2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

WTA-vb: Szvitolina és Babosék a csúcson

MTI / Lelátó utolsó frissítés: 21:33 GMT +2, 2018. október 29.

Egyéniben az ukrán Elina Szvitolina, párosban a Krisitina Mladenovic–Babos Tímea francia-magyar duó győzedelmeskedett Szingapúrban a hétmillió dollár összdíjazású WTA-világbajnokságon.


Szvitolina a fehér csoportból az első helyről jutott be az elődöntőbe, miután Petra Kvitovát, Karolina Pliskovát és Caroline Wozniackit is felülmúlta. A négy között a sérült Simona Halep helyett beugró Kiki Bertens-szel találkozott és a holland lány ellen is nyerni tudott.

A piros csoportban Sloane Stephens zárt az élen, Bertens, Angelique Kerber és Oszaka Naomi előtt, az amerikai mindhárom riválisát legyőzte, s bár az elődöntőben 6:0-ra elbukta az első játszmát Pliksovával szemben, sikerült szetthátrányból fordítania.

A Szingapúrban még veretlen játékosok döntőjében Stephens azonnal elvette Szvitolina adogatását, aki öt bréklabdát is kihasználatlanul hagyott. A nyitószett így 46 perc alatt a kevesebbet rontó floridai játékosé lett.

A folytatásban a világranglistán hetedik ukrán összeszedte magát, 3:1-re elhúzott, de a tavalyi US Open bajnoka rögtön visszabrékelt. A játszma ezzel együtt az odesszai teniszezőé lett, aki hamarosan már sorozatban hat nyert gémnél tartott.

Az utolsó felvonásban ennek megfelelően Stephensnek kellett kapaszkodnia 0:3-ról, csakhogy a lendületben lévő Szvitolina már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 2 óra 23 percig tartott.

A pályafutása 13. tornáját megnyerő Szvitolina a vb-trófea mellé a három győztes csoportmeccsért járó összeggel együtt 2,2 millió dollárt kapott, míg a vesztes Stephens egymillióval vigasztalódhatott.

Párosban a címvédő Babos Tímea és idei partnere, a francia Kristina Mladenovic bizonyult a legjobbnak, a magyar-francia kettős a vasárnapi fináléban két szettben legyőzte a cseh Barbora Krejcikovát és Katerina Siniakovát. A döntő igazolta a papírformát, azaz az első két kiemelt jutott a végjátékba. A szervezők a cseheket rangsorolták elsőként, míg Babost, illetve Mladenovic-ot másodikként.

A negyedik vb-jén szereplő Babos első adogatójátékában pontot sem veszített, és a többiek is magabiztosan hozták a szerváikat (2:2). A közönség a folytatásban is remek adogatásokat és látványos röptéket látott, mígnem elsőként Siniakova bizonytalanodott el 3:3-nál, és Babosék éltek második bréklabdájukkal. A francia játékos megszilárdította az előnyt (5:3), majd két gémmel később Babos kiszerválta a 35 perces első szettet.

A 25 éves magyar következő adogatásánál két bréklehetősége volt az ellenfélnek, de ezek kihasználatlanul maradtak, csakhogy amikor már lépéselőnyben a 4:2-ért szervált, Krejcikováék visszabrékeltek (3:3). Innentől fej fej mellett haladtak, aztán 5:5-nél Babosék semmire elvették Siniakova adogatását, majd Mladenovic szervájánál a harmadik meccslabdájukat értékesítve nyertek.

„Leírhatatlanul boldog vagyok, hogy ilyen sikerrel zártuk az évet, és az külön boldogság, hogy a sikert a legjobb barátnőmmel oszthatom meg. A Krejcikova, Siniakova páros nem hiába világelső, fantasztikus játékosok. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogunk egymás ellen mérkőzni komoly címekért” – nyilatkozta saját honlapján Babos Tímea.

Babosék korábban a Gabriela Dabrowski–Xu Yifan kanadai-kínai, illetve Ashleigh Barty–CoCo Vandeweghe ausztrál-amerikai pároson jutottak túl a vb-n.

A 2014 óta Szingapúrban rendezett világbajnokságnak idén utoljára adott otthont a délkelet-ázsiai metropolisz, mivel 2019-től tíz évig a kínai Sencsen lesz a házigazda.

WTA-világbajnokság, döntők

Egyes:
Elina Szvitolina (ukrán, 6.)-Sloane Stephens (amerikai, 5.) 3:6, 6:2, 6:2

Páros:
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Barbora Krejcikova, Katerina Siniakova (cseh, 1.) 6:4, 7:5

Babos TímeaWTAteniszElina SzvitolinaKristina Mladenovic
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális