2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Az U21-es belga válogatott majdnem bevette Kolozsvárt

Lelátó utolsó frissítés: 17:06 GMT +2, 2018. november 17.

Hatgólos döntetlent játszott Kolozsváron Románia és Belgium U21-es labdarúgó-válogatottja. A jövő évi olaszországi Eb-re kijutott csapatok csütörtök este felkészülési mérkőzés keretében csaptak össze a CFR-stadionban.


Mirel Rădoi szövetségi kapitány ezúttal is meghívót küldött a Sepsi OSK két fiatal védőjének, Rus Adriánnak és Florin Ștefannak, akik a kezdőcsapatban kaptak helyet. A Steaua Bukarest egykori csapatkapitánya több olyan játékost kipróbált a belgák ellen, akik nem kaptak lehetőséget a selejtezősorozatban.

Ezalatt a Litvánia és Montenegró elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő felnőtt válogatott keretében nyolc olyan fiatal labdarúgó szerepel, aki a korosztályos csapatba is bekerülhet. Ők a következők: Cristian Manea (Kolozsvári CFR), Alexandru Pașcanu (Leicester City U23), Ionuț Nedelcearu (FK UFA), Răzvan Marin (Standard Liege), Alexandru Cicâldău (U Craiova), Ianis Hagi, Tudor Băluță (mindketten FC Viitorul), illetve George Pușcaș (Palermo).       

fotó: Román Labdarúgó Szövetség - FRF

A román U21-es válogatott visszatért Kolozsvárra, ahol októberben 2–0-ra legyőzte Wales gárdáját. Ez a siker is kellett ahhoz, hogy a románok Portugáliát megelőzve megszerezzék az első helyet és kijussanak a 12 csapatos Európa-bajnokságra. A selejtezőcsoportot veretlenül zárták a piros-sárga-kékek, hét győzelemmel és három döntetlennel, valamint 19:4-es gólaránnyal.

Románia és a házigazda Olaszország mellett az Eb-nek jelen pillanatban Horvátország, Spanyolország, Dánia, Anglia, Németország, Belgium, Szerbia és Franciaország a biztos résztvevője. A maradék két helyért Görögország Ausztriával, Lengyelország pedig Portugáliával játszik oda-visszavágós pótselejtezőt a napokban. A csoportokat Bolognában sorsolják ki november 23-án, pénteken.     

Mirel Rădoi együttese a Kolozsvári CFR stadionjában közel állt ahhoz, hogy 2018. március 24-e óta először mérkőzést veszítsen, akkor a Daniel Isăilă által edzett román válogatott az angoloktól kapott ki 2–1-re egy wolwerhamptoni felkészülési meccsen. A belgák Kolozsváron mindkét félidőben nyerésre álltak, a másodikban ráadásul két góllal is vezettek, de a házigazdák egy nagy hajrával végül elkerülték a vereséget.

A vendégek a jobbhátvéd Dion Cools kiválóan eltalált lövésével szerezték meg a vezetést a 35. percben.  Az egyenlítés az első félidő legvégén érkezett, a könnyű síppal befújt tizenegyest a tízes mezben játszó Andrei Ciobanu vágta a kapuba. Térfélcsere után a belgák két perc alatt újabb két gólt értek el: előbb a felnőtt válogatott Michy Batshuayi öccse, Aaron Leya Iseka fejelte a kapuba a labdát, majd a frissen beállt Cătălin Căbuzt a Premier League-ben érdekelt Huddersfield Townnál futballozó Isaac Mbenza avatta fel.

Úgy tűnt, a Kis ördögök simán megszerzhetik a győzelmet, a végjátékban azonban váratlanul feltámadt a román csapat: Daris Olaru, a Medgyesi Gaz Metan támadó középpályása tizenhatoson kívüli bombával szépített, majd a hosszabbítás első percében a Gheorghe Hagi Akadémián nevelkedett Andrei Ciobanu állította be a 3–3-as végeredményt.

A cserék száma jól jelzi, hogy a szövetségi kapitányok tesztelésre használták fel a csütörtöki mérkőzést, mindkét oldalon 20-20 játékos kapott lehetőséget.            

Felkészülési labdarúgó-mérkőzés

Románia U21–Belgium U21 3–3 (1–1)
gól: Drăguș (45+2., 11-esből), Olaru (90.), Ciobanu (90+1.) / Cools (35.), Leya Iseka (56.), Mbenza (58.)
Kolozsvár, Dr. Constantin Rădulescu Stadion
játékvezető: Iulian Călin

Románia U21: Andrei Ionuț Radu (Cătălin Căbuz 57.) – Radu Boboc, Rus Adrián, Virgil Ghiță (Denis Ciobotariu 69.), Florin Ștefan (Andrei Radu 57.) – Olimpiu Moruțan (Mihai Dobre 69.), Dragoș Nedelcu (Ricardo Grigore 69.), Vlad Dragomir (Darius Olaru 76.) – Dennis Man (Andrei Ciobanu 57.), Adrian Petre (Florinel Coman 57.), Denis Drăguș (Robert Moldoveanu 69.). Szövetségi kapitány: Mirel Rădoi.

Belgium U21: Jens Teunckens – Dion Cools (Jur Schryvers, 46.), Zinho Vanheusden (Rocky Bushiri 46.), Wout Faes, Casper de Norre (Dries Wouters 46.) – Bryan Heynen (Stéphane Oméonga 46.), Jordi Vanlerberghe (Orel Mangala 46.), Samuel Bastien (Alexis De Sart 46.) – Dodi Lukebakio (Alexis Saelemaekers 46.), Siebe Schrijvers (Aaron Leya Iseka 46.), Isaac Mbenza (Francis Amuzu 61.). Szövetségi kapitány: Johan Walem.

román labdarúgó-válogatottU21-es labdarúgó-Ebfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális