2019. április 20. szombatTivadar

Székelyföld Kerékpáros Körverseny: Prevar nyerte a második szakaszt, Tanovitchii az élen

Közlemény utolsó frissítés: 14:24 GMT +2, 2018. augusztus 10.

Óriási meleg, rengeteg támadás, két bukás, végül pedig csíkszeredai siker – így lehetne összefoglalni a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakaszát, amelyet csütörtökön tartottak.


A mezőny Sepsiszentgyörgyről indult délelőtt 11 órakor, a rajtot követően már megkezdődtek a támadások is, sőt egy húszfős csoportnak sikerült is megszöknie, igaz, őket hamar bedarálta a mezőny.

Alig tíz kilométer megtétele után egy újabb támadás bukással fejeződött be, a moldáv Nicolae Bumbu és a steauás Victor Cosmin Marin összeakadt, utóbbit a mentősök a csíkszeredai kórházba szállították, viszont a moldáv is feladni kényszerült a versenyt. Bumbu arcsérülést szenvedett, információink szerint pár öltéssel összevarrták az esésben szerzett hegeket, a horzsolásokat pedig ellátták. Érdekes módon ekkor lecsillapodni látszottak a kedélyek a mezőnyben, ám rengeteg volt a gumidefekt.

fotó: Halmágyi Zsolt - sportfoto.ro

Kovászna és Hargita megye határánál voltak újabb támadások, de ezeket semlegesítette a mezőny, viszont Tusnádfürdőn a magyar Epronex két kerekesének, Kiss Gergelynek és Szarka Gergelynek sikerült megszöknie, előnyük pedig egyre nőtt a bollyal szemben. Csíkszeredában Kiss nyerte a sprintet Szarka előtt, a két magyarnak ekkor már három és fél perc volt az előnye a mezőnnyel szemben, amit sikerült négy és fél perc környékére feltornászniuk, ám Csíkkarcfalva határától ez elkezdett csökkenni.

Marosfőn a nap első hegymenését Kiss nyerte Szarka és Prevar előtt, a két epronexes ekkor már alig három percre volt a mezőnytől, sőt Tekerőpatakig felét ennek le is dolgozta a boly. Tekerőpatakon újabb kerekes bukott, a moldáv válogatott Andrei Sobennicovot a gyergyószentmiklósi kórházba szállították a mentősök, ahol kivizsgálták és sebeit ellátták, majd este újra csatlakozott csapatához, de számára is véget ért a verseny.

Szarka megnyerte a gyergyószentmiklósi sprintet Kiss előtt, harmadikként a Kontent DKSI-s Gönczy Gergő ért át a városon, ekkorra viszont már egy perc alatt volt a korábbi két Epronexes sportoló előnye a mezőnnyel szemben.

fotó: Halmágyi Zsolt - sportfoto.ro

Gyergyóalfalu határában újabb támadás volt a bolyban, de ezt semlegesítette a mezőny, majd Gyergyócsomafalván hárman lódultak a szökevények után és hamar utol is érték őket, innentől az élboly előnye újra növekedni kezdett.

A Libán tetőn a hegymenést a Team Novák ukránja, Olekszandr Prevar nyerte Kiss és Szarka előtt, majd az ereszkedés során Prevar el is lépett az élbolyból, a mezőny pedig több csoportra szakadt, így egy adott pillanatban hat kilométerre volt az első az utolsótól. Prevarhoz közben felzárkózott még két csapattársa, Nicolae Tanovitchii és Andrij Bratascsuk, utóbbi be is zsebelte a zetelaki gátnál tartott sprintet, majd a csíki csapat három tagja és Kiss Székelyudvarhely felé vette az irányt.

Innen már lehetett tudni, hogy csoda kellene ahhoz, hogy a négy élen haladót a mezőny befogja, hiszen több mint két perc volt az előnyük, és az is ismert volt, hogy Kiss Gergelynek segítője nem lévén a három Team Novák-versenyző közül egyik nyeri meg a Folyó szakasz nevet is viselő etapot. Végül Prevar haladt át elsőként a célvonalon Tanovitchii előtt, Kiss a harmadik, míg Bratascsuk a negyedik helyen ért célba a győztessel.

Összetettben Tanovitchii vezet, Prevar és Bratascsuk hátránya a piros-fekete trikóssal szemben egyaránt egy másodperc.

Székelyföld Kerékpáros Körversenye, második szakasz (Sepsiszentgyörgy–Székelyudvarhely, 194.4 kilométer)

1. Olekszandr Prevar (ukrán, Team Novák) 4:26:17 óra
2. Nicolae Tanovitchii (moldáv, Team Novák) azonos idővel
3. Kiss Gergely (magyar, Epronex-Bike Hungary) azonos idővel
4. Andrij Bratscsuk (ukrán, Team Novák) azonos idővel
5. Alberto Marengo (olasz, Kőbánya Cycling Team) + 2 perc 52 másodperc

Összetettbeli állás (piros-fekete trikó)
1. Nicolae Tanovitchii 8:51:37 óra
2. Olekszandr Prevar + 1 mp.
3. Andrij Bratscsuk + 1 mp.
4. Kiss Gergely + 37 mp.
5. Daniel Crista (román, CSA Steaua) + 2:54 p.

Székelyföld Kerékpáros Körversenyekerékpározás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális