2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

A hálók őrei – vb-s kapuskörkép

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 09:36 GMT +2, 2018. június 06.

A kapussors tragikus oldala talán még sosem mutatkozott meg annyira nyilvánvalóan, mint a Bajnokok Ligája döntőjében, Loris Karius két felfoghatatlan hibájánál. A világbajnokság közeledtével így várhatóan, a szokottnál nagyobb figyelem vetül a hálóőrökre, akik az elmúlt világverseny üde színfoltjainak bizonyultak. Akkor jobbnál jobb kapusteljesítményeket láthattunk, éppen ezért megpróbáljuk megjósolni, kik lehetnek az oroszországi esemény hősei, kultikus figurái a portások közül.


A támadók mezőnye széles körben ismert, évről évre, világversenyről világversenyre ugyanazok a játékosok a sztárok. Nem vállalunk nagy kockázatot amikor Messi, Ronaldo, Müller, Griezmann, vagy éppen Neymar mellett tesszük le a garast, mint a torna legjobbjának járó díj várományosa. Minden vb-re hangoló anyagban, elemzésben az ő nevük szerepel, ezekkel a játékosokkal próbálják még inkább promózni az eseményt. Mi viszont pont az ellenkező oldalon nézünk szét, azok között, akik mindent megtesznek, hogy elhalványítsák a fenti gigászokat.

Melyik arcát mutatja a Jasin utód?

Embed from Getty Images

Kezdjük rögtön a házigazdákkal, akik kapuját az az Igor Akinfeev védi, aki éppen tíz éve robbant be a köztudatba, az osztrák-svájci közös rendezésű kontinenstornán. Az elődöntőig menetelő akkori orosz csapat mindenkit lenyűgözött, és ebben nem kis részt vállalt a magabiztos teljesítményt nyújtó, látványos bravúrokat bemutató ifjú hálóőr. Senkit sem lepett meg a kérők hosszas névsora, a sok találgatás, mindenki egy topklub kezdőkapusát látta a CSZKA Moszkva kapuvédőjében. Akinfeev mégsem igazolt külföldre, sem akkor és azóta sem.

A válasz James Wilson elismert szakíró, kapusokról szóló, könyvében keresendő. E szerint egy sajátos, egyedülálló mértékű honvágy gyötri az orosz labdarúgókat, ezért is figyelhető meg azok szembetűnő sikertelensége külföldön. A szerző ennek tulajdonítja a szóban forgó játékos klubhűségét. A nagyszerű és látványos berobbanáson azonban csúnya foltot ejtett a brazíliai vb. Akkor Akinfeev egy potyával és bizonytalan teljesítményével került a címlapokra. Kérdés hazai környezetben melyik Akinfeevet láthatjuk?

Mi újság a négy évvel ezelőtt berobbanókkal?

Sokáig hihetetlennek tűnt, bárki is elhomályosíthatja a mexikóiak kapuslegendáját, Jorge Campost. A mindössze 170 centiméterre nőtt, színes mezeiről is ismert hálóőr a kilencvenes évek futballjának szó szerint is színes egyénisége volt. 2014-ben aztán ismét egy kapus, Guilhermo Ochoa vált hőssé a közép-amerikai országban. Az akkoriban a francia kiscsapat, az Ajaccio kapuját védő torzonborz portás hihetetlen bravúrokat mutatott be az egész tornán, elég annyit mondanunk, még Brazília sem tudta bevenni kapuját. A vb lejártával klubpályafutása is szintet lépett, következett a spanyol élvonalbeli Malaga. Itt azonban nem tudott kezdővé válni, így a Granada kölcsönajánlata mentőövként érkezett. A Ted Mosbyhoz is hasonlított Ochoa végig védte a szezont, de csapata végül kiesett. A következő állomáshely a Standard Liege lett, azóta is véd, meglátjuk a belga bajnokság milyen felkészítő a vb-re.

Embed from Getty Images

A 2014-es világbajnokság egyik legkellemesebb meglepetését Costa Rica okozta azzal, hogy továbbjutott a halálcsoportból, Uruguayt, Olaszországot és Angliát maga mögé utasítva. A végül a negyeddöntőig masírozó együttes vezére és legnagyobb kulcsfigurája Keylor Navas volt, aki szinte a tejes ismeretlenségből robbant be. Olyan reflexeket és atletikus mozgásokat láthattunk tőle, amelyek csak a legszűkebb elit tagjaira jellemzőek, a vonalon már akkor topteljesítményt nyújtott. Akkori csapata, a Levante felkészülhetett a pótlására, elkerülhetetlennek tűnt a váltás. Nem is borult a papírforma, és bár sokáig a Bayern München vitte volna cserekapusnak, végül a Real Madrid csábította el.

Madridban egy idény alatt elsőszámú kapussá küzdötte fel magát, s bár hajlamos hajmeresztő hibákra, azokat rögtön jóvá is teszi egy-egy eszméletlen bravúrral. Fejben rendkívül erős, szinte lehetetlen megtörni, és hiába érkeznek néha az új kapusigazolásokról szóló pletykák, ezek még jobb teljesítményre sarkallják. Ennek köszönhetően immár háromszoros Bajnokok Ligája-győztes, spanyol bajnok és klubvilágbajnok, hazájában pedig igazi nemzeti hős. Ismét egy remek idényen van túl, nagy szerepet játszott az idei BL-győzelemben is, szóval az ellenfeleknek a vébén sem lesz könnyű dolga.

Lehet kezdeni egy szezonnyi pihenő után?

Embed from Getty Images

Ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a németeket, Manuel Neuer ugyanis felépült, de szinte a teljes idényt kihagyta sérülés miatt. Az U20-as német válogatott elleni felkészülési mérkőzésen fél órát állt a kapuban, a találkozó többi részében Ter Stegen védett, aki remek idényt zárt a Barcelonában és immár két éve ő viseli az egyes mezt a katalánoknál. Neuer az Ausztria elleni mérkőzésen tért vissza igazán, de a második félidőben két gólt kapott és németek 2–1-re alulmaradtak Klagenfurtban. Rajta és Ter Stegen kívül számos remek hálóőr áll a címvédő rendelkezésére, Leno, Trapp vagy éppen Timo Horn is a világklasszishoz közeli teljesítményre képes.

Ha nem lett volna a sérülés, persze nem merülne fel, ki védjen a világ legjobbja, a csapatkapitány egyedülálló szintet képvisel. Itt jegyezzük meg, többek között mentális ereje, végtelenül profi szemlélete, elképesztő munkabírása és motivációja tette Neuert világhírűvé, szóval nem lenne meglepő, ha végül ennyire kevés játék után is ő kezdene.

Ugyanakkor a másik oldalon ott találjuk Ter Stegent aki a kezdeti nehézségek után teljesen beilleszkedett a Barcában, nyoma sincs a hibáknak, bizonytalanságnak, helyette vérprofi teljesítményt tett le az asztalra hétről-hétre. A vélemények megoszlanak, Oliver Kahn szerint nagy kockázat utóda szerepeltetése, míg korábbi válogatottbeli csapattársa, Ron-Robert Zieler szerint Neuer meccshiánnyal is világklasszis teljesítményre képes. Joachim Löw ugyanakkor leszögezte, szánalomból nem viszi ki a Bayern kapusát, szóval vagy védeni fog, vagy nem is utazik.

Ki lesz a biztos pont a szambakirályok mögött?

Régóta óhajtott, irigylésre méltó helyzetben várhatja a rajtot Brazília, Titenek ugyanis kellemes „gondjai” vannak. Jóllehet a bőség zavara nem újdonság a Selecao számára, idén viszont a kapusposztra is ez jellemző. A dél-amerikai futballnagyhatalomra ugyanis nem mondhatjuk, hogy eddig annyira ontotta volna magából a világklasszis kapusokat, még a legjobbakkal is megesett néha a látványos bakizás. Most teljesen más a helyzet, két a legszűkebb elitbe igyekvő portása van az országnak, akik egyaránt remek szezont zártak.

Embed from Getty Images

Ederson a Manchester City kapusgondjait oldotta meg, annak ellenére, hogy vételára (35 millió font) miatt hatalmas nyomás nehezedett rá. Külön Pep Guardiola kérésére érkezett, elsősorban kiváló lábmunkája miatt. Egyértelműen ez az a képesség, melyben világklasszis szintet képvisel, az egyik legjobb kapus lábbal. Kihívója a Roma megbízható kapusa, Alisson, aki türelmesen kivárta a sorát és Szczesny távozása után maximálisan meghálálta a bizalmat. Sőt, egycsapásra feledtette a lengyelt és a Serie A egyik legjobbjává avanzsált. A Bajnokok Ligájában is tündökölt és csakhamar a legnagyobb klubok jelentkeztek be érte. Stílusa nem annyira látványos, mint sok társáé, viszont az egyik leghatékonyabb, legmagabiztosabb és legmegbízhatóbb kapuvédő. Egy sikeres vb-szereplés tovább növeli értékét, feltéve, ha a szövetségi kapitány neki szavaz bizalmat.

A román bajnokságból világbajnokságra

A hazai pontvadászatot egyetlen labdarúgó fogja képviselni, aki történetesen kapus. Jaime Penedo, a Dinamo hálóőre, az újonc Panama kapuját fogja őrizni. A Liga 1 szinten topkapusnak számító tapasztalt játékosra kulcsszerep hárul Oroszországban.

A többiekről  

Mondanunk sem kell, világklasszis teljesítményt várhatunk David De Gea-tól, Casillas méltó utódáról, Hugo Lloris is kiváló hálóőr, és bár gyengébb szezont futott, de a belgák portása, Thibaut Courtois szintén vérbeli klasszis. Említést kell tennünk az egyiptomi matuzsálemről, El Hadaryról, aki negyvenöt évesen áll majd a kapufák között. A legnagyobb hiányzó természetesen az olasz legenda, Gianluigi Buffon, aki így rossz szájízzel vonul vissza a válogatottól.

Június 14-én elkezdődik a világ legnagyobb sporteseménye, ahol hiba lenne csak a támadókra figyelni.

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális