2019. április 23. keddBéla

Meddig jutnak a magyar és a román kézilabdás lányok az Eb-n?

Orbán Zsolt Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:08 GMT +2, 2018. november 30.

A francia-orosz csúcsmeccsel Nancyban csütörtök este elrajtolt az év utolsó jelentősebb sporteseménye, a franciaországi női kézilabda-Eb. A kontinenstornán a magyar és a román válogatott is érdekelt, de vajon meddig jut Kim Rasmussen és Ambros Martín szövetségi kapitány csapata?


Lassan itt a december, ez pedig csak egy dolgot jelenthet a sportrajongók számára, idén is a legjobb női kézilabda-válogatottakkal a parketten fordulunk rá az ünnepekre. A páratlan években a világbajnokság, a párosokban az Eb van műsoron, ezt már megszokhattuk egy jó ideje. A 13. Európa-bajnokságot a francia-orosz rangadó indította be csütörtök este Nancyban, a világbajnoki címvédő házigazda a nyitómeccsen az olimpiai bajnok orosz együttestől kapott ki 26:23-ra, miután a félidőben még 11:11 volt az állás.

Jevgenyij Trefilov lányai a 2016-os riói játékok fináléjában szintén három góllal verték a franciákat, akik a 2017-es németországi vb döntőjében a norvégok elől kaparintották meg az aranyérmeket egy 23:21 arányú sikerrel.

Franciaországban először rendeznek női kézilabda-Eb-t, a csoportmeccseknek Nantes, Nancy, Montbéliard és Brest az otthona, a középdöntő mérkőzéseit Nantes és Nancy városában játsszák, aztán az elődöntőtől Párizsba költözik a torna. Az Eb lebonyolítása elég egyszerű, a 16 kijutott válogatottat a júniusi sorsoláson négy csoportra osztották, mindegyik négyesből a legjobb három csapat jut tovább a középdöntőbe, ahová továbbviszik magukkal a pontokat, a kiesőkkel szembeni eredményeket leszámítva. A középdöntőben két hatos csoport alakul ki, s mivel az A-t a B-vel, a C-t pedig a D-vel párosítják össze, van esély rá, hogy az Európa-bajnokság ezen szakaszában magyar-román meccset lássunk.

Kulcsjátékosokra nem számíthat Rasmussen

A magyar válogatott célkitűzése Franciaországban a középdöntőbe jutás – mondta a héten Kim Rasmussen szövetségi kapitány. A dán szakembernek több fontos játékost nélkülöznie kell, a sérült Tomori Zsuzsannát, Klivinyi Kingát és Kisfaludy Annettet, a válogatottságot ideiglenesen lemondó Bódi Bernadettet, miközben Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára sincs ott a keretben, ők gyermekvállalás miatt hiányoznak. Pálinger Katalin korábbi Európa-bajnok kapus, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke szerint a jelenlegi körülmények között irreális cél lenne a dobogós helyekre pályázni, de Pálinger azt is elmondta, a lányok minden tőlük telhetőt megtesznek majd a sikerért.

fotó: Magyar Kézilabda Szövetség - MKSZ

Görbicz Anita tavalyi visszavonulását követően, illetve Tomori hiányában az FTC irányítójára, Kovacsics Anikóra hárul a vezérszerep:

„Nagyon várom az Európa-bajnokság rajtját, a csapattal együtt, teljesen pozitívan kezdjük meg a tornát, és akár magunkat, akár a csoportbeli ellenfeleinket nézem, azt gondolom, hogy bárki ellen van esélyünk. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy csapatkapitány lehetek a válogatottban, olyan játékosok után, mint Pálinger Katalin vagy Görbicz Anita. Őszintén hiszek benne, hogy több van ebben az Eb-ben, mint hogy asszisztáljunk a meccsekhez, ha mindenki azt teszi, amit megbeszélünk, nem akarunk többet, mást, akkor megteremtjük magunknak az esélyt” – fogalmazott Kovacsics.

A magyarok szombat délután Hollandiával kezdenek, hétfőn Horvátország következik, szerdán pedig Spanyolország lesz az ellenfél. Kim Rasmussen kijelentette, csapata mindhárom csoportriválisát képes legyőzni, ugyanakkor mindháromtól vereséget is szenvedhet akár. A magyar válogatott az Eb előtt egy kőkemény felkészülési tornán, a norvégiai Möbelringen Kupán vett részt, a házigazdáktól 25:19-re, a franciáktól 19:18-ra, a dánoktól pedig 23:16-ra kapott ki. Az eredmények ellenére Rasmussen elégedett volt a mutatott játékkal, különösen a védekezést és a kapusteljesítményt dicsérte.

A legjobb hat közé vágyik a román válogatott

Az Ambros Martín által felkészített román csapat időközben a már ötvenedik kiírásánál tartó Kárpát-kupával hangolt a kontinenstornára. Cristina Neaguék Bukarestben előbb a szerbeket győzték le 29:26-ra, majd a másnapi döntőben Románia B-válogatottját múlták felül 33:24-re. A tartalékok a nyitónapon nem kis meglepetésre, egy góllal leküzdötték az oroszokat, akik végül a kisdöntőt behúzva a harmadik helyen végeztek.

fotó: Román Kézilabda Szövetség - FRH

Nem véletlenül emeltük ki a CSM București világklasszis balátlövőjének a nevét, Neagu minden bizonnyal Franciaországban is vezényelni fogja a válogatottat, amelynek mezében eddig két bronzérmet szerzett világversenyen, az elsőt a 2010-es dán-norvég Eb-n, a másodikat a 2015-ös dániai vb-n. A román szövetség a magyarnál merészebb célkitűzést fogalmazott meg, Alexandru Dedu FRH-elnök az első hatban szeretné látni a lányokat:

„Roppant nehéz lesz az Európa-bajnokságon. Még a keresés fázisában vagyunk, szeretnénk minél versenyképesebb csapatot összerakni a tokiói olimpiára nézve. Küzdeni megyünk az Európa-bajnokságra, adja Isten, hogy jól jöjjön ki a lépés. Mint minden nagy torna esetében, ezúttal is az első hat hely valamelyike a cél” – nyilatkozta Dedu.

Érdekesség, hogy az aktuális játékoskeretből öten is a magyar bajnokságban kézilabdáznak, Denisa Dedu, Melinda Geiger és Gabriela Perianu egyaránt a Siófok KC-t erősíti, Ana-Maria Dragut a Kisvárda, Maria Zamfirescu a Debreceni VSK játékosa. A legtapasztaltabb kerettag Valentina Ardean-Elisei, a 36 éves jobbszélső, aki a 2003-as horvátországi vébén mutatkozott be a nemzeti együttesben 247 válogatottságnál tart, amivel negyedik az örökranglistán Mariana Tîrcă (335), Valentina Cosma (322) és Aurelia Brădeanu (268) után.

A román válogatott egyik erőssége a kapusposzt, ahol Dedu mellett a honosított ukrán hálóőr, Julija Dumanszka is bevethető. A SCM Râmnicu Vâlcea fiatal kapusát a szervezők is kiemelték összeállításukban, a francia Amandine Leynaud és a norvég Katrine Lunde mellett.

A román lányok kezdésként a cseheknek vághatnak vissza szombaton este a tavalyi világbajnokságon elszenvedett nyolcaddöntős vereségért. Egy éve a Leipzig Arénában Neagu hiába dobott egymaga 13 gólt, a csehek 28:27-re győztek és nagy meglepetésre ők jutottak tovább. A csoportkör második fordulójában, hétfőn a németekkel mérkőzik a román csapat, majd szerdán következnek az Eb-címvédő, világbajnoki ezüst-, illetve olimpiai bronzérmes norvégok.

Favoritok és technológiai újdonságok

A norvégoknál van egy nagy hiányzó, Nora Mörk, a Győri ETO kiválósága térdsérülés miatt nem játszhat Franciaországban, ám a fogadóirodák oddsai alapján ennek ellenére Thorir Hergeirsson alakulata az Európa-bajnokság első számú favoritja. Az északiak után az oroszok, a franciák és a hollandok következnek a rangsorban, Romániát a hetedik, Magyarországot pedig csak a tizenegyedik esélyesnek tartják a bukik. Női kézilabda-Eb-n magyar érem legutóbb 2012-ben, míg román 2010-ben jött össze, mindkét alkalommal harmadik helyen zártak a válogatottak.

fotó: fra2018.ehf-euro.com

A franciaországi eseményen több újítás is segíti a játékvezetőket, ilyen például a gólvonal-technológia, amely egy speciális LED-fény segítségével szűri ki a szabályos találatokat. Külön kamera figyeli a cserére kijelölt területet, ha kihágás történik, ebben az esetben is újra lehet nézni a kérdéses szituációkat. A mérkőzésvezetők kiállításoknál is használhatják a videobírót, illetve azt is ellenőrizhetik, hogy az edzők időkérés esetén jókor nyomták-e meg zsűriasztalon elhelyezett piros gombot. Hogy pontosan mire használják a technológiát, azt ikonok segítségével kommunikálja az Európai Kézilabda Szövetség a helyszínen lévők és a tévénézők számára.

13. női kézilabda-Európa-bajnokság – Franciaország (november 29–december 16.)

Csoportbeosztás

A-csoport (Nantes): Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-csoport (Nancy): Oroszország, Montenegró, Szlovénia, Franciaország
C-csoport (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-csoport (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A magyar válogatott programja
December 1. (szombat), 16.00: Magyarország–Hollandia (M4 Sport)
December 3. (hétfő), 19.00: Horvátország–Magyarország (M4 Sport)
December 5. (szerda), 22.00 Magyarország–Spanyolország (M4 Sport)

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri ETO)
Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC), Orbán Adrienn (Kisvárdai KC)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (Debreceni VSC), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Lakatos Rita (Vác), Pálos-Bognár Barbara (Budaörs), Szalai Babett (Dunaújváros), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Mészáros Rea (FTC), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (Debreceni VSC)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújváros), Nadine Schatzl (FTC)
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A román válogatott programja

December 1. (szombat), 19.00: Románia–Csehország (TVR 1)
December 3. (hétfő), 19.00: Németország–Románia (TVR 1)
December 5. (szerda), 22.00: Norvégia–Románia (TVR 1)

A román válogatott kerete

Kapusok: Denisa Dedu (Siófok KC), Julija Dumanszka (SCM Râmnicu Vâlcea)
Jobbszélsők: Laura Chiper (Brassói Corona), Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti)
Jobbátlövők: Ana-Maria Dragut (Kisvárdai KC), Melinda Geiger (Siófok KC)
Irányítók: Eliza Buceschi (Brassói Corona), Cristina Laslo (Buducsnoszt Podgorica), Maria Zamfirescu (Debreceni VSC)
Beállók: Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Crina Pintea (Paris 92), Daniela Raţiu (Besztercei Gloria)
Balátlövők: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Gabriela Perianu (Siófok KC), Anca Polocoşer (Nagybányai Minaur)
Balszélsők: Valentina Ardean-Elisei (Besztercei Gloria), Cristina Elena Florică (SCM Râmnicu Vâlcea)
Szövetségi kapitány: Ambros Martín

Nyitókép: MKSZ / Kovács Anikó

kézilabdanői kézilabda-Eb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális