2024. március 29. péntekAuguszta

Nem tudott visszavágni orosz ellenfelének a Sepsi-SIC

Lelátó utolsó frissítés: 22:57 GMT +2, 2018. november 29.

A Sepsiszentgyörgyön 19 ponttal diadalmaskodó WBC Jenyiszej másodjára is túl keménynek bizonyult a háromszéki kosárlabdacsapat számára. Krasznojarszkban 83:63 arányban veszítettek a zöld-fehérek.


A szezon leghosszabb EuroKupa-kiszállása várt ezen a héten a Sepsi-SIC-re, amely Szibériába, azon belül Krasznojarszkba utazott. A Sepsi- és a Szever Arena a Google Maps szerint egészen pontosan 5326 kilométerre fekszik egymástól, a szentgyörgyi csapat rendkívül fárasztó, több mint tízórás repülőút előtt állt. A lányok kedden szerencsésen megérkeztek az oroszországi városba, ahol mínusz 16 fokos hideg fogadta őket. Másnap reggel dobóedzés szerepelt a programban, este pedig már következett is a mérkőzés. Az ötórás időeltolódás miatt a Sepsi-SIC szurkolói kora délután csatlakozhattak be az összecsapásba, amelyet a házigazda klub YouTube-csatornája élőben közvetített.

A WBC Jenyiszej 4/2-es győzelmi-vereség mutatóval pillanatnyilag a negyedik helyet foglalja el a tízcsapatos premjer ligában, míg a címvédő Sepsi-SIC hét forduló után veretlenül első a nemzeti bajnokságban. A két pontvadászat színvonala azonban össze sem hasonlítható. Az oroszoktól három együttes – Dinamo Kurszk, UMMC Jekatyerinburg, Nagyezsda Orenburg – szerepel az első számú európai kupában, azaz Euroligában, a másodrangú FIBA Európa Kupa csoportkörben pedig a Jenyiszej mellett további három gárda – Szpartak M.R Vidnoje, PBC MBA Moszkva, Inventa Kurszk – érdekelt. Ezzel szemben Romániából a Sepsi-SIC az egyedüli kupainduló.

fotók: fiba.basketball

A mértékadó eurobasket.com szakportál a WBC Jenyiszejt a tizenhetedik, míg a Sepsi-SIC-et a 48. helyre rangsorolja az európai mezőnyben. A két csapat közti különbség a Sepsi Arénában is kiütközött, a krasznojarszki együttes az első fordulóban egy híján húsz ponttal győzött. A vendégek egyik legjobbja az a Myisha Hines-Allen volt, aki idén a Washington Mystics színeiben döntőt játszott a WNBA-ben, ugyanakkor a másik amerikai légiós, Stephanie Mavunga az Indiana Fevernél pattogatott korábban a tengerentúli bajnokságban, ami világviszonylatban is a legerősebbnek számít.

A zöld-fehéreknek óriási bravúrra volt szükségük a visszavágáshoz, ez pedig nem jött össze. A hazaiak az első negyed után nyolc, a mérkőzés felénél már 22 ponttal vezettek. A Sepsi kosarasai összekapták magukat a harmadik játékrészre és 21:10-re megnyerték a nagyszünet utáni negyedet, majd a záró felvonás elején sikerült felzárkózni mínusz hétre. A Jenyiszej viszont ennél közelebb nem engedte ellenfelét, az oroszok egy erős hajrával végül 83:63-ra győztek.

A Sepsi-SIC sok hibával játszott, a 21 eladott labdából (turnover) a házigazdák 28 pontot szereztek. A legeredményesebb Mavunga volt 28 egységgel, míg Hines-Allen dupla-duplázott: 13 pontja mellett ugyanennyi lepattanót szedett össze. A háromszéki csapatból Angelika Slamová emelkedett ki 20 dobott ponttal, négy lepattanóval és öt assziszttal, rajta kívül csak Marina Solopova jutott tíz fölé.

Meccs utáni értékelőjében Zoran Mikes a labdavesztést jelölte meg legnagyobb problémának, a Sepsi-SIC edzője egyszersmind a házigazdák szervezetlenségét is kritizálta: „Elsősorban 17 turnoverünk volt az első félidőben, ami úgy hiszem, a legnagyobb probléma volt a játékunkban. Másrészt a fiatal játékosaink nem tudták felvenni egy ilyen mérkőzés tempóját. A meccs elejétől fogva bizakodó voltam, hogy jobban is tudunk játszani, de a Jenyiszej ma erősebb volt. El kell mondanom, rendkívül csalódott vagyok, ami a vendéglátást illeti, azt hiszem nem ezt érdemeltük. Fél órát vártunk a mentőautóra, hogy bevigye a játékosunkat (Jovana Pasis sérült meg) a kórházba” – nyilatkozta Mikes.

Angelika Slamová így értékelte a találkozót: „Rosszul kezdtük az első félidőt, sok labdát elvesztettünk. Ezt követően visszajöttünk, de a Jenyiszej végül 20 ponttal jobbnak bizonyult. Az egyetlen dolog, amit ma jól csináltunk, az a csapatjáték. Gratulálunk ellenfelünknek a győzelemhez, a következő meccsekre össze kell szednünk magunkat.”           

A D-csoport török rangadóján az Orman Genclik négy egységgel kerekedett a Mersin BSB fölé. A Sepsi-SIC vereségével maradt a harmadik helyen, a zöld-fehérek a FIBA Európa Kupában legközelebb Mersinben vendégeskednek december 5-én, majd nyolc nappal később az Orman Genclik együttesét fogadják. A bajnokságban a szentgyörgyiek vasárnap 17 órától a Brassói Olimpia sportcsarnokában lépnek parkettre.

FIBA Európa Kupa, egyes főcsoport

D-csoport

WBC Jenyiszej (orosz)–Sepsi-SIC 83–63 (24:16, 25:11, 10:21, 24:15)

Jenyiszej: Stephanie Mavunga 28, Myisha Hines-Allen 13 (13 lepattanó), Marina Goldyreva 9, Ekaterina Kiryanova 6, Alexandra Marchenkova 5. Cserék: Viktoriia Edomakha 2, Veronika Dorosheva 6 (8 assziszt), Olga Vorobeva, Daria Namok 14, Natalya Dorovskikh, Tatiana Grigoreva. Vezetőedző: Olga Shuneikina.           

Sepsi: Marina Solopova 12, Annemarie Gödri-Părău 8, Angelika Slamová 20 (5 assziszt), Peyton Whitted 8, Kristina Higgins 8 (15 lepattanó). Cserék: Jovana Pašić, Ioana Ghizilă 5, Demeter Nóra, Mîrne-Nagy Ildikó 2, Anca Șipoș, Dominique Allen, Kovács Renáta. Vezetőedző: Zoran Mikes.                      

A csoport másik mérkőzésén:

Orman Genclik (török)–Mersin BSB (török) 62–58 (14:14, 14:15, 21:20, 13:9)

1. Orman Genclik 3 győzelem / 1 vereség, 7 pont (290:275 ), 2. WBC Jenyiszej 3/1, 7 p. (329:283), 3. Sepsi-SIC 1/3, 5 p. (272:302), 4. Mersin BSB 1/3, 5 p. (287:318)                          

Sepsi-SICFIBA Európa Kupakosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális