2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

Lefocizta ellenfelét, ligaelső a Sepsi OSK

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2018. augusztus 12.

A labdarúgó Liga 1 negyedik fordulójának szombati játéknapja után a Sepsi OSK vezeti a bajnokságot. A sepsiszentgyörgyi csapat hazai pályán esélyt sem adott a Poli Iași-nak, amelyet nagyszerű játékkal 3–0-ra győzött le.


Kedvenc ellenfelükkel találkoztak szombat este a háromszéki piros-fehérek az élvonalbeli román labdarúgóliga alapszakaszának negyedik játéknapján. Sepsiszentgyörgyre a Poli Iași látogatott, a moldvai csapat, amely az elmúlt idényben egyetlen pontot sem tudott kicsikarni az OSK-tól, otthon 0–2-s, Brassóban pedig 2–1-es vereséget szenvedtek a fehér-kékek.

Ennek ellenére Flavius Stoican a rájátszásba vezette legénységét, a jászvásáriak viszont gyengén kezdték az új szezont, az első három fordulóban csak két pontot gyűjtöttek. A Sepsi marosvásárhelyi nyitómeccsén váratlanul kikapott az FC Hermannstadtól, de saját szurkolói előtt javítani tudott a Craiovával szemben, a megérdemelt hazai sikert pedig egy igazságosnak mondható, szintén értékes döntetlen követte az Astra Giurgiu pályáján.

A székelyföldi csapat tehát második hazai mérkőzésére készült az új szezonban, és ezúttal is sokan kilátogattak a sepsiszentgyörgyi stadionba. Telt házról ugyan nem beszélhetünk, de a drukkerek által kreált hangulatot sok liga 1-es klub vezetői megirigyelhetnék. A futballáz még mindig tart a székely városban, s bár nem szeretnénk elkiabálni, az eddigiek alapján úgy tűnik, a csapat akár az idény elején megfogalmazott, kissé merész célkitűzést, azaz a play-offba jutást is teljesítheti, már ha a folytatásban is hozza ezt a szintet.

A Sepsi OSK úgy kezdte negyedik bajnokiját, ahogy az egy hazai pályán játszó csapattól elvárható, Eugen Neagoe játékosai azonnal támadásba lendültek. A nyolcadik percben jött is az első nagy helyzet, Fülöp nyújtózott Mensah beadására, Cobrea nagy bravúrt mutatott be, maradt a 0–0. A félidő közepén Tandia próbálkozott fineszes megoldással a tizenhatoson belülről, a labda kevéssel a bal oldali kapufa mellett csavarodott el. A védő azonban enyhén beleért a lövésbe, így szöglettel folytatódott a játék.

A sarokrúgás után Viera ott ragadt az ellenfél térfelén, ezt nagyon jól tette az elefántcsontparti hátvéd, mivel ő szerezte meg a vezető gólt: Tandia emelt passzát Viera vélhetően középre akart adni, a labda irányt változtatott Sinen, Cobrea pedig bevédte a „lövést”. Az OSK szerencsés találattal került előnybe, más kérdés, hogy igencsak megdolgozott az 1–0-ért, jól működött a védekezés, ami sok esetben agresszív letámadással kezdődött, a vendégeknek egyetlen helyzetük sem volt az első 45 percben.

István asszisztja, Stefan gólja

Láttunk már jó néhány focimeccset, amikor az első játékrészben semmit nem mutató fél a szünet alatt egy csapásra összekapja magát a második felvonásra, ezúttal viszont nem játszott az általunk vázolt forgatókönyv. Stoican az 51. percben becserélte a Sepsiszentgyörgyön is megfordult Patrick Petret, a fiatal Dinamo-nevelést nem fogadták túl barátságosan a háromszéki drukkerek, a szélső kapott füttyöt, hurrogást bőven.

Ennél azonban jóval fontosabb, ami az 56. percben történt: Fülöp egy szemfüles passzal nagy helyzetbe hozta Velevet, aki egy az egyben a kapussal kapussal – ezt szépen összehozták Istvánék.

A Sepsi OSK még közelebb került a győzelemhez, Vasvari lábában pedig ott volt a 3–0, ám a középpályás lövése a kapu mellé szállt. A harmadik hazai gól csak megszületett a 78. percben, amikor Tandia indította a cserejátékos Hamedet, a Kolozsvári CFR-től igazolt fiatal labdarúgó dolga nem volt egyszerű, Cobrea jól zárta a szöget, de Hamed tökéletesen tekerte el a labdát a Németországban született kapus mellett, még a kapufa is besegített egy kicsit.

A végjátékban a hazaiaknál bemutatkozott a klub legfrissebb és amúgy egészen ígéretes szerzeménye, a BL- és válogatottbeli tapasztalattal rendelkező Karnickij, a fehérorosz középpályás bő tíz percet kapott Neagoetől. A Poli Iași csak a hosszabbításban jutott el veszélyesebb lövésig, ezt védte Niczuly. A Sepsi OSK minden fontos mutatóban riválisa fölé emelkedett, a végén megérdemelten szólt a lelátóról a „Szép volt, fiúk” rigmus. Háromgólos győzelmével a csapat beérte pontszámban a fordulót az élről kezdő Medgyesi Gaz Metant, amelyet jobb gólarányának meg is előzött.

A következő fordulóban Bukarestbe utaznak a piros-fehérek, a FCSB fogható lesz a rangadón, mivel a fővárosiak csütörtökön fontos meccset játsznak az Európa Liga selejtezőjében a Hajduk Splittel (a horvátországi odavágón gól nélküli döntetlen született).

Visszatérve a Liga 1 aktuális fordulójára, a szombati játéknap első összecsapásán a Concordia Chiajna 2–0-ra legyőzte az FC Hermmanstadt együttesét. Korábban az FC Botoșani és az Astra Giurgiu közti nyitómeccsen döntetlent jegyeztek, erről itt számoltunk be.     

Liga 1, alapszakasz, 4. forduló

Sepsiszentgyörgy, játékvezető: Andrei Chivulete

Sepsi OSK–CSM Poli Iași 3–0 (1–0)
gól: Viera (30.), Velev (56.), Hamed (78.)
sárga lap: Mensah (42.), Niczuly (77.), Karnickij (87.), ill. Flores (18.), Frăsinescu (53.), Petre (88.)

Sepsi (4–2–3–1): Niczuly Roland – Gabriel Moura, Ousmane Viera, Igor Jovanovic, Daisuke Sato – Stefan Velev, Gabriel Vasvari – Joseph Mensah, Fülöp István (Marko Szimonovszki 70.), Stephan Drăghici (Alekszandr Karnickij 81.) – Ibrahima Tandia. Vezetőedző: Eugen Neagoe.

Iași (4–1–4–1): Alberto Cobrea – Adria Gallego, Cosmin Frăsinescu, Ionuț Cioinac, Ionuț Panțîru (Patrick Petre 51.) – Mădălin Mihăescu – Kizito Luwagga, Flores Knowles, Martin Mimoun (Paul Pârvulescu 76.), Andrei Sin – Andrei Cristea (Alexandru Zaharia 76.). Vezetőedző: Flavius Stoican.

Egy korábbi szombati mérkőzésen

Concordia Chiajna–FC Hermannstadt 2–0 (1–0)
gól: Paul Batin (38., büntetőből), Dan Panait (88.)

Pénteki eredmény

FC Botoșani–Astra Giurgiu 1–1 (1–1)
gól: Hervin Ongenda (10.), ill. Florin Bejan (39.)
kiállítva: Andrei Dumitraș (82., a hazaiaktól)

forrás: lpf.ro

További program

Vasárnap
Dunărea Călărași–Universitatea Craiova (15.00)
FC Voluntari–Kolozsvári CFR (18.00)
Medgyesi Gaz Metan–FCSB (21.30)

Hétfő
Dinamo–FC Viitorul (21.00)

Sepsi OSKLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális