2024. március 29. péntekAuguszta

Felkerült a glória, megjött az F1 TV – ez vár ránk a Forma-1 új szezonjában

Kovács Ágnes Kovács Ágnes utolsó frissítés: 15:18 GMT +2, 2018. március 22.

Három hónap szünet után vasárnap reggel 69. alkalommal rajtol el a Formula-1 mezőnye a melbourne-i Albert Parkban. Az idény a megszokottnál jóval többet kritizált újításokat és változtatásokat tartogat, ám ezúttal nemcsak a versenyzők, csapatok számára és a versenygépek működésére és küllemére nézve. Idén ugyanis a nézők, szurkolók is kapnak egy régóta várt szeletet az újdonságokból.


Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos információt, tudnivalót és érdekességet a Forma-1 2018-as szezonjáról.

Viszlát rajtrácslányok! Üdv glória!    

Abu Dhabiban tavaly novemberben véget ért a száguldó cirkusz számára a pályán zajló küzdelem. Megünnepelték a győzteseket, elbúcsúztatták a távozó pilótákat. Így többek közt Felipe Massát is, aki igaz, hogy második próbálkozásra, ám ezúttal már véglegesen befejezte aktív versenyzői pályafutását. Az F1-es gépezet viszont nem állt le, az új szezonra való felkészülés, a kulisszák mögött zajló munka tovább folytatódott. Sőt, még magasabb sebességbe kapcsolt annak érdekében, hogy az új versenygépek időben elkészüljenek és februárban már pályára gurulhassanak a barcelonai téli tesztek során.

A királykategória 2018-ban ismét számos technikai újdonsággal tér vissza, amelyek közül a leglátványosabb és legvitatottabb az úgynevezett glória vagy „halo”, amelyet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elsősorban a pilóták fejének védelmére vezetett be.

Az újítást azonban számos kritika érte, nemcsak a rajongók, hanem a pilóták és csapatfőnökök részéről is. Elsősorban kialakítása miatt, amely sokat ront az autók kinézetén. Ugyanakkor többen vélték úgy, hogy baleset esetén a szerkezet csak tovább nehezíti a pilóták kijutását az autóból, amellett, hogy plusz súlyt (nagyjából tíz kilogrammot) is jelent, ami további fejtörést okoz a csapatok mérnökei számára.

Egy másik, ugyancsak nagy port kavart változást a rajtrácslányok menesztése jelentette. A Liberty Media vezetősége szerint ugyanis a nők ilyen jellegű foglalkoztatása a motorsportban ma már elavultnak számít és ellentétben áll az általuk képviselt és közvetíteni kívánt üzenettel. A rajtrácslányok helyét az idei szezontól az adott futamot rendező ország fiatal versenyzői, gokartosai veszik át, akik a rajtot megelőzően – a futballhoz hasonlóan – kísérik fel a pilótákat a rajtrácsra.

További technikai újdonságot jelent az is, hogy az FIA betiltotta a tavaly népszerűnek számító aerodinamikai eszközöket: a T-szárnyat és a cápauszonyt. Valamint az idei évtől a csapatok mindössze három motort használhatnak fel a teljes szezon során, a negyedik motor beszerelése már büntetést von maga után.

Színes gumikavalkád

Komolyabb változásokat eszközölt a Pirelli gumigyártó cég is: a tavaly használatos öt gumikeverékét további kettővel egészítette ki. Tehát a kemény (kék oldalfalú), közepes (fehér), lágy (sárga), szuper-lágy (piros), ultra-lágy (lila) és a két (köztes és intermediate) esőgumi a hiper-lágy (rózsaszín) és szuper-kemény (narancssárga) keverékekkel bővült – utóbbit a Pirelli csak tartalékguminak szánja, így azzal valószínűleg nem kell számolniuk a csapatoknak az idény során.

Ennek ellenére egy versenyhétvége során továbbra is csak a gumiszállító által előre meghatározott három gumikeveréket használhatják az istállók, így Ausztráliában a lágyat, a szuper-lágyat és az ultra-lágyat.

A Pirelli elmondása szerinte ezek az abroncsok már jóval puhábbak lesznek a 2017-es keverékeknél, ezáltal több, változatosabb kerékcserére és az előzetes becslések szerint körönként akár egy-két másodperccel gyorsabb köridőkre lehet számítani a futamok és időmérő edzések során.

Visszatért az olaszok Alfája

A legkisebb átalakulás a csapatok pilótafelállásában figyelhető meg, többségüknél ugyanis maradt a tavalyi versenyzőpáros. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy mindössze két újonc kap lehetőséget a versenyzésre. Egyikük a Formula 2 tavalyi bajnoka, a monacói Charles Leclerc, aki mindössze 20 évesen ülhet be a Sauber autójába, valamint az orosz Szergej Szirotkin, aki annak ellenére is megkapta a Williams ülését, hogy arra korábban Robert Kubica is jó eséllyel pályázott.

Ennél nagyobb volt viszont a vándorlás a motorbeszállítók háza táján. A McLaren három sikertelen és eredménytelen év után szakított a Hondával és Renault-motorokra váltott, míg a japánok a következő három évben a Toro Rossót látják el erőforrásokkal. A Honda 2015-ös visszatérése után idén egy másik, jelentős történelmi múltra visszatekintő motorbeszállító is úgy döntött, hogy újabb esélyt ad az F1-es projektnek. Harminchárom év kihagyás után, Juan Manuel Fangio és Giuseppe Farina egykori konstruktőre, az Alfa Romeo a Sauber istálló névadó szponzoraként és fő technikai partnereként tér vissza a királykategóriába.

További nagy visszatérőként lehet üdvözölni a Francia Nagydíjat és a Paul Ricard versenypályát. A franciák legutóbb 2008-ban rendeztek futamot, akkor a Magny-Course szolgált helyszínéül, míg a Les Castellet melletti Paul Ricardon 1990-ben volt utoljára verseny.

Egész után tíz perccel az F1-tévén

2018-ban végre valósággá válik, amiről eddig sokan csak álmodozni mertek: a Liberty Media megalkotta az F1 saját streaming szolgáltatóját, az F1-TV-t, ahol majd élőben lehet követni a versenyhétvége minden eseményét és Romániában is elérhető lesz – igaz, nem ingyen, és az Ausztrál Nagydíj alatt még nem lesz elérhető a szolgáltatás. 

Az F1 Pro TV havonta nyolc euróba, azaz hozzávetőlegesen 37 lejbe, míg az éves előfizetés 65 euróba, vagyis nagyjából 300 lejbe kerül. A csomag magába foglalja a pénteki és szombati szabadedzések, az időmérő és a futam, valamint a sajtótájékoztatók és a futam előtti és utáni interjúk élő közvetítéseit. Hozzáférést biztosít a 22 pilóta fedélzeti kamerájához és a csapatrádiókhoz is, amelyek közt az előfizetők kedvükre válogathatnak és teljesen személyre szabhatják.

Továbbá olyan exkluzív tartalmak is rendelkezésre állnak, mint live timing, amelyen keresztül a nézők valós időben követhetik a mért időket, a gumihasználatot vagy azt, hogy a pilóták a pálya éppen melyik részén járnak. A Forma-1 mellett a betétfutamokat, a Formula 2, a GP3 és a Porsche Szuperkupa versenyeit is élőben közvetíti majd a szolgáltatás. Emellett a Forma-1 archív felvételei is elérhetővé válnak a feliratkozók számára.

Az F1 TV olcsóbb változatát, az F1 TV Accest három euróért, azaz 14 lejért lehet megvásárolni, ez azonban nem foglalja magába az élő közvetítéseket és a csapatrádiót sem, csak a live timingot. Az F1 TV, amelyre itt lehet regisztrálni, négy nyelven (angol, francia, német és spanyol) lesz elérhető, egyelőre csak internetes kapcsolattal rendelkező asztali eszközön, míg a mobiltelefonra és televízióra szánt applikációk később válnak elérhetővé az Amazonon, Apple-n és Androidon, többletköltség nélkül.

Viszont nem ez az egyetlen változtatás, ami a közvetítéseket érinti. A Liberty a futamok kezdési időpontján is módosított: az idei szezontól a rajt egész után tíz perccel kapja meg a zöld jelzést, míg az európai versenyek (beleértve a szabadedzéseket és az időmérőt is) egy órával hátrébb tolódnak. Így a szokásos – kelet-európai idő szerint – 15 óra helyett 16:10-kor fog elrajtolni a mezőny, a Francia Nagydíj pedig az oroszországi labdarúgó-világbajnokság miatt csak 17:10-kor fog kezdődni.

Óvatos predikciók és némi esélylatolgatás

S hogy mire lehet számítani a pályán zajló küzdelem tekintetében? A szezont megelőző barcelonai tesztekből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a csapatok az első versenyig még számos változást eszközölnek az autókon. Talán annyit igen, hogy idén is a Mercedes és Lewis Hamilton lesznek azok, akiket le kell majd győznie az ellenfeleknek.

A címvédő alakulat Barcelonában, ha teljes potenciálját nem is, azt azért megmutatta, hogy ismét egy rendkívül megbízható gépet rakott össze. Hamilton és Valtteri Bottas nyolc nap alatt több mint 4800 kilométert, azaz nagyjából 16 versenytávot tett meg, és bár a leglágyabb keveréket nem tették fel a W09-es jelzésű versenygépre, az autó gyorsaságát így is kevesen vonják kétségbe.

A Mercedes tavalyi legnagyobb kihívója, a Scuderia Ferrari legutóbb 2007-ben, Kimi Raikkönennek köszönhetően vitte haza Maranellóba a világbajnoki trófeát. Ez már önmagában nyomós okot jelent az olaszok számára, hogy minél jobb eredményekre törekedjenek 2018-ban.

Az ötödik bajnoki címére hajtó Sebastian Vettel pedig minden eddiginél motiváltabbnak tűnt a téli tesztek során. A német világbajnok mindenki másnál több, összesen 643 kört (2974 kilométert) tett meg az SF71H-val. Ugyanakkor az ő neve mellé jegyezték fel a leggyorsabb köridőt (1:17.182) is, amellyel egyúttal a Circuit de Catalunya nem-hivatalos pályacsúcsát is megdöntötte. Ettől az időtől csapattársa, Kimi Raikkönen is csak kevéssel maradt el

A világbajnoki címre esélyes csapatok sorából ezúttal sem lehet kihagyni a Red Bull Racing istállót. Az osztrák csapat habár a tavalyi szezont nem könyvelhette el abszolút sikernek, tekintve, hogy az idény első felében Max Verstappen, a nyári szünet után pedig Daniel Ricciardo küzdött technikai problémákkal, így a vb alakulásába sem volt érdemi beleszólásuk. A februári tesztek során viszont az RB14 teljesítményét tekintve már jóval megbízhatóbbnak és gyorsabbnak tűnt elődjénél. Ricciardot és Verstappent pedig sokan az idei mezőny egyik legígéretesebb pilótapárosának tartják.

A középmezőny csapatai közti verseny a V6-os motorok bevezetése óta idén ígérkezik a legszorosabbnak és legkiélezettebbnek, hiszen az utolsó tesztnapon, az élen állók mögötti különbség kevesebb, mint három tized volt. A gyári Renault, a 2018-as Ferrari motorral működő Haas és a Mercedes hajtotta Force India, azzal a Toro Rosso Hondával kiegészülve, amely mindenki meglepetésére Barcelonában a második legtöbb kilométert – összesen 3,826-ot – tett meg, számos izgalmas pillanatot és szoros csatát hozhat a szezon során.

A McLaren okkal maradt ki az iménti felsorolásból, hiszen a wokingi istálló évek óta tartó műszaki problémáit úgy tűnik, a motorpartner leváltása sem oldotta meg. A tesztek során ugyanis Fernando Alonso és csapattársa, Stoffel Vandorne alatt ismét számos alkalommal megadta magát a narancssárgára festett technika, ezért a két hét során mindössze 600 kört sikerült megtenniük.

A 16. szezonját megkezdő háromszoros világbajnok Alonsónak ugyanakkor nem kell minden reményt feladnia, hiszen az MCL33, ha egyelőre megbízhatónak nem is, de az utolsó tesztnapon futott 1:17.784-es idejével, legalább gyorsnak tűnt.

Startol a vándorkörút

A várakozás és felkészülés időszaka tehát véget ért. A száguldó cirkusz jól megszokott arcaival, ugyanakkor új logóval, új arculattal, új felületen és új időpontban indul el az ezúttal 21 megállós világ körüli útjára, immáron 69. alkalommal. Fedélzetén többek közt a két négyszeres világbajnokkal, Vettellel és Hamiltonnal, akik azért szállnak harcba, hogy megszerezzék az ötödik világbajnoki címüket, és ezzel egy olyan elit társaság tagjai legyenek, ahova előttük csak Michael Scumachernek és Juan Manuel Fangiónak sikerült belépni.

Az utat azonban még számos korábbi és jövendőbeli, elismerésre, trófeára, a rekordok megdöntésére vágyó és a sikert régóta nem tapasztaló bajnok teszi majd igazán izgalmassá, kiélezetté és szorossá. Reméljük, egészen az utolsó állomásig.

Első állomás: Albert Park, Melbourne, Ausztrália

március 23., péntek:
1. szabadedzés: 03:00–04:30
2. szabadedzés: 07:00–08:30

március 24., szombat:
3. szabadedzés: 05:00–06:00
időmérő edzés: 08:00–09:00

március 25., vasárnap:
08:10–10:10

A 2018-ban versenyző csapatok és pilóták

Mercedes AMG F1
Lewis Hamilton
Valtteri Bottas 

Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel
Kimi Raikkönen

Red Bull Racing
Daniel Ricciardo
Max Verstappen

Renault Sport F1
Nico Hülkenberg
Carlos Sainz

Haas F1 Team
Kevin Magnussen
Romain Grosjean

Sahara Force India
Esteban Ocon
Sergio Perez

Williams Martini Racing
Sergei Sirotkin
Lance Stroll

Scuderia Toro Rosso
Brendon Hartley
Pierre Gasly

McLaren-Renault
Fernando Alonso
Stoffel Vandoorne

Sauber F1 Team
Marcus Ericsson
Charles Leclerc

A Forma-1 2018-as versenynaptára

Március 23–25.
Ausztrál Nagydíj (8:10)

Április 6–8.
Bahreini Nagydíj (18:10)

Április 13–15.
Kínai Nagydíj (9:10)

Április 29–29.
Azerbajdzsáni Nagydíj (15:10)

Május 11–13.
Spanyol Nagydíj (16:10)

Május 25–27.
Monacói Nagydíj (16:10)

Június 8–10.
Kanadai Nagydíj (21:10)

Június 22–24.
Francia Nagydíj (17:10)

Június 29–július 1.
Osztrák Nagydíj (16:10)

Július 6–8.
Brit Nagydíj (16:10)

Július 20–22.
Német Nagydíj (16:10)

Július 27–29.
Magyar Nagydíj (16:10)

Augusztus 24–26.
Belga Nagydíj (16:10)

Augusztus 31–szeptember 2.
Olasz Nagydíj (16:10)

Szeptember 14–16.
Szingapúri Nagydíj (15:10)

Szeptember 28–30.
Orosz Nagydíj (14:10)

Október 5–7.
Japán Nagydíj (8:10)

Október 19–21.
USA Nagydíj (21:10)

Október 26–28.
Mexikói Nagydíj (21:10)

November 9–11.
Brazil Nagydíj (19:10)

November 23–25.
Abu Dhabi Nagydíj (15:10)
 

rajtrácslányokFormula–1glória
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális