2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund

Székelyföld negyedik, Fejér Béla első lett Kárpátaljával a CONIFA-vb-n

Lelátó utolsó frissítés: 15:09 GMT +2, 2018. június 11.

Székelyföld labdarúgó-válogatottja a negyedik helyen zárta a 16 csapatos londoni CONIFA-világbajnokságot. A kisdöntőben a székelyek Padániától kaptak ki büntetőlövések után. A döntő szintén tizenegyesekkel ért véget, a Fejér Bélát soraiban tudó Kárpátlja Észak-Ciprust győzte le az enfieldi II. Erzsébet királynő Stadionban. A Sepsi OSK kapusa parádézott az utolsó mérkőzésen, három kivédett büntetővel a tornagyőztes kárpátaljaiak hősévé vált.  


A conifa.org beszámolója szerint a harmadik helyért vívott Padánia–Székelyföld találkozóba a magyar szurkolók vittek színt rigmusaikkal és a pirotechnikai eszközökkel. A két csapat korábban a csoportkörben is összecsapott, az olaszok 3–1-re győzték le Ilyés Róbert együttesét . Ezúttal nem született gól a két félidő alatt, majd a félórás hosszabbítás helyett büntetőpárbaj következett. A tizenegyeseknél a székelyek vezettek először, de végül Padánia nyert 5:4 arányban.

„Székelyföld szurkolói a végső sípszó után is hangosak maradtak, a döntő előtt nagyszerű volt a hangulat a pályán” – írja a CONIFA honlapja.

A döntőben is magyar anyanyelvű csapat lépett pályára, ráadásul Kárpátalja kapuját egy székelyföldi labdarúgó, a Sepsi OSK-ból ismert Fejér Béla védte. A vb utolsó meccsét Észak-Ciprus várta jobb esélyekkel, de Sándor István csapatának sikerült megállítani a favorit szigetországi törököket.

A 0–0-s rendes játékidő után azonnal tizenegyesek követekeztek. A második sorozatot követően Kárpátalja 2–0-ra vezetett, Fejér mindkét tizenegyest hárította, a csapattársak pedig tették a dolgukat. A törökök kiegyenlítettek, de az ötödik sorozatban Alex Svedjuk újból megrezgette a hálót, míg Halil Turan szándékát kitalálta Fejér, akit a csapat hősként ünnepelt. Kárpátlja nyerte az Álllam Nélküli Labdarúgó Szövetségek harmadik világbajnokságát.

              

3. CONIFA-világbajnokás, London

Világbajnok: Kárpátalja
2. Észak-Ciprus
3. Padánia
4. Székelyföld
5. Pandzsáb
6. Kaszkádia
7. Nyugat-Örményország
8. Barawa
9. Abházia
10. Kabilia
11. Egyesült koreaiak Japánból
12. Tibet
13. Matabeleföld
14. Tamil Ílam
15. Tuvalu
16. Ellan Vannin

futballCONIFAszékely labdarúgó-válogatottFejér Béla
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális