemberi PDC darts-világbajnokság között rendeznek jó néhány világversenyt az olimpiai sportágakban. Budapest a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője mellett asztalitenisz-, vívó- és öttusa-világbajnokságnak, illetve társszervezőként a női röplabda-Eb-nek is otthont ad. Lesz Copa América, Afrikai Nemzetek Kupája és egy hónapon át tartó női foci-vb. Kínában kosárlabda-, Japánban rögbi-, Katarban atlétikai vb-re készülnek.


Bár az idei sportnaptárban nem találunk olyan gigarendezvényeket, mint a tavalyi téli olimpiai játékok vagy az oroszországi foci-vb, 2019-ben is sok jelentős nemzetközi esemény vár a sportrajongókra. Hétfőn már el is rajtolt a Dakar-rali 41. kiírása, és az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szoríthatunk erdélyi versenyzőnek: a szatmári Gyenes Emánuel egy hónappal ezelőtt még kartörést szenvedett, miután motorjával egy fotózás közben bukott, ennek ellenére rajthoz áll az embert próbáló, több mint ötezer kilométeres perui viadalon.

fotó: Dakar Rally/Facebook

Januárban párhuzamosan fog zajlani a dán-német rendezésű férfi kézilabda-vb, valamint az év első tenisz Grand Slame, az Australian Open. Előbbin a székelyudvarhelyi születésű Ilyés Ferencet soraiban tudó magyar válogatott is részt vesz. Csoknyai István és Vladan Matics együttese koppenhágai csoportjában sorrendben Argentína, Angola, Katar, Egyiptom és Svédország Eb-ezüstérmes csapatával mérkőzik a középdöntőbe jutásért. Melbourne-ben együtt láthatjuk versenyezni a magyar tenisz legjobb női és férfi képviselőjét, Babos Tímea vegyespáros-partnere Fucsovics Márton lesz az Ausztráliában.

Február elején véget ér a téli szünet az élvonalbeli román labdarúgóligában, s ugyanazon a hétvégén jön az amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntője, az 53. Super Bowl. A téli sportok szerelemesei a januári műkorcsolya- és rövidpályás gyorskorcsolya-Eb után februárban többek között az alpesisí- és a biatlon-vb-t, illetve a krasznojarszki universiadét figyelhetik, de amire Vlagyimir Putyin március 2-án megnyitja az egyetemi sportolók nemzetközi találkozóját, már elkönyvelhetjük a labdarúgó BL-nyolcaddöntő odavágóinak eredményeit.

Márciusban az F1-es világbajnokság mellett a 2020-as labdarúgó-Eb selejtezője is kezdetét veszi. A magyar és a román válogatott kijutási esélyeiről a dublini sorsolás után itt közöltünk véleménycikket, reméljük jóslatunkkal alaposan melléfogunk és a nemzeti együttesek végül kijutnak a részben hazai rendezésű tornára.

Április elején birkózó-Európa-bajnokságnak ad otthont Bukarest, ezt követi a budapesti asztalitenisz-világbajnokság, ahol remélhetőleg a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette is megmutathatja játéktudását.

A magyar fővárosban szintén áprilisban szervezik a Papp László Sportarénában már hagyományosnak tekinthető női kézi BL final fourt. A Győri ETO egymás után a harmadik, összességben az ötödik alkalommal nyerheti meg a legrangosabb sorozatot.

Az A-csoportos jégkorong-világbajnokságnak idén Szlovákia a házigazdája Pozsonnyal és Kassával. Az elit-vb előtt a magyar válogatott Kazahsztánban a feljutásért, Románia csapata pedig a harmadik értékcsoportban, Észtországban a bennmaradásért küzdhet.

Mint minden évben, 2019-ben is a Roland-Garros teszi fel a koronát a teniszezők salakszezonjára, de májusban, majd a nyár elején leginkább a labdarúgásé lesz a főszerep. Sorban avatnak bajnokot az Európa Ligában, a BL-ben, illetve a tavaly ősszel útjára indított Nemzetek Ligájában. Utóbbi versenysorozatban Portugália–Svájc, illetve Hollandia–Anglia elődöntőt rendeznek, a négyes döntő két házigazda városa Porto és Guimaraes. Akárcsak a 2018-as oroszországi foci-vb, a Franciaországban június 7-én startoló női világbajnokság is egy hónapon át tart, ez lesz a hetedik ilyen torna, címvédőként az amerikaiak érkeznek a megmérettetésre.

fotó: fifa.com/Getty Images

Az igazi ínyencek a Copa América, az Afrikai Nemzetek Kupája és CONCACAF-aranykupa mérkőzéseit is követhetik ebben az időszakban, ugyanakkor ne feledkezzünk meg az olaszországi U21-es Európa-bajnokságról sem, ahol a román válogatott is bizonyíthat, ezen a szinten húsz év után először. A csoportellenfelek: Anglia, Franciaország, Horvátország.

Június 27-e és július 7-e között a magyar női kosárlabda-válogatottnak drukkolhatunk, a magyar lányok ugyanis ott lesznek a közös rendezésű szerb-lett kontinenstornán.

Az év második fele patinás eseménnyel kezdődik, a legrégebbi teniszverseny, vagyis a wimbledoni torna a 133. kiírása előtt áll. A Tour de France is túl van már a centenáriumon, a rangos kerékpárverseny ezúttal Brüsszelből rajtol, immár 106. alkalommal. Nápolyban nyári universiade, a dél-koreai Kvangdzsuban (Gwangju) úszó-világbajnokság lesz. Budapesten a vívás világának legjobbjai gyülekeznek július közepén, s ugyancsak a magyar fővárosban tartják az öttusázók világbajnokságát is szeptemberben. Budapestet tehát ebben az évben nyugodtan kikiálthatjuk Európa sportfővárosának.

A nemzetközi sport vérkeringésébe szeptemberben Kolozsvár is bekapcsolódik egy ritmikus gimnasztika világkupával. Magyarország a kajak-kenu Eb (Szeged), valamint női röplabda-Eb (Budapest) szervezésében is szerepet vállal, utóbbinál társrendezőként, majd a US Open után következik az év egyik kiemelt eseménye, a kínai kosárlabda-világbajnokság, ahol az amerikaiak 2010 és 2014 után triplázhatnak. A csoportokat március 16-án sorsolják ki Sencseben (Shenzhen).

Embed from Getty Images

Van egy olyan csapatsport, amelynek minden egyes vébéjén szerepelt eddig Románia válogatottja. Ez a rögbi, és a Tölgyek a Japánban megrendezendő tornára is kvalifikáltak. Csakhogy most jön a csavar: a nemzetközi szövetség egy honosított tongai játékos jogtalan harcba dobása miatt selejtezős pontlevonással sújtotta és kizárta Romániát az idei világbajnokságról. A románok helyét az oroszok vették át.

Szeptember végén Dohában rajtol el egy másik, kiemelt fontosságú nemzetközi sportesemény, mégpedig az atlétikai világbajnokság, amelyet a harmadik kiírás, azaz 1991 óta kétévente rendeznek meg. Katar fővárosától 2021-re az egyesült államokbeli Eugene (Oregon állam) veszi át a stafétát, majd 2023-ban Budapest következik, ahogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Monte Carló-i gyűlésén tavaly decemberben eldőlt.

A 2019-es esztendő utolsó negyedévében a stuttgarti tornász-vb, a Japánban esedékes női kézilabda-vb, a Forma–1 szezonzáró Abu-dzabi futama és a darts-világbajnokság emelkedik ki a naptárból.

Egy biztos, ilyen változatos kínálat mellett idén sem fogunk unatkozni mi, sportrajongók.

Az év legfontosabb nemzetközi sporteseményei

Dakar-rali, Peru (január 7–17.)
Férfi kézilabda-vb, Dánia/Németország (január 10–27.)
Rövidpályás gyorskorcsolya-Eb, Hollandia (január 11–13.)
Australian Open, Melbourne (január 14–27.)
Műkorcsolya-Eb, Fehéroroszország (január 21–27.)
Asztalitenisz Európa Top 16 Kupa, Svájc (február 2–3.)
Super Bowl LIII, Atlanta (február 3.)
Alpesisí-világbajnokság, Svédország (február 5–17.)
Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, Bosznia és Hercegovina (február 9–16.)
Biatlon-Eb, Fehéroroszország (február 18–24.)
Téli universiade, Oroszország (március 2–12.)
Biatlon-vb, Svédország (március 6–17.)
A Formula–1-es vb szezonyitó futama, Ausztrál Nagydíj (március 17.)
A 2020-as labdarúgó-Eb selejtezője (március 22–25., június 8–11., szeptember 7–10., október 11–14., november 14–17.)

Birkózó-Eb, Bukarest (április 8–14.)
Női kosárlabda EuroLiga, négyes döntő (április 12–14.)
Asztalitenisz-világbajnokság, Budapest (április 21–28.)
A-csoportos jégkorong-vb, Szlovákia (május 10–26.)
Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Budapest (május 11–12.)
Giro d'Italia (május 11–június 2.)
Férfi kosárlabda EuroLiga, négyes döntő, Spanyolország (május 17–19.)
U20-as labdarúgó-vb, Lengyelország (május 23–június 15.)
Roland-Garros, Párizs (május 26–június 9.)
UEFA Európa Liga, döntő, Baku (május 29.)
UEFA Bajnokok Ligája, döntő, Madrid (június 1.)
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Köln (június 1–2.)
UEFA Nemzetek Ligája, négyes döntő, Portugália (június 5–9.)
Női labdarúgó-vb, Franciaország (június 7–július 7.)
Copa América, Brazília (június 14–július 7.)
Afrikai Nemzetek Kupája (június 15–július 13.)
U21-es labdarúgó-Eb, Olaszország/San Marino (június 16–30.)
Vívó-Eb, Németország (június 17–22.)
CONCACAF-aranykupa, Egyesült Államok/Costa Rica (június 18–július 18.)
Női kosárlabda-Eb, Szerbia/Lettország (június 27–július 7.)

Wimbledoni tenisztorna, London (július 1–14.)
Nyári universiade, Nápoly (július 3–14.)
Tour de France (július 6–28.)
Úszó-világbajnokság, Dél-Korea (július 13–28.)
Vívó-világbajnokság, Budapest (július 15–23.)
Formula–1-es Magyar Nagydíj (augusztus 4.)
Gyorsasági kajak-kenu világbajnokság, Szeged (augusztus 21–25.)
Ritmikus gimnasztika világkupa, Kolozsvár (augusztus 23–25.)
Női röplabda-Eb, Magyarország/Lengyelország/Szlovákia/Törökország (augusztus 23–szeptember 8.)
Vuelta a Espana (augusztus 24–szeptember 15.)
US Open, New York (augusztus 26–szeptember 8.)
Férfi kosárlabda-vb, Kína (augusztus 31–szeptember 15.)
Öttusa-világbajnokság, Budapest (szeptember 2–9.)
Férfi röplabda-Eb, Belgium/Franciaország/Hollandia/Szlovénia (szeptember 13–29.)
Súlyemelő-világbajnokság, Thaiföld (szeptember 16–25.)
Rögbi-világbajnokság, Japán (szeptember 20–november 2.)
Atlétikai világbajnokság, Katar (szeptember 28–október 6.)

Tornász-világbajnokság, Németország (október 4–13.)
Női kézilabda-vb, Japán (november 30–december 15.)
A Formula–1-es vb szezonzáró futama, Abu-dzabi Nagydíj (december 1.)
PDC darts-világbajnokság, Anglia (december 13–január 1.)

sportnaptár
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális