2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Elkelt egy rakás nyolcaddöntős hely a BL-ben

Lelátó utolsó frissítés: 12:01 GMT +2, 2018. november 30.

Hét labdarúgócsapat, a címvédő Real Madrid, a Juventus, a Bayern München, az AS Roma, az Ajax Amsterdam, illetve mindkét manchesteri egyesület, a City és a United is bejutott kedd este az UEFA Bajnokok Ligája februári nyolcaddöntőjébe.


Még egy pont kell a bajoroknak

Az Ajax Amsterdam szerb válogatott szélsője, Dusan Tadics duplájával vette be Athént. A Southamptontól igazolt topolyai játékos a második félidőben tizenegyesből és akcióból is betalált. A büntetőt egy kezezésért fújta be Michael Oliver angol játékvezető, az AEK horvát támadója, Marko Livaja cserbenhagyta csapatát a 67. percben. A kiállítás után az Ajax pár perc alatt eldöntötte a meccset, a hollandok továbbjutottak a nyolcaddöntőbe. Ezzel szemben a görög bajnok a csoportkör utolsó fordulója előtt továbbra is nullapontos és biztos kieső.

A Bundesligában bukdácsoló Bayern München gálázott az Allianz Arénában a Benfica ellen. A 34 éves Arjen Robben fénykorát idézte jellegzetes, befele cselezős góljaival. A szünet előtt Lewandowski fejelte be a harmadikat, s bár a portugálok a pihenő után gyorsan szépítettek, a vége így is kiütéses bajor siker lett. Lewandowski újabb gólt fejelt, majd Ribéry állította be az 5–1-es végeredményt. A „bőrnadrágosoknak” a csoportelsőséghez egy döntetlen is elég lesz az utolsó körben az Ajax pályáján, míg a Benfica az Európa Ligában folytatja.

fotók: UEFA Champions League / Facebook

A City megúszta; Szalai Ádámot kiállították

Pep Guradiola az iksznek is tudott örülni kedden, a Premier League-ben veretlenül első Manchester City a minimális egy pontot hozta el Lyonból, ezzel pedig tovább is jutottak Agüeroék. Az OL Manchesterben óriási meglepetésre legyőzte korábban az F-csoport nagy favoritját, és a franciák a második mérkőzésen is nyerésre álltak. Ráadásul kétszer is, Maxwell Cornet törte meg a gólcsendet az 55. percben, majd miután Laporte egy szabadrúgást befejelve egyenlített, és 1–1-nél a City elszórakozott jó néhány ígéretes támadást, megint a fiatal francia-elefántcsontparti csatár jutatta a labdát Ederson kapujába. A vendégek gyorsan válaszoltak, Mahrez szögletére Agüero emelkedett jó ütemben, az argentin gólember fejese pontos volt, a City-t a pontrúgások mentették meg Lyonban.

A csoport másik mérkőzése is gólgazdagra sikeredett, a Sahtar két egymást követő találattal negyedóra után már kettővel vezetett a Hoffenheim vendégeként. Julian Nagelsmann legénysége Kramaric elegáns emelésével hamar visszajött a meccsbe, aztán Zuber használta ki, hogy a rutinos Pjatov rosszul mozdult ki egy felpattanó labdára. A félidőben 2–2 állt az eredményjelzőn, nyitott maradt a kérdés: meg tudja-e szerezni a német csapat első győzelmét az elitsorozatban? Szalai Ádám az 58., illetve a 60. percben begyűjtött egy-egy sárgát, de érdekes módon a Hoffenheim emberhátrányban sorra dolgozta ki a helyzeteket. Elképesztő lehetőségek maradtak ki a Sahtar kapujánál, az ukránok a végére feltámadtak és büntettek a hosszabbításban, Taison jegyezte a mindent eldöntő gólt.

A még mindig nyeretlen, hárompontos Hoffeinhemnak kevés esélye maradt odaérni a harmadik helyre, a kék-fehérek Angliába utaznak a záró fordulóban. A Sahtar és a Lyon Ukrajnában fog ki-ki meccset játszani, az OL-nek a döntetlen is jó.                                    

Csoportelső a Real

A játéknap rangadóján az AS Roma és a Real Madrid csatázott az Olimpicóban. Mindkét csapat gyengén áll a bajnoki tabellán, a hétvégén Udineben veszítő „farkasok” csak hetedikek a Serie A-ban, míg a „királyi gárda” – amely szombaton Eibarban kapott ki szégyenszemre, 3:0-ra – mindössze hatodik a La Ligában. A BL-címvédő és római alakulat szép kis tűzijátékot rendezett az első játékrészben, amelynek legnagyobb lehetőségét Cengiz Ünder hagyta ki a hosszabbításan: a fiatal török szélső öt méterről a kapu fölé bénázta a labdát:

A második félidő elején Olsen-kapus elhibázott felszabadítását Fazio a letámadó Gareth Bale-hez fejelte vissza, a walesi szélső köszönte a passzt és bevágta a ziccert. Bale a második madridi gólból is kivette részét, a Real 11-ese Benzemát kereste csavart beadásával, utóbbi kihagyatatlan helyzetbe hozta Lucas Vazquezt, aki első találatát pipálta ki ebben az idényben.

Római győzelmével a Real bebiztosította első helyét, ugyanakkor a Roma is nyolcaddöntős, mivel a CSZKA Moszkva kisebb meglepetésre kikapott hazai pályán a Viktoria Plzentől. A „katonák” Nikola Vlasic jól elvégzett büntetőjével a tizedik percben előnybe kerültek a Luzsnyiki Stadionban, ráadásul az első félidő végén Igor Akinfejev szögletre ütötte Roman Prochazka tizenegyesét. A cseh középpályás a térfélcserét követően szép góllal vágott vissza Akinfejevnek, majd a középhátvéd Lukas Hejda fejesével a Plzen mindhárom pontot elrabolta Moszkvából. A CSZKA korábban hiába produkált győzelmet a Real ellen, a moszkvaiak lehet, hogy az EL-ről is lemaradnak.

Javított a Juve; Mourinho és az ártatlan kulacsok esete

A H-csoportban a végső győzelemre is jó eséllyel pályázó Juventus kijavította a három héttel ezelőtti kisiklást, amikor is a Manchester United két késői góllal fordítani tudott Torinóban. Massimilliano Allegri csapata újból legyőzte a Valenciát, amely az első meccsen Cristiano Ronaldo kiállítása ellenére sem tudott mit kezdeni az olasz bajnokság listavezetőjével. Ronaldo ezúttal nem piros lappal, hanem gólpasszal tűnt ki a mezőnyből, az 59. percben bikilicsellel verte meg védőjét, s Mario Mandzukic a hosszún jól érkezett a kapu elé lőtt labdára. A Valencia csak szabálytalanul tudott gólt szerezni, Mouctar Diakhaby karral megcsúsztatott befejezését kiszúrta a játékvezető, aki sárga lapot mutatott fel a védőnek. A Juvenek kétgólos siker ezúttal nem akart összejönni, de a továbbjutás meglett.

Egyelőre nem garantált az „zebrák” csoportelsősége, mivel a Manchester United eléggé nehezen, de hozta a papírforma-győzelmet a Young Boys ellen. A svájci alakulat az Old Traffordon nem játszott végig alárendelt szerepet, a meccs legnagyobb védést David de Gea mutatta be, a spanyol kapus a vonalról mentett óriási bravúrral.

A „vörös ördögök” a ráadásban tudták bevinni az egyetlen gólt, Fellaini volt a megmentő. José Mourinho érdekesen ünnepelte a kiszenvedett győzelmet, egy ártatlan kulacstartón vezette le a feszültséget:

A Man. United az utolsó fordulóban csak úgy előzhet, ha győzni tud a tutiharmadik Valencia otthonában, a Juventusnak pedig ugyanez nem sikerül Bernben. A Young Boys az utolsó helyen zárja a H-csoportot, ez is biztos.                              

UEFA Bajnokok Ligája, csoportkör, ötödik forduló

Keddi eredmények

E-csoport

AEK Athén–Ajax Amsterdam 0–2 (0–0)
gól: Dusan Tadics (68., 11-esből, 72.)
piros lap: Marko Livaja (67., AEK)

Bayern München–Benfica 5–1 (3–0)
gól: Arjen Robben (13., 30.), Robert Lewandowski (36., 51.), Franck Ribéry (76.) / Gedson Fernandes (46.)

1. Bayern (továbbjutott) 13 pont (12:2), 2. Ajax (továbjutott) 11 p. (8:2), 3. Benfica 4 p. (5:11), 4. AEK 0 p. (2:12)

F-csoport

Olympique Lyonnais–Manchester City 2–2 (0–0)
gól: Maxwell Cornet (55., 81.) / Aymeric Laporte (62.), Sergio Agüero

TSG 1899 Hoffenheim–Sahtar Doneck 2–3 (2–2)
gól: Andrej Kramaric (17.), Steven Zuber (40.) / Ismaily (14.), Taison (15., 90+2.)
piros lap: Szalai Ádám (60., Hoffenheim)

1. Man. City (továbbjutott) 10 pont (14:5), 2. Lyon 7 p. (11:10), 3. Sahtar 5 p. (7:15), 4. Hoffenheim 3 p. (10:12)

G-csoport

CSZKA Moszkva–Viktoria Plzen 1–2 (1–0)
gól: Nikola Vlasic (10., 11-esből) / Roman Prochazka (56.), Lukas Hejda (81.)

AS Roma–Real Madrid 0–2 (0–0)
gól: Gareth Bale (47.), Lucas Vazquez (59.)

1. Real (továbbjutott) 12 pont (12:2), 2. Roma (továbbjutott) 9 p. (10:6), 3. Plzen 4 p. (5:15), 4. CSZKA 4 p. (5:9)

H-csoport

Juventus FC–Valencia CF 1–0 (0–0)
gól: Mario Mandzukic (59.)

Manchester United–BSC Young Boys 1–0 (0–0)
gól: Marouane Fellaini (90+1.)

1. Juventus (továbbjutott) 12 p. (8:2), 2. Man. United (továbbjutott) 10 p. (6:2), 3. Valencia 5 p. (4:5), 4. Young Boys 1 p. (2:11)

futballUEFA Bajnokok Ligájaösszefoglaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális