2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Döntetlen Belgrádban, veretlenül nyeretlen a Contra-csapat

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:24 GMT +2, 2018. szeptember 11.

Románia labdarúgó-válogatottja hétfőn este második mérkőzését is lejátszotta az UEFA Nemzetek Ligája C-osztályában. A Montenegró elleni, ploiești-i 0–0-t egy sokkal értékesebb belgrádi döntetlen követte.


A román válogatottal nem utazott el a szerb fővárosba Bicfalvi Erik, az Oroszországban légióskodó nagykárolyi középpályás kevéssel az új versenysorozatban való debütálás előtt sérült le egy edzésen. Cosmin Contra azt nyilatkozta, Montenegró ellen pihenteti Bicfalvit, akire számítani fog a belgrádi mérkőzésen, de az Ural Jekatyerinburg labdarúgójának játékát végül nem erőltette a stáb. Szintén sérülés miatt került ki a keretből a csapatkapitány Vlad Chiricheș és Mihai Pintilii, a Napoli védője és FCSB védkező/belső középpályása a ploiești-i meccsen dőlt ki a sorból.

Contra hat poszton módosított a Montenegró elleni kezdőcsapaton, a Liga 1-ben címvédő Kolozsvári CFR-től bekerült Cristian Manea és George Țucudean, ugyanakkor Mihai Bălașa, Paul Anton, Răzvan Marin és a debütáns Denis Drăguș, az FC Viitorul 19 éves támadója is pályán volt az első perctől.

fotók: Román Labdarúgó Szövetség - FRF

A szerbek Brazíliával, Svájccal és Costa Ricával szerepeltek azonos csoportban az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Jól kezdtek, Alekszandar Kolarov emlékezetes szabadrúgásgóljával győzték le Keylor Navasékat. A második körben Svájc ellen hamar megszerezték a vezetést, de a koszovói-albán páros, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri góljaival fordított a Nati. A vereség ellenére a szerbeknek maradt némi továbbjutási esélyük, de ehhez a brazilokat kellett volna legyőzniük. Ez nem sikerült, a mokszvai Szpartak-stadionban a dél-amerikaiak elég simán nyertek, így Szerbia vb-je véget ért.

A román válogatott – amely az utóbbi öt vb-re nem tudott kijutni – jó eredményt ért el a belgrádi Rajko Mitics Stadionban. A döntetlen értékét növeli, hogy Mladen Krsztajics együttese kétszer is nyerésre állt a mérkőzés során. A Premier League-be feljutott Fulham FC középcsatárja, Alekszandar Mitrovics lőtte az első gólt, a 26. percben fekvő helyzetből kotorba a kapuba a labdát.

Az első félidő végén Alexandru Chipciu lövése a kapufát találta el, majd a második játékrész elején a Sparta Prágánál kölcsönben játszó szélső büntetőt harcolt ki. A tizenegyest Chipciu klubtársa, Nicolae Stanciu végezte el, a jobb sarkot választotta, s bár Marko Dmitrovics kitalálta szándékát, az egyenlítést nem tudta megakadályozni.

A 63. percben megint lecsapott Mitrovics, a masszív szerb csatár megkapta a labdát a tizenhatosban, s két védő szorításában felpörgette magának lövésre, Tătărușanunak esélye sem volt védeni a közeli bombát. Azonban öt perccel később megint egyenlő volt az állás, Stanciu szögletére Țucudean érkezett a rövid saroknál, és az aradi center megszerezte második gólját a válogatottban, beállítva ezzel a végeredményt.

„Elégedett és boldog vagyok. Ezen a meccsen mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei, kis szerencsével három ponttal is hazatérhettünk volna, ha azt nézzük, milyen helyzeteink voltak az utolsó tíz percben – mondta a lefújás után a román szövetségi kapitány. – A Montenegró elleni meccs tanulságos volt, nem tudtuk megbontani a védelmüket, de az egyik legjobb európai csapattal (ez lenne Szerbia – szerk. megj.) felvettük a versenyt. Visszajöttünk 0–1 és 1–2 után. Két pont két forduló alatt kevés, négyet szerettem volna, de még van esélyünk, hogy az első két csapat között végezzünk” – tette hozzá Cosmin Contra.

A csoport másik mérkőzésén Montenegró válogatottja Podgoricában 2–0-ra legyőzte Litvániát, így a szerbekhez hasonlóan a „bátor sólymok” is négy ponttal állnak a tabellán. Románia a harmadik két egységgel, Litvánia még nem tudott pontot szerezni. A harmadik fordulóban, október 11-én a románok Vilniusban lépnek pályára, három nappal később a szerbeket fogadják Bukarestben.

Nem világos, mi is ez az egész UEFA Nemzetek Ligája? Az Európai Labdarúgó Szövetség válogatottaknak rendezett új versenysorozatát itt mutattuk be bővebben. 

UEFA Nemzetek Ligája, csoportkör, 2. forduló

C-osztály, 4-es csoport

Szerbia–Románia 2–2 (1–0)
Belgrád, Rajko Mitics Stadion
játékvezető: Vlagyiszlav Bezborodov
gól: Mitrovics (26., 63.) / Stanciu (48., tizenegyesből), Țucudean (68.)
sárga lap: Kolarov (47.), ill. Chipciu (42.), Tătărușanu (85.)

Szerbia: Marko Dmitrovics – Antonio Rukavina, Uros Szpajics, Milos Veljkovics, Alekszandar Kolarov (kapitány) – Nemanja Makszimovics, Szasa Lukics (Nemanja Matics, 71) – Adem Ljajics (Alekszandar Prijovics, 77.), Szergej Milinkovics-Szavics (Filip Kosztics, 64), Dusan Tadics – Alekszandar Mitrovics.
Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics.
Nem játszott: Predrag Rajkovics, Nikola Vasziljevics – Milan Rodics, Nikola Milenkovics, Andrija Zsivkovics, Jagosz Vukovics, Nenad Krszticsics, Nemanja Radonjics.

Románia: Ciprian Tătăruşanu – Cristian Manea, Cristian Săpunaru (kapitány), Mihai Bălaşa, Nicuşor Bancu – Paul Anton, Răzvan Marin – Alexandru Chipciu (Dorin Rotariu, 90+4.), Nicolae Stanciu, Denis Drăguş (Alexandru Mitriţă, 61.) – George Ţucudean (Claudiu Keserü, 82.).
Szövetségi kapitány: Cosmin Contra.
Nem játszott: Costel Pantilimon – Florin Niţă, Romario Benzar, Alin Toşca, Tudor Băluţă, Adrian Stoian, Alexandru Maxim, Constantin Budescu.

A csoport másik mérkőzésén:

Montenegró–Litvánia 2–0 (2–0)
gól: Sztefan Szavics (34., büntetőből), Marko Jankovics (35.)

Állás: 1. Montenegró 4 pont (2:0), 2. Szerbia 4 pont (3:2), 3. Románia 2 pont (2:2), 4. Litvánia 0 pont (0:3)

További hétfői eredmények

A-osztály, 3-as csoport

Portugália–Olaszország 1–0 (0–0)
gól: André Silva (48.)

B-osztály, 2-es csoport

Svédország–Törökország 2–3 (1–0)
gól: Isaac Kiese Thelin (35.), Viktor Claesson (49.) / Hakan Calhanoglu (51.), Emre Akbaba (88., 90+2.)

C-osztály, 1-es csoport

Skócia–Albánia 2–0 (0–0)
gól: Berat Xhimshiti (47., öngól), Steven Naismith (68.)

D-osztály

1-es csoport

Andorra–Kazahsztán 1–1 (0–0)
gól: Jordi Alaez (86.) / Juri Logvinenko (68.)

3-as csoport

Málta–Azerbajdzsán 1–1 (1–1)
gól: Andrei Agius (10., büntetőből) / Tamkin Khalilzade (26.)

Koszovó–Feröer 2–0 (0–0)
gól: Arber Zeneli (50.), Atde Nuhiu (55.)

román labdarúgó-válogatottválogatottakNemzetek LigájaUEFAfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális