2019. április 20. szombatTivadar

Székelyföld Kerékpáros Körversenye: a Team Novák légiósa nyerte az első szakaszt

Közlemény utolsó frissítés: 11:55 GMT +2, 2018. augusztus 09.

Két ukrán és egy olasz sportoló állhatott fel a dobogóra szerdán a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny első szakaszát követően, mindhárman romániai kontinentális csapatnál versenyeznek.


A Sepsiszentgyörgyről szerdán reggel elrajtoló kis mezőny nagyon aktív volt, hiszen hamar támadások alakultak ki, a második kísérletből a későbbi győztes haza is ért.

Tíz kilométerrel a rajt után a Team Novák újonnan igazolt paralimpiai bajnoka, az ukrán Jehor Dementyev, valamint a magyar Pályi Csaba (Epronex), az olasz Peter Cervini (UVT-Devron) és a holland Oscar van Wijk (Destil) támadása bizonyult sikeresnek, akik előnyüket folyamatosan növelni tudták.

A Kovásznán tartott első sprintet Dementyev nyerte Cevini és Pályi előtt, ekkor a szökevények még fél percnyire voltak csak a mezőnytől, ám Kézdivásárhelyen már másfél percre nőtt előnyük, itt a sprintet Pályi nyerte van Wijk és Demntyev előtt. Egy óra versenyzés után 44,5, két óra után pedig 41 kilométer/óra volt a mezőny átlagsebessége, az élen haladók és a boly között Oltszemen a különbség 3 perc 35 másodperc volt.

Málnáson Cevini lemaradt a szökevényektől, az olaszt hamar befogta a mezőny, amely a tempót ugyan növelte, de hátrányuk két és fél perc volt a nap egyetlen hegymenésén. A Hatod-hágon Pályi bizonyult a legjobbnak Dementyev és van Wijk előtt. Az ereszkedés után a három szökevény növelni tudta előnyét, Miklósvárnál négy percre voltak a bolytól, de ezt követően a mezőny csökkenteni kezdte a különbséget. Előpataknál a mezőny szétszakadt, kivált egy tizenhárom főből álló csoport, akik üldözőbe vették a többieket és óriási iramot diktálva folyamatosan csökkentették a két csoport közötti távot.

Az iramot látva úgy tűnt, hogy a mezőny hamar bedarálja az élen haladókat, ám ekkor a 2012-es paralimpiai bajnok Dementyev gyorsítani tudott és fél percre elhúzott üldözőitől. Segítője is akadt, hiszen a Team Novák másik ukránja, Andrij Bratascsuk eredt nyomába, aki gyakorlatilag a hátvéd szerepét töltötte be, védve csapattársát az esetleges támadásoktól.

A két team novákos kerekessel tizenhárman próbáltak lépést tartani, ám végül Dementyev nyert kilenc másodperccel Bratascsuk előtt, harmadikként a másik romániai kontinentális csapat, az MSTina Focus olasz kerekese, Nicolas Marini előtt.

Székelyföld Kerékpáros Körversenye, első szakasz

Sepsiszentgyörgy – Sepsiszentgyörgy (188, 1 kilométer)
1. Jehor Dementyev (ukrán, Team Novák) 4:18:12 óra
2. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) + 9 mp.
3. Nicolas Marini (olasz, MSTina Focus) + 14 mp.

Az összetettben (piros-fekete trikó)
1. Daniel Crista (román, CSA Steaua Bukarest) 4:25:22
2. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) + 2 mp.
3. Nicolae Tanovitchii (moldáv, Team Novák) + 6 mp.

kerékpározásSzékelyföld Kerékpáros Körversenye
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális