2024. március 29. péntekAuguszta

Románia csak nehéz csoportba kerülhetett az U21-es foci-Eb sorsolásán

Lelátó utolsó frissítés: 21:39 GMT +2, 2018. november 23.

Románia U21-es labdarúgó-válogatottja Anglia, Franciaország és Horvátország csapatával került azonos négyesbe a jövő évi Európa-bajnokság csoportjainak sorsolásán.


A péntek esti ceremóniát Bolognában tartották, az Eb-t Olaszország öt városában – Bologna, Reggio Emilia, Cesena, Trieszt, Udine –, valamint a San Marinó-i Serravalleben rendezik meg 2019. június 16–30. között.

A sorsoláson Giorgio Marchettinek, az UEFA helyettes főtitkárának a tavaly visszavonult Andrea Pirlo segített a csoportok kialakításánál. A világbajnok és kétszeres BL-győztes középpályást a 12 csapatos torna nagykövetének nevezték ki. Pirlo 2000-ben az olasz U21-es válogatottal aranyérmes lett a szlovákiai kontinenstornán, három találatával gólkirály lett, egyszersmind őt választották meg a torna legjobb játékosának.

Sztármeghívott a bolognai sorsoláson, érkezik az Il Maestro - fotó: UEFA

A román válogatott korábban csak egy alkalommal szerepelt az U21-es Eb-n, mégpedig 1998-ban. Húsz éve a korosztályos Európa-bajnokágnak éppen Románia adott otthont, ettől függetlenül a „kis trikolórok” selejtezővel jutottak ki a nyolc ország együttesét felvonultató eseményre. A bukaresti Ghencea Stadionban rendezett finálét a spanyolok nyerték, az ibériaiak 1–0-ra győzték le a görögöket.

A jelenlegi 16 csapatos mezőnyben a románok rendelkeztek a legkisebb UEFA-együtthatóval, így a harmadik kalapba kerültek. Mirel Rădoi szövetségi kapitány fiai a C-csoporta kaptak besorolást az angolok, a franciák és a horvátok mellé.

Az A jelű kvartettben Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és Belgium, míg a B-négyesben Németország, Dánia, Szerbia és Ausztria nemzeti csapata fog szerepelni. A csoportgyőztesek mellett a legjobb második jut tovább az elődöntőbe, a többiek számára a csoportkörrel befejeződnek a küzdelmek.

A június 16-i nyitómérkőzésen a házigazda Olaszország Spanyolországgal játszik. A románok két nappal később mutatkoznak be Horvátországgal szemben, a második ellenfél Anglia lesz, így utoljára Franciaország marad.

„Egyértelmű volt, hogy nehéz ellenfeleink lesznek. Azért jutottunk ki az Ebre, hogy Európa legerősebb csapataival játszhassunk. Bár esélyteleneknek tartanak minket, mindenkinek megnehezítjük majd a dolgát. A csapatból mindenki védekezni és mindenki támadni fog! Az angolokkal együtt a selejtezőben nekünk volt a legjobb védelmünk, de ez már nem fontos. Egyik ellenféltől sem félünk” – nyilatkozta a sorsolás után Mirel Rădoi.

Amint arról többször is beszámoltunk, Dennis Manék veretlenül végeztek selejtezőcsoportjuk élén, hét győzelemmel és három döntetlennel, 19 rúgott és mindössze négy kapott góllal zártak abban a hatosban, amelyben még Portugália, Bosznia-Hercegovina, Wales, Svájc és Liechtenstein szerepelt.

A 2019-es U21-es foci-Eb döntőjének helyszínéül az olasz rendezők a 25144 férőhelyes udinei Dacia Arénát választották.               

futballromán labdarúgó-válogatottU21-es labdarúgó-EbsorsolásUEFA
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális