2019. január 23. szerdaZelma, Rajmund

Jégkorong-vb: már a negyeddöntőben összejött a kanadai–orosz klasszikus

Lelátó utolsó frissítés: 15:56 GMT +2, 2018. május 16.

Koppenhágában és Herningben az összes mérkőzést megrendezték az elit jégkorong-világbajnokság csoportköréből. Fehéroroszország és Dél-Korea válogatottja kiesett a divízió I/A-ba, a dániai torna csütörtökön a negyeddöntővel folytatódik.fotó: iihf.com

A 16 csapatból nyolc maradt versenyben a világbajnoki címért. Az A-csoportban Svédország végzett az első helyen, veretlenül. A háromkoronások hat a rendes játékidőben húztak be, a szlovákokat pedig hosszabbítás után győzték le. Ebben a nyolcasban az olimpiai bajnok Oroszország lett a második, Pavel Dacjukék után következtek a csehek és a svájciak. Szlovákiának kevés hiányzott a továbbjutáshoz, a kanadai Craig Ramsey által irányított együttes egy ponttal maradt el Svájctól. Jövőre is az elitben szerepelhet Franciaország és Ausztria, nem úgy a fehérorosz csapat, amely mind a hét mérkőzését elbukta Koppenhágában.

Did your team move on? @trekronorse, @russiahockey, @narodnitym and @swissicehockeyfederation are on to the Quarter Finals

A post shared by IIHF (@iihfhockey) on

A herningi B-csoportban Finnország és az Egyesült Államok hokisai egyaránt 16 pontot szereztek, de mivel az egymás elleni meccset az európaiak nyerték – ráadásul fölényesen, 6:2 arányban –, övék lett az első hely. A takaréklángon égő Kanada öt győzelemmel és két vereséggel zárt harmadikként, az utolsó negyeddöntős pozíciót pedig a lettek kaparintották meg. A baltiak a csoportkör utolsó fordulójában ki-ki meccsen, nagy csatában múlták felül 1–0-ra a házigazda dánokat. A phjoncshangi olimpián óriásit menetelő, ezüstérmes németek csak a hatodik helyre jöttek be Norvégia és Dél-Korea előtt. Az ázsiai válogatott, amelyben hat honosított kanadai játékos kergeti a korongot, csúnyán leszerepelt Dániában: a fehéroroszokhoz hasonlóan a koreaiak is nulla ponttal zártak.

@leijonatfi, @usahockey, @hockeycanada and @latvijashokejafederacijan have more hockey to play on Thursday - they're through to the Quarters!

A post shared by IIHF (@iihfhockey) on

Ezzel pedig össze is állt jövőre a jégkorong-vb második értékcsoportjának (divízió I/A) mezőnye, a magyarok Fehéroroszország, Dél-Korea, Kazahsztán, Szlovénia, illetve a divízió I/B-ből feljutott Litvánia csapatával kell megküzdjenek.   

A dániai világbajnokságon az 56 csoportmeccs után szerdán egy kis szünetet tartanak, a vb csütörtökön folytatódik a negyeddöntő találkozóival. A kieséses szakasz első körének rangadóját Oroszország és Kanada játssza a koppenhágai Royal Arénában. Ezzel párhuzamosan zajlik majd az Egyesült Államok–Csehország összecsapás, ebben a párharcban is nehéz megtippelni a győztest. A két skandináv válogatott, a svéd és a finn csapat nagy esélyesként várja a maga negyeddöntőjét, előbbiek a lettekkel, utóbbiak a svájciakkal kerültek össze.

A-csoportos jégkorong-világbajnokság, Dánia
A negyeddöntő műsora

Május 17., csütörtök
17.15 Oroszország–Kanada, Royal Arena, Koppenhága (TVR HD) 
17.15 Egyesült Államok–Csehország, Jyske Bank Boxen, Herning
21.15 Svédország–Lettország, Royal Arena, Koppenhága
21.15 Finnország–Svájc, Jyske Jyske Bank Boxen, Herning (TVR HD)

Az elődöntő párosítása
Svédország/Lettország vs. Egyesült Államok/Csehország
Oroszország/Kanada vs. Finnország/Svájc

 

jégkorongIIHF
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális