2024. március 29. péntekAuguszta

Franciaország Európa-bajnok, Románia a negyedik

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:51 GMT +2, 2018. december 17.

Párizsban lejátszották vasárnap a 13. női kézilabda Európa-bajnokság utolsó két mérkőzését. A kidöntőben a románok négy góllal kikaptak a hollandoktól, a fináléban a világbajnok franciák nagyot csatáztak az olimpiai aranyérmes oroszokkal, végül a házigazda otthon tartotta a trófeát.


Amikor a riporterek Ambros Martínt az oroszokkal szemben simán elveszített elődöntő (22–28) után arról kérdezték, kivel szeretne összekerülni a bronzmérkőzésen, a román válogatott spanyol szövetségi kapitánya elég furcsa választ adott. „Nem szeretnék senkit a kisdöntőben, ez lehetséges? Nem, csak úgy mondom… A holland és a francia csapat is nagyon erős, nem számít, ki lesz az ellenfelünk.”

Ez a nyilatkozat sokat elárul a kontinenstorna elején még szárnyaló, a középdöntőben megtépázott, és Cristina Neagu térdsérülésével a legjobbját is elveszítő román csapatnál uralkodó hangulatról. Ambros Martín lányai bejutottak ugyan a legjobb négy közé, ott azonban már bravúr kellett volna az éremszerzéshez.

A harmadik helyért játszott mérkőzés előtt rossz előjelnek ígérkezett, hogy a hollandok – akik a másik ágon nem bírtak el a franciákkal – az idei Eb-n egyszer már legyőzték a románokat, Helle Thomsen együttese 29–24-es sikerrel vette el a középdöntőben Neaguék veretlenségét.

fotók: EHF Euro/Facebook

Akárcsak Nancyban, a narancssárgák most is összeszedettebben, gyorsabban játszottak, mint a románok, a félidőben pedig úgy tűnt, kiütéses holland siker lesz a vége. A két évvel ezelőtti Eb ezüstérmese 15–8-ra vezetett a szünetben. A román válogatott játéka csak az utolsó negyedórára állt össze, amikor az ellenfél már kiengedett. A kék mezesek egy 5–0-s rohammal izgalmassá tették a végjátékot, s bár Denisa Dedu is jól védett, az egyenlítés nem jött össze.

A hollandok 24–20-ra nyertek és begyűjtötték a bronzérmeket. Tess Wester ezúttal is remekelt a kapuban, 34 lövés mellett 14 védése volt, a balátlövő Estavana Polman hét góllal zárt, míg a románoknál a veterán Valentina Ardean-Elisei volt a legeredményesebb hat találattal.            

Az esti döntő valamivel több mint 14 ezer néző előtt zajlott az AccorHotels Arénában, ami rekordnak számít a női Európa-bajnokság történetében. Az Eb-címért két olyan válogatott maradt versenyben, amely korábban nem ült fel az európai trónra, a francia és az orosz. Bár a Nancyban rendezett nyitómeccsen az oroszok három góllal jobbnak bizonyultak a házigazdánál, nem lehetett őket kikiáltani a párizsi finálé egyértelmű favoritjának. A világbajnoki címvédő franciák az elődöntőben mutatott kőkemény védekezésükkel az olimpiai bajnok gárda tagjainak is megüzenték, hogy körülbelül mire számíthatnak.

Az első félidőben nagyrészt fej-fej mellett haladtak a felek, a franciák többször vezettek, de maximum kétgólos fórt tudtak kialakítani. A félidei 12–13-as állást Alexandra Lacrabere állította be, a kékek minimális előnnyel mehettek a szünetre. A 36. percben jött a dráma, 15–13-as francia vezetésnél Allison Pineau végzett el egy hetest, a labda Anna Szedojkina arcát súrolva vágódott a hálóba. Pineau azonnal elnézést kért az orosz kapustól, s bár vélhetően nem akarta szándékosan fejbe dobni a Rosztov-Don hálóőrét, a dán bírók újranézték az esetet videón és piros lappal kiállították Pineau-t.

Az Oltchim Râmnicu Vâlcea és Nagybányai HCM egykori légiósa keservesen zokogva, fejét a törölközőjébe temetve, foglalt helyet a lelátón, s miközben a francia játékosok és edzőjük a túl szigorúnak vélt ítélet miatt elégedetlenkedtek, a nézők kifütyülték, lehurrogták a mérkőzésvezetőket. (Érdekes módon ebből a jelenetsorból semmi nem került be a hivatalos összefoglalóba, az európai szövetségnél úgy tűnik, nem láttak elegendő hírértéket az esetben...)

A játék mindenestre folytatódott, de a váratlan közjáték, ami akár sorsdöntő is lehetett volna, nem billentette ki a fejben rendkívül stabil franciákat, akik tíz perccel a vége előtt őrizték két-háromgólos előnyüket. A hazaiak a hajrában is jól védekeztek, s a végül a hat gólig jutó Lacrabere az 57. percben eldöntötte a meccset. Trefilov már hiába kért időt, az oroszok nem tudtak közelebb férkőzni, a franciák 24–21-es sikerrel vágtak vissza az elveszített riói döntőért, amikor is az oroszok nyertek 22–19 arányban.

Az Európa-bajnokság legértékesebb játékosának Anna Vjahirevát választották meg, a románok elleni elődöntőben 13 gólig jutó orosz lány a döntőben hétszer volt eredményes. Az álomcsapatba a román válogatottból a beálló Crina Pintea, a magyarból pedig a 20 esztendős balátlövő, Háfra Noémi került be. A fiatal, több meghatározó játékosát különböző okok miatt nélkülöző magyar csapat négy győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen zárt az Európa-bajnokság 16 csapatos mezőnyében.

A magyarok ugyanannyi, azaz hat ponttal végeztek a csoportkörben, mint a románok és a norvégok, de az egymás elleni eredmények, illetve a gólkülönbség a riválisoknak kedvezett. Bár 31–29-re kikaptak a magyaroktól, a románok jutottak be az elődöntőbe, míg a norvégok az ötödik helyért játszhattak a svédekkel. A skandináv rangadón a papírformának megfelelően Norvégia diadalmaskodott.      

Franciaországi női kézilabda-Eb, utolsó nap

Döntő

Oroszország–Franciaország 21–24 (12–13)
Párizs, AccorHotels Aréna, 14060 néző
játékvezetők: Karina Christiansen, Line Hansen (dánok)
hétméteresek: 5/5, ill. 7/4
kiállítások: 6, ill. 4 perc (Allison Pineau, piros lap, 36. perc)    

Franciaország: Amandine Leynaud 8 védés, Laura Glauser 4 – Alexandra Lacrabere 6 gól, Estelle Nze Minko 4, Camille Ayglon 2, Allison Pineau 2, Grace Zaadi 2, Manon Houette 2, Orlane Kanor 2, Beatrice Edwige 2, Gnonsiane Niombla 1, Pauline Coatanea 1, Siraba Dembele, Laura Flippes, Pauletta Foppa, Astride Ngouan. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz.

Oroszország: Anna Szedojkina 10 védés, Kira Truszova – Anna Vjahireva 7 gól, Darja Dmitrijeva 5, Anna Szeny 3, Polina Kuznyecova 2, Darja Szamokina 1, Kszenyija Makejeva 1, Julija Manaharova 1, Maja Petrova 1, Marina Szudakova, Jaroszlava Frolova , Elizaveta Malasenko, Antonyina Szkorobogacsenko, Anna Kocsetova. Szövetségi kapitány: Jevgenyij Trefilov.                 

Bronzmérkőzés

Románia–Hollandia 20–24 (8–15)
Párizs, AccorHotels Aréna, 13145 néző
játékvezetők: Ana Vranes, Marlis Wenninger (osztrákok)
hétméteresek: 1/0, ill. 3/1
kiállítások: 4, ill. 2 perc

Románia: Denisa Dedu 10 védés, Julija Dumanszka 3 – Valentina Ardean-Elisei 6 gól, Laura Chiper 3, Melinda Geiger 2, Eliza Buceschi 2, Gabriela Perianu 2, Cristina Laslo 2, Maria Zamfirescu 2, Crina Pintea 1, Ana-Maria Dragut, Elena Florica, Bianca Bazaliu, Aneta Udriștioiu, Constantina Rațiu, Raluca Băcăoanu. Szövetségi kapítány: Ambros Martín.

Hollandia: Tess Wester 14 védés, Rinka Duijndam – Estavana Polman 7 gól, Nycke Groot 5, Lois Abbingh 4, Angela Malestein 4, Laura van der Heijden 1, Debbie Bont 1, Kelly Dulfer 1, Inger Smits 1, Lynn Knippenborg, Delaila Amega, Maura Visser, Charris Rozemalen, Merel Freriks. Szövetségi kapitány: Helle Thomsen.            

Végső sorrend
Európa-bajnok: Franciaország
Ezüstérmes: Oroszország
Bronzérmes: Hollandia
4. Románia
5. Norvégia
6. Svédország
7. Magyarország
8. Dánia
9. Montenegró
10. Németország
11. Szerbia
12. Spanyolország
13. Szlovénia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Horvátország

A torna álomcsapata
Kapus: Amandine Leynaud (francia)
Jobbszélső: Carmen Martín (spanyol)
Jobbátlövő: Alicia Stolle (német)
Irányító: Stine Bredal Oftedal (norvég)
Balátlövő: Háfra Noémi (magyar)
Balszélső: Majda Mehmedovic (montenengrói)
Beálló: Crina Pintea (román)
Legjobb védekező játékos: Kelly Dulfer (holland)
Legértékesebb játékos (MVP): Anna Vhajireva (orosz)

kézilabdanői kézilabda-Ebromán női kézilabda-válogatottmagyar női kézilabda-válogatott
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális