2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

BL: mesterhármasok nagy meglepetésekkel fűszerezve

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 15:09 GMT +2, 2018. október 03.

Paulo Dybala és Edin Dzeko is három gólt varázsolt a BL-csoportkör második fordulójának keddi játéknapján. Moszkvában veszített a címvédő Real, a Bayern nem bírt el az Ajaxszal Münchenben, míg a Man. United a Valenciával ikszelt hazai pályán.


Öt korábbi BL/BEK-győztes, a Real Madrid, a Bayern München, a Manchester United, a Juventus és a Benfica is pályán volt kedd este az elitsorozatban, de közülük csak a torinói és a lisszaboni csapat tudott győzni. A nyolc stadionban összesen 23 gól született, ennek egy részét Olaszországban futballozó csatárok, Paulo Dybala és Edin Dzeko szerezte. Duplázott egy olyan brazil gólvágó, aki pár éve még a Besztercei Gloriánál focizott, és ha már román foci, Ovidiu Hațegan játékvezető furcsa kiállítás főszereplője volt a moszkvai Luzsnyiki-arénában.

Megúszta döntetlennel a Bayern

A Bayern München rá nem jellemző módon két mérkőzésen is pontokat bukott a Bundesligában, a bajorok hívei azonban remélték, hogy a kedvencek az Ajax ellen elfeledtetik az FC Augusburggal játszott hazai döntetetlent, illetve a berlini kudarcot. Robbenék jól kezdtek az Eredivisie ezüstérmesével szemben, a holland szélső beadását Mats Hummels szép mozdulattal fejelte a hálóba a negyedik percben. Az Ajax nem esett kétségbe a korán bekapott gól miatt, a marokkói jobbhátvéd, Nusszer Mazraui kiegyenlített az első félidő közepén. A vendégek nemcsak, hogy felvették a versenyt a német bajnokkal, hanem a nagyobb helyzetek alapján győzelmet érdemeltek volna Münchenben, a Bayernt Manuel Neuer védései mentették meg a vereségtől, a vége 1–1 lett.

fotók: UEFA Champions League / Facebook

Az E-csoport másik mérkőzésén a Benfica negyedóra alatt kétgólos előnybe került az AEK Athén otthonában. A portugálok középhátvédje, Rúben Dias piros lapot kapott az első félidő hosszabbításában, a görög csapat pedig kihasználta az emberelőnyt és Viktor Klonaridisz dupljával ledogozta hátrányát a második félidő elején. A Benfica végül kilenc mezőnyjátékossal is győzött Athénban, a cserejátékos Alfa Semedo a 74. percben távolról lőtte ki a jobb alsót. A selejtező hajrájában a Vidi FC-t kiejtő AEK két kör után nulla ponttal utolsó a négyesben, és a folytatásban Bayern elleni páros mérkőzés következik a sárga-feketéknek...

Korábbi liga 1-es légiós remekelt Lyonban

Az F-csoportban Szalai Ádámék közel álltak egy értékes döntetlen kiharcolásához a Manchester City ellen. Pep Guardiola együttese nem engedhetett meg újabb kisiklást, miután a világoskékek a nyitófordulóban óriási meglepetésre kikaptak otthon a Lyontól. A kora esti mérkőzésen a Hoffenheim algériai támadója, Isak Belfodil már a 43. másodpercben bevágott egy ziccert, de erre gyorsan érkezett egy válasz Sergio Agüero részéről, aki Leroy Sané átadásából talált be. Az 1–1 sokáig ott maradt az eredményjelzőn, a Hoffenheim Baumann-kapus védéseivel tartotta az ikszet egészen a rendes játékidő végéig, amikor David Silva használt ki egy nagy védőhibát. A City nehezen, de beváltotta a papírformát.

Ugyanebben a csoportban a Lyon és a Sahtar Doneck is izgalmas, zárt kapus meccset játszott a francia városban. A román élvonalban is megfordult Júnior Moraesnek – aki a 2010/11-es szezonban a Besztercei Gloria légiósa volt és 32 meccsen 18 gólt szerzett – remek estéje volt. A Sahtar tízese előbb az első félidő végén, majd a második elején vette be az OL kapuját. A Lyon döntetlenre mentette első hazai meccsét, Moussa Dembélé és Léo Doubis két perc alatt hozta össze az egyenlítést, így Bruno Génésio legénysége megőríite vezetőpozícióját a csoportban.

Bombameglepetést hozott össze a CSZKA

A Real Madrid Bale, Isco, Marcelo és Ramos nélkül vágott neki moszkvai vendégjátékának, és a tartalékos BL-címvédő pontot sem tudott szerezni a francia-horvát világbajnoki döntőnek is otthont adó Luzsnyiki Stadionban. Toni Kroos a második percben gólpasszt adott, pechjére viszont Nikola Vlasicnak, a moszkvaiak horvát szélsője köszönte az ajándéklabdát és a bal alsóba postázta azt. A madridiak sehogy sem tudták bevenni Igor Akinfejev kapuját, kétszer pedig a kapufa mentette meg az orosz válogatott hálóőrt, akit a ráadásban kiállított Ovidiu Hațegan. A román játékvezető a 90+5. percben gyors egymásutániban kétszer mutatta fel a sárga lapot Akinfejevnek, a kiállítás jogossága erősen megkérdőjelezhető. A CSZKA mindenesetre beteljesítette a bombamegelepetést és legyőzte az átalakulóban lévő „királyi gárdát”.

A Stadio Olimpicóban az AS Roma kiütötte a mezőny egyik leggyengébb csapatát, a a cseh bajnok Viktoria Plzent. A „faraksoknál” Edin Dzeko duplázott, míg a török futball egyik reménysége, az 1997-ben született Cengiz Ünder egy gólt és két gólpasszt tett le az asztalra. A rómaiaknál Patrick Kluivert fia, az Ajaxtól igazolt Justin is eredményes volt, ő amúgy Ündernél is fiatalabb, idén májusban ünnepelte 19. születésnapját. Az AS Roma 5–0-s, gólarányjavító sikerével beérte a Real Madridot, a G-csoport a CSZKA vezeti négy ponttal.

Hibátlan a Juventus

Nem Edin Dzeko volt a játéknap egyedüli játékosa, aki mesterhármast villantott, ugyanez a teljesítmény sikerült korábban Paulo Dybalának is. A Juve argentin tízese a Young Boysot intézte el kis túlzással egyedül, a torinói alakulat az eltiltását töltő Cristiano Ronaldo nélkül is simán verte a berni „ifjú fiúkat”. Az olasz bajnok két forduló hat ponttal és 5:0-s gólaránnyal vezeti a H-csoportot. Második a Manchester United, amely kiábrándító gól nélküli döntetlent játszott a Valenciával, mindezt az Old Traffordon, a José Mourinho-érában már sokadjára.

UEFA Bajnokok Ligája, csoportkör, második forduló

(Keddi eredmények)

E-csoport

Bayern München–Ajax Amsterdam 1–1 (1–1)
gól: Mats Hummels (4.) / Nusszer Mazraui (22.)

AEK Athén–SL Benfica 2–3 (0–2)
gól: Viktor Klonaridisz (53., 63.) / Haris Seferovic (6.), Alex Grimaldo (15.), Alfa Semedo (74.)
kiállítva: Rúben Dias (45+4., Benfica)

1. Ajax 4 pont (4:1), 2. Bayern 4 p. (3:1), 3. Benfica 3 p. (3:4), 4. AEK 0 p. (2:6)

F-csoport

TSG Hoffenheim–Manchester City 1–2 (1–1)
gól: Isak Belfodil (1.) / Sergio Agüero (8.), David Silva (87.)

Olympique Lyonnais–Sahtar Doneck 2–2 (0–1)
gól: Moussa Dembélé (70.), Léo Dubois (72.) / Júnior Moraes (44., 55.)

1. Lyon 4 pont (4:3), 2. City 3 p. (3:3), 3. Sahtar 2 p. (4:4), 4. Hoffenheim 1 p. (3:4)

G-csoport

CSZKA Moszkva–Real Madrid 1–0 (1–0)
gól: Nikola Vlasic (2.)
kiállítva: Igor Akinfejev (90+5., CSZKA)

AS Roma–Viktoria Plzen 5–0 (2–0)
gól: Edin Dzeko (3., 40., 90+2.), Cengiz Ünder (64.), Justin Kluivert (73.)

1. CSZKA 4 pont (3:2), 2. AS Roma 3 p. (5:3), 3. Real Madrid 3 p. (3:1), 4. Plzen 1 p. (2:7)

H-csoport

Juventus FC–Young Boys 3–0 (2–0)
gól: Paulo Dybala (5., 33., 69.)
kiállítva: Mohamed Ali Camara (78., Young Boys)

Manchester United–Valencia CF 0–0

1. Juventus 6 p. (5:0), 2. Man. United 4 p. (3:0), 3. Valencia 1 p. (0:2), 4. Young Boys 0 p. (0:6)

A szerdai műsor
19.55 Paris Saint-Germain–Crvena zvezda (C-csoport)
19.55 Lokomotív Moszkva–Schalke 04 (D-csoport)
22.00 Borussia Dortmund–AS Monaco (A-csoport)
22.00 Atlético Madrid–Club Brugge (A-csoport)
22.00 PSV Eindhoven–Internazionale Milano (B-csoport)
22.00 Tottenham Hotspur–FC Barcelona (B-csoport)
22.00 SSC Napoli–Liverpool FC (C-csoport)
22.00 FC Porto–Galatasaray SK (D-csoport)

futballUEFA Bajnokok Ligájaösszefoglaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális