2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Rangadót nyert a GyHK, a balhézó Garrett Clarke-nak több fordulós eltiltás járna

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 19:24 GMT +2, 2018. szeptember 11.

A Gyergyói Hoki Klub sok kisbüntetést, illetve egy végleges kiállítást hozó mérkőzésen győzte le a Brassói Coronát a román jégkorong-bajnokság alapszakaszának vasárnapi játéknapján. A székely csapat 3–2-re nyert saját közönsége előtt. Kíváncsiak vagyunk, hogy a szövetség fegyelmi bizottsága eltiltja-e a vendégek kanadai védőjét, Garrett Clarke-ot, aki teljesen elvesztette a fejét az első harmadban.


A nyáron alakult Gyergyói Hoki Klub első hivatalos mérkőzésére készült az új idényben, a gyergyószentmiklósi jégpályán telt ház fogadta a helyi csapat és a Brassói Corona jégkorongozóit. Mindkét erdélyi klub benevezett a magyar bázisú Erste Ligába, de a vasárnapi összecsapás végeredménye csak a román bajnokságba számított bele.

A brassói csapat 12 ponttal állt a tabella élén, Kjell Lindqvist legénysége előbb a Sapientia U23, majd a bukaresti Steaua együttesét verte könnyedén páros mérkőzéseken, hazai pályán. A piros-fehérek otthonában már nem jött össze a pontszerzés a sárga-kékeknek, a Gyergyói HK a rendes játékidőben tudott nyerni ellenük.

A hazaiaknak már a negyedik percben megszerezte a vezetést Kirill Jelagin, a 31 éves orosz csatár egyike annak a hét neves idegenlégiósnak, akiket nemrég igazolt le a GyHK.

A brassóiak szintén új szerzemény, Jereme Tendler góljával egyenlítettek a középső játékrész legelején, a Ferencvárosi TC-től érkező kanadai csatár a harmad 14 másodpercében talált be Ruczuj Gellért kapujába. A Csíkszeredai Sportklub volt kapusa azonban a mérkőzés összképét tekintve nagyszerű teljesítmény nyújtott, 93 százalékos hatékonysággal védte a brassói lövéseket.

A GyHK a harmadik felvonás elején ismét előnybe került, megint Jelagin volt a gólszerző, majd a 49. percben Benedek Roland is átlőtte Patrik Polcot, ezzel már 3–1-re vezetett a Gyergyói HK. A brassói alakulatnak csak az utolsó másodpercekben sikerült a szépítés, a svéd Mikael Lidhammar emberelőnyben volt eredményes 59:45-nél. Ezt követően már nem változott az állás, a gyergyói csapat nagy sikert aratva, otthon tartotta a pontokat.

Két meccsbüntetés egy játékosnak

A mérkőzést beárnyékolta néhány nagyon feszült perc az első harmad közepén. A Corona egyik kanadai hátvédje, Garrett Clarke a palánk mellett brutálisan leütközte Barabás Sándort, a házigazdák támadóját, aki csak társai segítségével tudott nagy nehezen felállni és lecsúszni a jégről. Csomortáni Zsolt játékvezető elsőre nem ítélt kiállítást, de Barabás állapotát látva meggondolta magát.

Clarke nehezen fogadta a késői döntést, olyannyira, hogy mérgében a botjával többször is ráhúzott a büntetőpadnál található plexire. A fejét teljesen elvesztő kanadait véglegesen kiállította a bíró, a dühöngő Clarke pedig kis híján nekiszökött Csomortáninak. A kiállított játékosnak azonban nem volt más választása, el kellett hagynia a játékteret, a játék pedig folytatódott.

Garrett Clarke ezzel az ámokfutással összesen 57 percnyi büntetést hozott össze egyedül, sportszerűtlen viselkedéséért kétszeres meccsbüntetést kapott. Ezt követően a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) részéről egy logikus reakció az lenne, ha több fordulóra eltiltanák a játékost, de azt is könnyedén el tudjuk képzelni, hogy a kanadai megússza a büntetést.

A címben nem véletlenül használtunk feltételes módot, a romániai jégkorongban uralkodó állapotokról ugyanis sokat elárul, hogy a szövetség egyik alelnöke, Emilian Cernică egy személyben a Corona jégkorong-szakosztályának a vezetője is. Így könnyen lehet, hogy Clarke agresszivitását figyelmen kívül hagyja a fegyelmi bizottság. Meglátjuk...  

Román jégkorong-bajnokság, alapszakasz

Gyergyói Hoki Klub–Brassói Corona 3–2 (1–0, 0–1, 2–1)
gól: Kirill Jelagin (4., 45.), Benedek Roland (49.), ill. Jereme Tendler (21.), Mikael Lidhammar (60., emberelőnyben)
kapura lövések: 24–29
büntetőpercek: 34 (ebből Gyenisz Jezsov 2+10 perces fegyelmi), ill. 79 (ebből Garrett Clarke 2+10 perces fegyelmi + 20 végleges fegyelmi + 25 végleges kiállítás)     

Brassói CoronaGyergyói Hoki KlubRomán Jégkorong Szövetségjégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális