2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Timo Boll az új Európa-bajnok, Ovidiu Ionescu ezüstérmet nyert

Lelátó utolsó frissítés: 12:33 GMT +2, 2018. szeptember 24.

Az első számú favorit, Timo Boll sikerével végződött a férfi egyes versenyszám az alicantei asztalitenisz-Európa-bajnokságon. A 37 esztendős német topjátékos a vasárnapi döntőben a nála nyolc évvel fiatalabb, a 28. helyen kiemelt Ovidiu Ionescut győzte le öt szettben.


Boll döntőbe jutása egyáltalán nem jelentett meglepetést, de arra senki nem számított, hogy Ionescu az aranyéremért játszhat a valenciai kikötővárosban. A buzăui sportoló szenzációs menetelése során kiejtette a 2016-os budapesti Eb-n aranyérmes francia Emmanuel Lebessont, a világranglistán 18., az európai rangsorban ötödik Jonathan Groth-ot (Dánia), az egykori világelső fehéroroszt, a hat olimpiát megjárt Vlagyimir Szamszonovot, valamint az egyik legjobb svéd játékost, Kristian Karlssont is.

Ionescu élete formájában játszott Alicanteban

Ionescu a vasárnap esti döntőben szettelőnybe került, az első játszmát megnyerte, a folytatásban viszont jelentősen feljavult Boll játéka, a német csillag a gyenge kezdés ellenére magabiztos teljesítménnyel szerezte meg hetedik egyéni Eb-elsőségét. A Borussia Düsseldorf asztaliteniszezője 4–1-re (6:11, 11:7, 11:9, 11:6, 11:5) győzte le Ionescut, aki az Eb-ken korábban két érmet szerzett, mindkettőt vegyespárosban, és mindkettőt Szőcs Bernadettel közösen (2012., Herning; 2016., Budapest).

„Rendkívül megtisztelő érzés, hogy ilyen sztárok között játszhattam ezen az Európa-bajnokságon. Nem hittem volna, hogy ehhez hasonló előfordulhat velem, de most már mindenben hiszek” – nyilatkozta a döntő után Ovidiu Ionescu.

„Meglepő, hogy én nyertem meg ezt a bajnokságot. A döntőben sokkolt az ellenfelem. Ionescu nagyon okos játékos. Felkészülten érkezett az Eb-re, gyorsan és keményen játszik, ugyanakkor az önbizalma is fantasztikus volt” – mondta Timo Boll.

Timo Boll újra a csúcson

A kontinesviadalon román versenyző legutóbb 1960-ban, Zágrábban jutott be a férfi egyes döntőjébe, akkor Radu Negulescu nyert ezüstérmet, a döntőben Berczik Zoltán győzedelmeskedett.

Az alicantei Eb-n női egyesben a kínai származású, Lengyelországot képviselő Li Qian szerezte meg az aranyérmet, miután a döntőben 4–2 (8:11, 10:12, 11:6, 11:6, 11:2, 11:2) arányban felülmúlta az ukrán Margarita Peszotkát. Li Qian a szombati negyeddöntőben Szőcs Bernadett ellen nyert öt játszmában, női egyesben a marosvásárhelyi lány jutott legtovább a román küldöttség tagjai közül.

Li Qian öröme

Az éremtáblázaton Németország végzett az első helyen három aranyéremmel és 3,5 bronzzal. A táblára Magyarország is felkerült, miután Póta Georgina és a svéd Matilda Ekholm bronzérmes lett párosban.

A 2018-as asztalitenisz-Európa-bajnokság érmesei

Férfi egyes
Arany: Timo Boll (Németország)
Ezüst: Ovidiu Ionescu (Románia)
Bronz: Patrick Franziska (Németország) és Krisitan Karlsson (Svédország)

Női egyes
Arany: Li Qian (Lengyelország)
Ezüst: Margarita Peszotka (Ukrajna)
Bronz: Sofia Polcanova (Ausztria) és Katarzyna Grzybowska (Lengyelország)

Férfi páros
Arany: Daniel Habesohn, Gárdos Róbert (Ausztria)
Ezüst: Mattias Falck, Kristian Karlsson (Svédország)
Bronz: Patrick Franziska (Németország), Jonathan Groth (Dánia) / Ruwen Filus,Ricardo Walther (Németország)

Női páros
Arany: Nina Mittelham/Kristin Lang (Németország)
Ezüst: Sofia Polcanova (Ausztria), Jana Noszkova (Oroszország)
Bronz: Matilda Ekholm (Svédország), Póta Georgina (Magyarország) / Ni Xialian, Sarah de Nutte (Luxemburg)

Vegyes páros
Arany: Ruwen Filus, Han Ying (Németország)
Ezüst: Stefan Fegerl, Sofia Polcanova (Ausztria)
Bronz: Patrick Franziska, Petrissa Solja (Németország) / Alekszandar Karakasevics (Szerbia), Ruta Paskauskiene (Litvánia)

fotók: ittfworlds/Flickr

Timo BollasztaliteniszOvidiu Ionescu
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális