2024. március 29. péntekAuguszta

Meddig húzhatja Mourinho?

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 14:35 GMT +2, 2018. december 20.

A hétvégi topligás meccsdömping kínálatából toronymagasan kiemelkedett a Liverpool–Manchester United mérkőzés, az angol futball egyik legkiélezettebb rangadója. A meccs viszont csak nevében bizonyult rangadónak, a hazaiak simán verték a Vörös Ördögöket. Spanyolországban nyerni tudtak az esélyesek, a Bundesligában a Bayern ismét régi fényében kezd ragyogni, míg a Serie A dobogósai a minimalizmusra esküdtek a mögöttünk hagyott fordulóban.


Frissítés: a Manchester United kedden rövid közleményben jelezte, hogy azonnali hatállyal menesztik José Mourinhót. Részletek ITT

A hagyományos ünnepi angol meccsdömping előtt rendezték a Premier League egyik legnagyobb rangadóját, az ország két legsikeresebb csapata, a Liverpool és a Manchester United között. Habár mindkét csapat drukkerei hosszú ideje várják az újabb bajnoki címet – elég, ha csak annyit jegyzünk meg, a Liverpool 1990-ben ült utoljára az angol foci trónján – az egymás elleni meccseknek mindig komoly jelentősége van.

Az eddigi szereplés alapján a ’Pool-drukkerek reménykedhetnek a várakozás végében, a csapat ugyanis kiváló játékkal rukkol elő a szezonban és magabiztosan vezeti a tabellát. Az ősi rivális ehhez képest látványosan szenved, hiába minden anyagi áldozat. Persze egy ilyen találkozó az, ami előtt nyugodtan kukába lehet dobni az előzményeket, különösen igaz ez akkor, ha az esélytelenebbnek tartott gárdát egy bizonyos José Mourinho trenírozza.

A portugál menedzserről közismert, hogy látványosan fel tudja rázni övéit egy-egy fontosabb csata előtt. Legalábbis eddig ez mindenképpen igaz volt a sokat megélt portugálra, most azonban csapata látványosan nem tudott felnőni a feladathoz és sima vereséget szenvedett. Roy Keane, az egykori manchesteri fenegyerek meg is jegyezte a meccs után, hogy a Vörös Ördögök egy középcsapat szintjén fociztak.

Azonban nem csak Manchester vörös felén, de Londonén is kínos magyarázkodásra kényszerültek, az Arsenal ugyanis fordulatos meccsen alulmaradt a kiesés elől menekülő Southamptontól. A másik manchesteri csapat, a City a Chelsea ellen elszenvedett csorbát az Everton ellen magabiztos játékkal feledtette, így továbbra is ott liheg a Liverpool nyakában. A Fulham, így a bajnoki szezon közepéhez közeledve sem tudott még kapott gól nélkül lehozni egy meccset, a West Hamtől bekapott gólok újabb vereséget jelentettek.

Nyoma sincs lassan a sok meglepetésnek, ha a La Liga tabellájára pillantunk, a spanyol nagycsapatok szépen lassan elfoglalják jól megszokott helyüket. A Real Madrid sincs már gödörben és habár a sziporkázó játék elmarad, a csapat magabiztosan lépked egyre feljebb. A mostani játéknapon tulajdonképpen az előzőt másolták, hisz ismét egy újoncot vertek minimális különbséggel. Akkor a Huesca szenvedte el a vereséget, most pedig a Rayo Vallecano maradt alul.

A Barcelona is hozta a kötelezőt, ám egészen más receptet alkalmazva. A katalánok látványos játékkal döngölték földbe a Levante gárdáját. Izgulnia a Sevilla szurkolótáborának sem kellett, a kedvencek simán győztek a Girona ellenében. Az Atletico Madrid hívei már sokkal több fordulatot, és az azzal együtt járó izgalmat éltek át, mivel a Valladolid nem adta olcsón a bőrét. Hiába azonban a lila-fehérek hősies küzdelme, a Matracosok vitték el mindhárom pontot.

A tavalyi szezon egyik kellemes meglepetése, az idén leginkább az Európa Ligában vitézkedő Real Betis szép csendben az élmezőnybe surrant, Espanyol elleni győzelmével már az ötödik helyre lépett előre.

Ha a Real Madridról azt mondtuk, sikerült kimásznia a gödörből, akkor ez a Bayern Münchenre hatványozottan igaz. A bajorok ismét olyan csapat benyomását keltik, amely ellen mindenki félve lép pályára. Való igaz, az utóbbi időben nagyágyú nem került a piros-fehérek útjába, ám az oly fontos önbizalom visszajött a legutóbbi találkozókon. Ezúttal a Hannover otthonába látogatott a csapat, és az ismét bombaformában játszó Lewandowski vezérletével könnyed sikert aratott. A lengyel támadó a lefújáskor ismét a góllövőlista élén találta magát, ez azonban csak a nap végéig maradt így.

A szombati játéknapot ugyanis a Dortmund meccse zárta, ahol Paco Alcacer bevette a brémai kaput, visszalőve magát a lista élére, csapatát pedig győzelemhez segítve. A Borussia Möchengladbach botlása még sokba kerülhet, a rekordbajnok már be is érte pontszámban a csapatot, de tapad a Mainz ellen parádét tartó RB Leipzig is. A következő, hétközi fordulóban pont egymással csap össze a két üldöző, a Gladbachnál a döntetlennek szurkolhatnak. A nem is olyan rég még állandó Bajnokok Ligája-résztvevő Schalke és Bayer Leverkusen egyre inkább beleszürkül a középmezőnybe, ráadásul a gyógyszergyáriak a Frankfurt ellen is elvéreztek. Őrségváltás az élmezőnyben?

Az előző két topliga kirakatcsapatait egyaránt komoly válság sújtotta az utóbbi időben, bezzeg a Serie A nagyágyúja számára ennek legenyhébb formája sem ismeretes. A Juventus megállíthatatlan, amihez látványos gólparádé sem mindig szükséges. Ez alkalommal egy tizenegyesgól is elégnek bizonyult, a torinói derbin Cristiano Ronaldo hajtotta végre az ítéletet. Nem erőltette meg magát a zebracsíkos együttes, ám a minimális győzelmekért is ugyanúgy három pont jár.

A legfőbb üldözők lemásolták az éllovast, az Inter az Udinese ellen nyert 1–0-ra, míg a Napoli a Cagliari otthonából, Szardíniából hozta el a három pontot, minimális győzelmének köszönhetően. A Roma idén másfajta küzdelemhez kell, hogy hozzászokjon. Eddig a bajnoki címért volt versenyben, idén azonban már a Bajnokok Ligája indulás kiharcolása is komoly feladat lesz. A Farkasok az egyik legkiszámíthatatlanabb teljesítményt nyújtják, a rapszodikus színvonalú játék bizony a helyezésen is meglátszik. Ez úttal pont szebbik arcát mutatta a társaság és a Genoat sikerült két vállra fektetnie.

Premier League, 17. forduló

Liverpool FC–Manchester United 3–1
Brighton & Hove Albion–Chelsea FC 1–2
Southampton FC–Arsenal FC 3–2
Fulham FC–West Ham United 0–2
Crystal Palace–Leicester City 1–0
Huddersfield Town–Newcastle United 0–1
Tottenham Hotspur–Burnley FC 1–0
Watford FC–Cardiff City 3–2
Wolverhampton Wanderers–AFC Bournemouth 2–0
Manchester City–Everton FC 3–1

La Liga, 16. forduló

Levante UD–FC Barcelona 0–5
SD Huesca–Villarreal CF 2–2
RCD Espanyol–Real Betis 1–3
Sevilla FC–Girona FC 2–0
SD Eibar–Valencia CF 1–1
Real Madrid–Rayo Vallecano 1–0
Real Valladolid–Atlético Madrid 2–3
Getafe CF–Real Sociedad 1–0
Celta Vigo–CD Leganes 0–0
Deportivo Alaves–Athletic Bilbao 0–0

Bundesliga, 15. forduló

Eintracht Frankfurt–Bayer Leverkusen 2–1
RB Leipzig–Mainz 05 4–1
Borussia Dortmund–Werder Bremen 2–1
FC Augsburg–Schalke 04 1–1
Fortuna Düsseldorf–SC Freiburg 2–0
Hannover 96–Bayern München 0–4
TSG 1899 Hoffenheim–Borussia Mönchengladbach 0–0
VfB Stuttgart–Hertha Berlin 2–1
FC Nürnberg–WfL Wolfsburg 0–2           

Serie A, 16. forduló

AS Roma–Genoa CFC 3–2
Cagliari Calcio–SSC Napoli 0–1
ACF Fiorentina–Empoli FC 3–1
Frosinone Calcio–US Sassuolo 0–2
UC Sampdoria–Parma Calcio 1913 2–0
SPAL–ChievoVerona 0–0
Torino FC–Juventus FC 0–1
Internazionale Milano–Udinese Calcio 1–0
Atalanta BC–SS Lazio 1–0 
Bologna FC–AC Milan 0–0  

topligákösszefoglaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális