2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Liga 1: nem hibázott az európai hármas, vezet a CFR

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 15:40 GMT +2, 2018. augusztus 13.

Mindhárom, az Európa Liga selejtezőjében egyelőre még érdekelt csapat nyerni tudott vasárnap az élvonalbeli román labdarúgó-bajnokságban. Az Universitatea Craiova Călărași-on, a Kolozsvári CFR az FC Voluntari, míg a FCSB a negyedik fordulót éllovasként kezdő Medgyesi Gaz Metan pályáján járt sikerrel. A címvédő „vasutasok” visszafoglalták az első helyet.


Nem maradt sokáig éllovas a Sepsi OSK a Liga 1-ben, az első négy fordulóban hét pontot gyűjtő székely alakulatot vasárnap a bajnok és az elmúlt három idény ezüstérmese is megelőzte, előbbi egy pontocskával, utóbbi jobb gólaránnyal.

A Kolozsvári CFR, a FCSB, illetve az U Craiova csütörtökön egyaránt hazai pályán fog játszani az UEFA Európa Liga harmadik selejtezőkörében. A visszavágók előtt az erdélyi csapat továbbjutása borítékolható, a Steaua párharca teljesen nyitott a spliti 0–0 után, míg a Craiova valószínűleg ki fog esni. Olténia első számú labdarúgóklubja tavaly az újjáépült AC Milant, idén az RB Leipziget kapta ellenfélnek. Az olaszok egy éve 3–0-s összesítéssel búcsúztatták Devis Mangia együttesét, míg a németek előnye 3–1 az első felvonást követően.

fotó: Universitatea Craiova / Facebook

A Craiova gyengén kezdte az új bajnoki idényt, három meccs, nulla győzelem, miközben a Dunărea Călărași veretlen, 1–2–0-s mérleggel várta a kupagyőztest. A nagy délutáni hőség ellenére a csapatok szép meccset játszottak, mindkét oldalon voltak gólszerzési lehetőségek bőven. Az izgalmas első félidő a szakágban igen gyakori gól nélküli szünet felé tartott, amikor a 45. percben Matteo Fedele meglőtte az eddigi szezon egyik legszebb gólját. A svájci középpályás mintegy harminc méterről bombázta a kapuba a labdát, ennél jobb liga 1-es bemutatkozásról nem is álmodhatott.

A játékidő felénél tehát a Craiova vezetett, majd a vendégek Alexandru Mitriță büntetőjével növelték előnyüket nem sokkal a térfélcsere után. Dan Alexa csapata szépített, a szenegáli Ndiaye Mediop lehetetlen szögből, az alapvonalról visszalépve talált be. A mérkőzés a 73. percben dőlt el, Mitriță szabadrúgása kissé irányt változtatott a sorfalon, Straton kapus pechjére. A csapatkapitány duplázott, a fehér-kékek először nyertek, míg az újonc elszenvedte első vereségét.

A Kolozsvári CFR-nek Jereván után Voluntari-on volt jelenése, a három ponton kívül más nem jöhetett szóba a sereghajtó otthonában. Ezzel együtt az összecsapás rosszul kezdődött Lang Ádámék számára, a magyar hátvéd kissé elkésett becsúszása büntetőt ért a hazaiaknak. A francia Angers SCO B-csapatától igazolt Aissa Laidouni bevágta a tizit, azok akik meglepetésre fogadták, már dörzsölték is a tenyerüket. Lang hibáját viszont kijavították a társak, Damjan Djokovic kapufáját még megúszta a Voluntari, de a következő nagy helyzetnél érkezett az egyenlítőgól: Alexandru Ioniță labdaátvétele annyira jól sikerült, hogy összehozott belőle egy megkerülős cselt, aligha volt tudatos ez a mozdulat, de a lényeg, Ioniță magabiztosan gólra váltotta ziccerét.

A második félidőben is a CFR uralta a játékot, bár nem túl meggyőzően. A győztes gólt végül George Țucudean szerezte, az aradi csatár egy szépen felépített támadás, néhány pontos passz végén lőtte ki a hosszú sarkot. Egygólos sikerével a kolozsvári csapat élre állt a ligában, és ott is marad a hétfői Dinamo–Viitorul meccs végkimenetelétől függetlenül.

Az eddigiekben hibátlan, a harmadik fordulóban a Dinamót őrült meccsen legyőző Medgyesi Gaz Metan újabb nagy tettre készült. A Szeben megyeiek megtarthatták volna a vezetőpozíciót, ha a FCSB-t is lebirkózzák. Ez nem jött össze, pedig a hazaiak a szünetben még jól álltak.  A guineai Boubacar Fofana egy szögletrúgást kapura tekerve szerezte meg a vezetést a 30. percben. A gólnál szerencséje volt az erdélyi csapatnak, a lövés ugyanis megpattant egy védőn, más kérdés, hogy a félidő hajrájában már a piros-kékek mellé pártolt a szerencse. Carlos Fortes nagy helyzete a kapufáról kivágódott, maradt az egygólos különbség.

A portugál középcsatár a korábbi fordulók mindegyikében betalált, s most bánhatta az elpuskázott lehetőséget, hiszen a meccs teljesen más irányt vett a második játékrészben. Gyorsan jött az egyenlítés, a lendületből érkező Olimpiu Moruțan megverte védőjét és egalizált a 49. percben. A szünetben, a klubhoz visszatérő Raul Rusescu helyére becserélt Gnohéré fejesgóljával fordított a FCSB. A francia csatár később visszaadta az asszisztot Florinel Comannak, aki beállította az 1–3-as végeredményt. A góllövőlistát pillanatnyilag a „bölénynek” becézett Gnohéré vezeti négy egységgel, holtversenyben a craiovai Mitriță sporttárssal.      

Liga 1, alapszakasz, 4. forduló

Vasárnapi eredmények

Medgyesi Gaz Metan–FCSB 1–3 (1–0)
Medgyes, Gaz Metan Stadion, játékvezető: Marius Avram
gól: Fofana (30.), ill. Moruțan (49.), Gnohéré (63.), Coman (83.)
sárga lap: Olaru, Fortes, ill. Rusescu, Planics, Tănase, Popescu

Medgyes: Ricardo Batista – Valentin Crețu, Marius Constantin, Bradley Diallo, Sorin Bușu – Boubacar Fofana, Iulian Cristea – Darius Olaru, Nasser Chamed (Alexandru Buziuc 82.), Ely Fernandes – Carlos Fortes (Luis Aurelio 90+1.). Edző: Mihai Teja.

FCSB: Cristian Bălgrădean – Antonio Jakolis, Bogdan Planics, Dragoș Nedelcu, Junior Morais – Ovidiu Popescu, Kamer Qaka (Mihai Pintilii 74.) – Dennis Man (Florin Tănase a szünetben), Olimpiu Moruțan, Florinel Coman – Raul Rusescu (Harlem Gnohéré a szünetben). Edző: Nicolae Dică.

FC Voluntari–Kolozsvári CFR 1–2 (1–1)
Voluntari, Anghel Iordănescu Stadion, játékvezető: Cătălin Popa
gól: Laidouni (11., büntetőből), ill. Ioniță (34.), Țucudean (84.)
sárga lap: Bucurică, Malfleury (89.), ill. Omrani, Mailat, Culio, Camora, Djokovic

Voluntari: Virgil Drăghia – Ricardinho (Ciucur 84.), Ivan Zgrablic, Wallace da Silva, Bogdan Bucurică – Aissa Laidouni, Alexandru Răuță (Achim 69.), Ivan Sesar – Bogdan Szijj, Adrian Bălan, Mihai Căpățână (Geoffrey Malfleury 79.). Edző: Daniel Oprița.

CFR: Cosmin Vâtcă – Cristian Manea, Paulo Vinícius, Lang Ádám, Mario Camora – Alexandru Ioniță (Giuseppe De Luca 63.), Damjan Djokovic, Emmanuel Culio – Billel Omrani, George Țucudean (Andrei Mureșan 90+3.), Sebastian Mailat (Miha Bordeianu 70.). Edző: Antonio Conceicao.

Dunărea Călărași–Universitatea Craiova 1–3 (0–1)
Călărași, Ion Comșa Stadion, játékvezető: Ovidiu Hațegan
gól: Mediop (64.), ill. Fedele (45.), Mitriță (52., 73, előbbit büntetőből)
sárga lap: Pușcaș, ill. Kelic, Cicâldău

Călărași: Cătălin Straton – Filip Gligorov, Bogdan Sandru, Alin Dobrosavlevici, Gaston Mendy – Gabriel Simion, Aitor Monroy (Laurențiu Marinescu 59.), Cristian Pușcaș – Gaetan Missi Mezu (Valentin Munteanu 58.), Kanda (Alin Șeroni 78.), Ndiaye Mediop. Edző: Dan Alexa.

Craiova: Mirko Pigliacelli – Isaac Donkor (Răzvan Popa 82.), Renato Kelic, Marius Briceag – Ivan Martic, Alexandru Mateiu, Matteo Fedele (Tiago Ferreira 86.), Nicușor Bancu – Andrei Burlacu (Petre Baicu 77.), Alexandru Cicâldău, Alexandru Mitriță. Edző: Devis Mangia.

Korábbi eredmények

Sepsi OSK–CSM Poli Iași 3–0 (1–0)
gól: Ousmane Viera (30.), Stefan Velev (56.), Yasin Hamed (78.)

Concordia Chiajna–FC Hermannstadt 2–0 (1–0)
gól: Paul Batin (38., büntetőből), Dan Panait (88.)

FC Botoșani–Astra Giurgiu 1–1 (1–1)
gól: Hervin Ongenda (10.), ill. Florin Bejan (39.)
kiállítva: Andrei Dumitraș (82., a hazaiaktól)

Hétfő
Dinamo–FC Viitorul (21.00)

forrás: lpf.ro

Nyitókép: telekomsport.ro

Medgyesi Gaz MetanFCSBCS U CraiovaKolozsvári CFRLiga 1futballösszefoglalóFC Voluntari
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális