2024. március 29. péntekAuguszta

Újra bajnok a Nagyváradi VSK férfi kosárlabdacsapata

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 10:37 GMT +2, 2018. június 13.

Három szezonon belül másodjára nyerte meg a férfi kosárlabda nemzeti ligát a Nagyváradi VSK. A bihariak a nagydöntőben 3–1-es összesítéssel jutottak túl a CSM Steauán, a negyedik, Bukarestben rendezett mérkőzésen Cristian Achim csapata 92:89-re győzött.


forrás: Nagyváradi VSK / Facebook

Horia Păun, a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) elnöke kedd este Andrei Mandachenek, a Nagyváradi VSK csapatkapitányának adta át a bajnokság megnyeréséért járó trófeát. Mindez a szerény befogadóképességű, csupán ötszáz férőhelyes bukaresti Mihai Viteazu-csarnokban történt, a váradiak tehát idegenben biztosították be a bajnoki címet, amelyet a 2015/16-os idényben is megszereztek. Cristian Achim játékosai a Kolozsvári U-tól foglalták vissza a trónt, Mihai Silvășan kosarasai tavaly ugyancsak a Steauát győzték le a döntőben, a piros-kékek egy éve mindhárom meccsét elbukták a fináléban.

Idén a rájátszás elődöntőjében újból összekerült a fővárosi és a kolozsvári csapat, s bár a pályaelőnnyel induló Kuti Nándorék 2–0-ra elhúztak, a Steaua hazai környezetben egyenlíteni tudott, majd a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen, a kolozsvári sportcsarnokban is a finn Jukka Toijala fiai nyertek. A Steaua nem várt visszatéréssel vett revansot az U-tól a simán elveszített 2017-es döntőért. A másik ágon a Nagyváradi VSK négy mérkőzésen ejtette ki a Nagyszebeni CSU-t, amely a bajnokság alap- és második szakasza után szintén jó esélyekkel pályázott a bajnoki címre.


A kolozsváriak kétmeccses előnyről veszítették el az elődöntőt - fotó: Manases Sándor

Az alapszakaszt a negyedik helyen záró váradi kosarasok jól kezdtek a döntőben, az első mérkőzésen az Antonio Alexe Arénában 13 ponttal voltak jobbak ellenfelüknél, a vége 86:73 lett. Rövid, egynapos szünet után a döntő a Sebes-Körös partján folytatódott a második összecsapással: a hazaiak hiába vezettek 29:12-re a meccs első szakaszában, a vendégek erős második, illetve negyedik játékrésznek köszönhetően 75:70 arányú sikerrel egyenlítettek ki az összesített állást.

Ezt követően Bukarestben zajlott tovább a csata, és a harmadik meccsen a Várad lekosarazta a Steauát: Kristopher Richard, Vaidas Kariniauskas és Martin Zeno irányításával a partiumi csapat 94:70-es győzelemmel jelentkezett be újra a bajnoki címért. Mivel a nagydöntő az egyik fél három győzelméig tartott, a Steauának nem fért bele újabb vereség.


A harmadik meccsen a váradiak irányítottak - fotó: Nagyváradi VSK/Facebook

A negyedik találkozón a győzelmi kényszerben játszó bukarestiek 21:15-ös előnyt birtkoltak az első negyed után, de a VSK könnyedén ledolgozta a hátrányt a szünet előtt. Sőt, a második negyed végén Lázár Lászlóék vezettek minimális különbséggel (40:41). A harmadik tíz percben ugyanannyi pontot dobtak a csapatok, a döntés így az utolsó negyedre maradt. A Nagyváradi VSK a hajrában már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, s bár az utolsó percben Dragan Zekovics és Brandon Taylor is dobott egy-egy triplát, a Steaua kikapott 89:92-re, s ezzel véget ért a hazai kosárszezon.

A bajnokcsapat leghatékonyabb játékosa a kanadai Sean Denison volt az utolsó találkozón, a rutinos erőcsatár 16 pontja mellett 12 lepattanót jegyzett.


A sikeredző Cristian Achim szerint játékosai szenzációsak voltak - fotó: Nagyváradi VSK / Facebook 

Cristian Achim, a VSK edzője a következőképpen összegezte a szezont, miután csapata ismételten megnyerte a nemzeti ligát:

„A csapatunk teljesen megérdemelten lett Románia bajnoka. Nagyon sok problémánk adódott a szezon során, gondolok ez alatt a sérülésekre, a játékosmozgásokra, de rendeztük a sorokat, és ezeknek a fiúknak köszönhetően ismét bajnokok vagyunk.

Nem szerettük volna az utolsó mérkőzésre hagyni a döntést. Egyrészt ezt az örömet átéltük már két évvel ezelőtt, most azt akartuk, hogy minél hamarabb bajnokok legyünk. Egy ötödik mérkőzésre egészen másként kell felkészülni, és azon a találkozón nem számíthattunk volna legkevesebb két játékosra, akik lesérültek és nem hiszem, hogy addig felépültek volna.

Egy olyan szakágban vagyunk, ahol minden adódó lehetőségbe kapaszkodni kell. Ha ezt nem teszed meg, lehetséges, hogy nem lesz másik esélyed. Rendkívül boldog vagyok, mivel visszaigazoltuk a két évvel ezelőtt szerzett bajnoki címet. Ez egy csodálatos dolog, egy kivételes érzés. Szeretném nyilvánosan megdicsérni a játékosaimat, ők mind szenzációsak.

Ugyanakkor a drukkereinknek is szeretenék köszönetet mondani. A gondok ellenére mellettünk álltak, ezt jelenti igazi szurkolónak lenni” – mondta Cristian Achim.

A nagyváradi szurkolók városuk központjában, a Szent László téren elhelyezett óriáskivetítőn követték a döntő utolsó mérkőzését. A piros-kék zászlókkal felszerelkezett rajongók nagy ünneplésbe kezdtek a végső dudaszó után.

Az 1950 óta minden évben megrendezett férfi kosárlabda-bajnokságban csak másodszor fordul elő, hogy váradi csapat nyeri a bajnokságot. Az örökranglistán a Dinamo az első (22 bajnoki cím), második a Steaua (21), majd a CSU Ploiești (11) és a Kolozsvári U (5) következik. Két bajnoki elsősége van a bukaresti Metalul, a West Petrom Arad, a Nagyszebeni CSU, a Nagyváradi VSK gárdájának, illetve egy a BCM U Pitești-nek.

Bronzérmes a kolozsvári alakulat

Korábban a kisdöntőben három mérkőzést vívott egymással a Kolozsvári U és a Nagyszebeni CSU. Az erdélyi riválisok párharcát és a bronzérmeket a két meccset hazai pályán játszó kolozsváriak nyerték. Eredmények: 94:89, 90:93, 91:77. 

kosárlabdaCSM SteauaNagyváradi VSKKolozsvári U-BT
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális