2024. március 29. péntekAuguszta

Huszonöt év után európai kupameccsekre készül az FC DAC

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 16:10 GMT +2, 2018. május 29.

A fanatikus dunaszerdahelyi drukkerek úgy ünnepelték csapatukat, mintha a DAC megnyerte volna a szlovák labdarúgó-bajnokságot. A sárga-kékek igazából harmadikok lettek a Fortuna Ligában, de ez is nagy eredmény, ugyanis a felvidéki alakulat részvételi jogot nyert az Európa Liga selejtezőjébe, erre rég volt példa.


Huszonöt év telt el azóta, hogy a DAC legutóbb az Európai Labdarúgó Szövetség által szervezett kupasorozatban játszhatott. Az 1993–94-es idényben a dunaszerdahelyiek bronzrémet szereztek az első alkalommal kiírt szlovák bajnokságban, így elindulhattak az UEFA-kupában, ahol a nyitó körben a Casino Salzburg (aka. Austria Salzburg, a mostani Red Bull Salzburg jogelődje) búcsúztatta a csapatot, amelyet akkor a cseh Ladislav Škorpil edzett. A DAC Ausztriában, majd hazai pályán is 2–0-ra veszített az osztrákokkal szemben, a kontinentális kalandozás tehát rövidre sikerült.

Érdekesség, hogy a Salzburg abban a szezonban bejutott az UEFA-kupa kétfelvonásos döntőjébe, de az Internazionale Milánót sem az oda-, sem a visszavágón nem tudták legyőzni a salzburgiak. A többek között Walter Zengát, Giuseppe Bergomit és Dennis Bergkampot is soraiban tudó Inter két 1–0-s sikerrel hódította el a kupát.

Visszatérve a DAC-ra, a felvidéki labdarúgócsapat a nyolcvanas évek végén és kilencvenes évek elején összesen tíz mérkőzést játszott az európai szövetség különböző kupáiban. A legemlékezetesebb a Bayern München elleni második körös UEFA Kupa-visszavágó volt `88-ban, a kevesebb mint 10 ezer férőhelyes dunaszerdahelyi stadionban 15572-en voltak jelen, ami máig nézőcsúcsot jelent a DAC-nál. A bajorok kettős győzelemmel (3–1, 0–2) ejtették ki az akkor még a csehszlovák focit képviselő együttest.

A DAC egy körrel korábban a svéd Östers IF gárdáján jutott túl. Svédországban a csallóköziek két góllal alulmaradtak, a második mérkőzésen viszont 6–0-ra diadalmaskodott Pecze Károly csapata. 

Bronzérem a szlovák bajnokságban, irány az Európa Liga!

A DAC európai kupakalandozása idén egy újabb fejezettel bővül, az olasz Marco Rossi, az NB I-ben tavaly aranyérmes Budapest Honvéd korábbi vezetőedzőjének irányításával a sárga-kékek kiharcolták, hogy részt vegyenek az Európa Liga-selejtezőjében.

A szlovák Fortuna Liga lebonyolítási rendszere majdnem teljesen ugyanolyan, mint a román élvonalé. A 12 csapatos mezőny az alapszakasz után két részre szakad, a felsőházban a legjobb hat együttes a bajnoki címért és az európai kupahelyekért küzd, míg az alsóházban a kieséstől menekülnek a csapatok. A szlovák bajnokságban csak az utolsó esik ki automatikusan, a tizenegyedik pedig osztályozót játszik a másodosztály második helyezettjével. További különbség, hogy az idény legvégén a negyedik, az ötödik, a hatodik, illetve az alsóház éllovasa külön megmérkőzik az utolsó EL-pozícióért.


fotó: DAC 1904 / Facebook

A DAC a 22 körös alapszakaszt a harmadik helyen zárta, tíz győzelem, kilenc döntetlen és mindössze három vereség mellett, és Marco Rossi tanítványai a rájátszásban is megőrizték a bronzérmes helyet. A dunaszerdahelyiek szezonja május 19-én egy rózsahegyi vendégjátékkal ért véget, az MFK Ruzmoberok pályáján Vida Kristopheréknek a biztonság kedvéért győzniük kellett, hogy a riválisok ne előzhessék meg őket. A budapesti támadó kiváló formában futballozott, Vida a vendégek összes góljában szerepet vállalt, s a mérkőzésen szenzációs hangulatot varázsoló dunaszerdahelyi szurkolók nagy örömére a DAC-gólok egymást követték a találkozón.

A 19. percben Vida a hazaiak védővé változott kapusától kapott passzt, és a gyenge felszabadítás után kapásból könnyedén bevette az üresen hagyott kaput. Az első félidőben a DAC tízese a horvát csapatkapitánynak, Marin Ljubičić-nek fejelt gólpasszt, de ezzel még nem ért véget Vida Kristopher és a DAC első félidei brillírozása. Kevéssel a szünet előtt az elefántcsontparti Vakoun Issouf Bayo váltotta gólra Vida beadását, majd a 0–4-es végeredményt a második félidő elején állította be Kristopher, aki egy ellentámadáson a tizenhatos vonaláról a bal alsóba helyezte a labdát.

A DAC-drukkerek a lefújás után együtt ünnepeltek a játékosokkal, utóbbiak az öltözőben is kitombolták magukat, majd Dunaszerdahelyen a csapat olyan nem mindennapi fogadtatásban részesült, mintha a bajnoki címet szerezte volna meg.

„Gratulálok a csapatnak és Dunaszerdahelynek is. Megérdemelt győzelmet arattak ma, és az Európa-ligás szereplésük is megérdemelt. Sok sikert kívánok nekik az EL-ben, remélem, eljutnak a csoportkörig, mert a DAC sikere egyben a szlovák foci sikerét is jelentené. Amilyen szurkolói háttere van a csapatnak, az pedig irigylésre méltó” – ezt Norbert Hrnčár, a rózsahegyi csapat edzője nyilatkozta a szombati mérkőzés után.

Hogy kivel kerül össze a DAC az UEFA Európa Liga 2018/19-es idényének első selejtezőkörében, az június 19-én derül ki a nyoni sorsoláson. A szlovák szuperligát idén amúgy a Spartak Trnava nyerte meg, a nagyszombati piros-feketék ezzel a Bajnokok Ligája első selejtezőkörébe kvalifikáltak. A Slovan Bratislava – akárcsak Romániában a FCSB/Steaua – egymás után a harmadik szezonja végez a második helyen. A pozsonyiak szintén az Európa Liga selejtezőjére készülhetnek.   

UEFAfutballEurópa LigaFC DAC
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális