2024. március 29. péntekAuguszta

Gyors, látványos, ütős – ez a floorball

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 09:59 GMT +2, 2018. május 23.

Bemutatunk egy alternatív, feltörekvő csapatsportot, amelyet Erdélyben is űznek. A floorball – vagy nevezhetjük akár száraz hokinak is – főként Skandináviában, Csehországban és Svájcban örvend nagy népszerűségnek. Cseppet sem meglepő, de Magyarország ebben a sportágban is több lépéssel Románia előtt jár.


A floorball nem teljesen új sportág, a mostani formáját a hetvenes években már játszották Svédországban. A nemzetközi szövetséget (IFF – International Floorball Federation) Huskvarna városában alapították 1986-ban, a szervezet székhelye Helsinkiben található. A svédek és a finnek mind a férfi, mind a női világbajnokságokon a döntők gyakori résztvevői, de talán ne szaladjunk ennyire előre, első körben ismerkedjünk meg magával a sportággal. Segítségünkre lesz Lánczi András László, a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) floorballcsapatának védője, egy olvasónk, aki már 15 éve kergeti ütőjével a lyukacsos labdát.


Lánczi András László - fotó: DEAC Floorball / Facebook

Bárki játszhatja, könnyedén megszerethető

„Floorballozni azért jó, mert egy jó közösség tagja lehetsz, ami nem csak az edzések és mérkőzések idejére korlátozódik le. Hosszú és tartós barátságokat kötöttem azokkal a srácokkal, akikkel éveken át együtt játszottam. Nagyon sokat kaptam ettől a sportágtól. A fél életemet itt töltöttem el: idén leszek harminc és tizenöt éves voltam, amikor magával ragadott ez a világ – meséli András, majd így folytatja: ez egy olyan sportág, ahol nem számít, milyen testi adottságaid vannak: lehetsz alacsony, magas, vékony vagy kissé pufi, akkor is van olyan adottságod, amit ki tudsz használni. A floorball minden izomcsoportot megmozgat, rövid idő alatt is jól le lehet izzadni, tehát egy olyan mozgásforma, ami gyorsan magával tud ragadni.”

A DEAC játékosa kérésünkre azt is elárulta, hogy egy iskolatársa, egyben barátja vezette be a floorball világába, ugyanakkor a játékosok közül sokan jégkorongos múlttal rendelkeznek. Példaként említette Svasznek Bencét, aki hokisként és floorballosként is erősítette már a magyar válogatottat. A DEAC csapatában egyébként több erdélyi származású fiú floorballozik, tudtuk meg interjúalanyunktól.


A debreceni csapat meccs előtt - fotó: deacfloorball.hu

„Ismereteim szerint pont nálunk, vagyis Debrecenben van a legtöbb erdélyi gyökerű játékos és mindannyian jégkorongos alapokkal rendelkeznek: Salló Barna jövőre várhatóan az Erste Ligában fog szerepelni, mellette ismerős lehet Okos Csanád neve is, aki egykor szintén a Csíkszeredai Sportklubnál hokizott. Pál Lóránt pedig június elején a magyar floorball válogatottban is debütálni fog. A következő szezonban végig számítunk Nyisztor Szabolcsra is, aki remélhetőleg felvételt nyer a Debreceni Egyetemre. Más csapatoknál is van erdélyi játékos: Sztojanov Olivér a komáromi SZPK tagja, György Ottó a Torpedo csapatát erősíti.”

Korong helyett műanyaglabda

A floorball számos elemet kölcsönzött a jégkorongból: a mezőnyjátékosok itt is ütővel játszanak, a pályán pedig egyszerre öt plusz egy fő lehet, a játékidő háromszor húsz perc, a csapatok pedig sorcseréket alkalmaznak, általában két-három sorral állnak ki egy-egy mérkőzésre. Eltérés viszont, hogy a játéktér kisebb, mint a hokiban (60x30 méter helyett csak 40x20), a palánk magassága pedig fél méter. Több játékmegszakítás van, másik lényeges különbség, hogy a kapusnak nincs ütője.


Munkaeszközök: ütő és labda - illusztráció: hockeycanada.ca

A floorballt nem koronggal, hanem egy speciális lyukacsos labdával játsszák, amely műanyagból készül, összesen 26 lyuk van rajta. A labdát nagy erővel is meg lehet lőni, nem okoz komolyabb sérüléseket. A labdát ütővel lehet megjátszani, egyszer lábbal is hozzá lehet érni, de tilos gólt rúgni. Tilos az ellenfél ütőjére ütni, visszahúzni, felemelni, ezekért akár kiállítás is adható. A test-test elleni játék engedélyezett, amennyiben az a labdáért folyik, ugyanakkor a szabálytalan lökéseket és feltartásokat akár kiállításokkal is szankcionálhatják. Az ütőt nem lehet derékmagasság felé emelni, illetve térdmagasságig lehet a levegőben megjátszani.

1996-ban rendezték az első vb-t

Gyors. Izgalmas. Látványos – a nemzetközi szövetség ezzel a három kulcsszóval promoválja videójában a floorballt. Az IFF világbajnokságot 1996 óta szervez a férfi válogatottak számára, az első női vb-t egy évvel később tartották, mindkét eseményt kétévente rendezik meg. Az összesített éremtáblázaton a nőknél és a férfiaknál is svédek szerezték meg a legtöbb aranyérmet, de a finnek is szorosan ott vannak a svédek mögött, ami az érmek számát illeti. További három nemzet, a norvég, a svájci és a cseh végzett dobogós pozícióban az eddigi világbajnokságokon. Az említett országokban már sok a profi, vagy félprofi státuszú játékos. Nemzetközileg is egyre elismertebb a sportág, a 2017-es világjátékok programjában is szerepelt a floorball, a hosszú távú cél pedig az olimpiai programba való bekerülés.

Számos nemzetközi megmérettetés van a floorball világában. Kétévente rendeznek világbajnokságot az U19 és felnőtt válogatottaknak is. Idén, nemrég zajlott le az U19-es női világbajnokság, decemberben pedig jön a férfi vb. 2019-ben fordított felállás lesz: májusban férfi U19-es seregszemlét decemberben női vb fog követni. Mindezek mellett a klubcsapatok is minden évben megmérkőznek: EuroFloorball Cup néven, amolyan Bajnokok Ligája.

Romániában nincs szövetség, de van Erdélyi Floorball Liga

Magyarországon közel három évtizedes múltja van a sportágnak: a szövetség már 1989-ben megalakult. Az 1990-es években rendezték az első bajnokságokat a női és férfi mezőnyben is. A lebonyolítás kezdetben ligarendszerű volt (azaz legalább minden érintett fél oda-visszavágó alapon megmérkőzött minden csapattal), de a 2000-es években bevezették a rájátszást is, ami még több izgalmat hozott a küzdelmekbe. Az idei szezonban a férfiak mezőnyében három, míg a nőknél egy bajnoki osztály mérkőzött meg, az igazolt játékosok száma megközelíti a nyolcszázat. Ettől jóval többen ismerik és űzik a sportágat, a szövetség célja, hogy minél több játékost és egyesületet bevonjon a küzdelmekbe.

A legtöbb egyesület Budapesten és vonzáskörzetében működik, mellette jelentős bástyának számít Komárom. Szintén van floorballélet a következő városokban: Debrecen, Kazincbarcika, Szeged, Eger, Veszprém, Dunaújváros, Paks, Mosonmagyaróvár, Sopron. Az idei évben a Phoenix csapata adta a női és férfi aranyérmest is, a csapat székhelye Budapesten van.


A budapesti jégkorong-vb-n is ki lehetett próbálni a száraz hokit

Romániában és azon belül Erdélyben másabb a helyzet: hivatalos szövetséget még sajnos nem sikerült alapítani, főként bürokratikus okok miatt. Egy országos szövetséghez legalább tíz tagegyesület kell szintén meghatározott számú megyéből. A sportág mondható „magyarnak” is: a 2000-es években Izsák Lóránt, Csíkszentmihály jelenlegi polgármestere próbálkozott szövetség alapításával és a sportág népszerűsítésével, most főként a marosvásárhelyi Orbán Endre és a székelyudvarhelyi Black 69 csapata igyekszik a szervezettebb keretek megvalósításáért. Szövetség hiányában Románia válogatottja még semmilyen floorball eseményen nem vett részt.

Csapatok és küzdelmek így is voltak: főként Székelyföldön rendeztek különféle tornákat, eseményeket. 2007-ben a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna avatásakor a Sportklub játékosai a Dunai Krokodilok és Debrecen vegyes csapatával játszottak bemutató mérkőzést, de mindezek mellett további kisebb-nagyobb rendezvény volt.

2011 óta Székelyudvarhelyen rendeztek egy-egy tornát tavasszal és ősszel, főként székelyföldi csapatokkal. Igazi előrelépés idénre datálható: 2018-ban indult el az első Erdélyi Floorball Liga, öt csapat részvételével: Székelyudvarhelyen három, (Black 69, Black 69 Floorballsuli, Floorbulls), Marosvásárhely egy (Red Arrows) és Sepsiszentgyörgy is egy alakulattal (Pro Sepsi) vesz részt. Most hétvégén rendezik az alapszakasz utolsó fordulóját Székelyudvarhelyen, majd május végén lesz a döntő a Maros megyei Jedden.

 

floorballNemzetközi Floorball Szövetség - IFFLánczi András LászlóDEAC
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális